GAIA

GAIA

Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Δημοσιογραφικό Σεμινάριο στην Πάτρα με θέμα: ''Γράφοντας για την Ευρώπη - Θέματα και Εργαλεία''

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Δημοσιογραφικό Σεμινάριο στην Πάτρα με θέμα: ''Γράφοντας για την Ευρώπη - Θέματα και Εργαλεία'', που διοργάνωσαν το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την ΕΣΗΕΠΗΝ ....

Στόχος του Σεμιναρίου ήταν να τονιστεί αλλά και να αναλυθεί το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει το ευρωπαϊκό ρεπορτάζ και ο ρόλος του στην ενημέρωση των πολιτών σε θέματα μείζονος σημασίας τόσο για την ευρωζώνη όσο και σε σχέση με την καθημερινότητα που καταγράφει η καθημερινή ειδησεογραφία.
Με τη συμμετοχή δημοσιογράφων από ΜΜΕ της Δυτικής Ελλάδας το Σεμινάριο πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο “Δασύλλιο” στην Πάτρα.

Οι ομιλητές ανέπτυξαν ενδιαφέρουσες πτυχές του ευρωπαϊκού ρεπορτάζ, σε αντιδιαστολή με το μειωμένο ενδιαφέρον ιδιαίτερα της νεολαίας της χώρας μας, σε θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής. 
Ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, παραθέτοντας πλήθος στατιστικών στοιχείων, παραδειγμάτων και στοιχείων δημοσκοπήσεων ανέδειξε το μεγάλο σε σχέση με άλλες χώρες ενδιαφέρον των Ελλήνων πολιτών για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αξίζει να αναφερθεί μόνο και μόνο το γεγονός ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι συμμετέχουν στις Ευρωεκλογές σε ποσοστό 60% συγκριτικά με το 40% που είναι ο μέσος όρος των συμμετεχόντων των άλλων χωρών, για να βγει το συμπέρασμα πόσο μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των Ελλήνων για την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Ο κος Αντωνακόπουλος επισήμανε όμως παράλληλα την ανάγκη ενημέρωσης που χρειάζονται οι Έλληνες για ευρωπαϊκά θέματα, αφού ένα πολύ μεγάλο ποσοστό δηλώνει μέσω δημοσκοπήσεων κυρίως, ότι στερείται αυτής της ενημέρωσης. Επομένως, για τον Τύπο δεν έρχεται δεύτερο το ευρωπαϊκό ρεπορτάζ αφού η Ε.Ε. απασχολεί τους Έλληνες πολίτες.


 Τους συμμετέχοντες δημοσιογράφους καλωσόρισε εκ μέρους της ΕΣΗΕΠΗΝ ο πρόεδρος κ. Κυριάκος Κορτέσης. Ο κ. Κορτέσης, υπενθύμισε  πως οι πολίτες εμπιστεύονται σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό τον Περιφερειακό Τύπο σε σχέση με τον αθηναϊκό, θεωρώντας τα τοπικά ΜΜΕ αξιόπιστα μιας και τα προτιμούν για την καθημερινή τους ενημέρωση. Ζήτησε δε την ενίσχυση του Περιφερειακού Τύπου με κάθε δυνατό τρόπο, ώστε τα υγιή κύτταρα της ενημέρωσης να συνεχίσουν να υπάρχουν και να εργάζονται, όπως και να απαλειφθεί η μεγάλη ανεργία και μαύρη εργασία που μαστίζει το χώρο.
Στις τοποθετήσεις τους οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. κ. Γιώργος Κύρτσος και του “Ποταμιού” κ. Μιλτιάδης Κύρκος αναφέρθηκαν στη σημασία της ποιότητας στην ενημέρωση ευρωπαϊκών θεμάτων που πρέπει να προσφέρουν οι δημοσιογράφοι, έχοντας όμως αποκτήσει γνώση του αντικειμένου και παράλληλα απλοποιώντας τους όρους του ρεπορτάζ, αποφεύγοντας παράλληλα τον λαϊκισμό που δεν εξυπηρετεί το εθνικό μας συμφέρον. Ο Γιώργος Κύρτσος, τόνισε μεταξύ άλλων ότι τα Μέσα Ενημέρωσης διαμορφώνουν την κοινή γνώμη με λάθος τρόπο. εξέφρασε την άποψη πως είναι ανάγκη να επιτευχθεί μια ενιαία ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και να μην προβάλλονται  από τα ΜΜΕ κάθε Ευρωπαϊκής Χώρας οι “εθνικοί εγωισμοί” και ανταγωνισμοί μεταξύ χωρών-μελών της Ε.Ε., που δεν βοηθούν στην επίλυση κοινών θεμάτων. Επισήμανε ακόμα ότι η Ε.Ε. θα φτάσει στην ενοποίηση μόνο αν καταφέρουμε να σχηματίσουμε ενιαία κοινή γνώμη, σε αντίθεση με την σημερινή εποχή που δημιουργούνται Εθνικοί ανταγωνισμοί, με χαμένους αυτή τη στιγμή τους Έλληνες. Έγινε επίσης αναφορά στους κινδύνους από την ανεξέλεγκτη διαδικτυακή δημοσιογραφία που στο βωμό της ταχύτητας και της βοράς “κλικ”, πολλές φορές παραπληροφορεί αντί να επιτελεί το σκοπό της, που είναι η αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών σε ευρωπαϊκά θέματα. 

Στο τέλος του πρώτου μέρους τέθηκαν  ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους που συμμετείχαν και απάντησε σε πολλές από αυτές ο εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, ο οποίος ήταν και ομιλητής στο δεύτερο σκέλος του σεμιναρίου που ήταν χρηστικό για τους δημοσιογράφους, αφού αφορούσε στα εργαλεία που υπάρχουν για την παρουσίαση ευρωπαϊκών θεμάτων.
Ερωτήσεις επίσης τέθηκαν και από τον κ. Θεόδωρο Σβέρκα , Εκδότη της Εφημερίδας ΠΑΛΜΟΣ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ, που παραβρέθηκε και συμμετείχε στο Σεμινάριο και έτσι άνοιξε μια γόνιμη συζήτηση για τα ΜΜΕ.
Ο κορυφαίος στο ευρωπαϊκό ρεπορτάζ και Επίτιμος Πρόεδρος Ελληνικού Τμήματος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων Αθανάσιος Παπανδρόπουλος , από πλευράς του υπογράμμισε πως κατά την άποψή του το ευρώ ως ενιαίο νόμισμα θα επιβιώσει, έστω κι αν υπάρχουν “εσωτερικές δυνάμεις” που δεν επιθυμούν τη διάσωσή του λόγω ιδιοτελειών. Τόνισε χαρακτηριστικά: «Το μεγάλο πρόβλημα της Ευρώπης δεν είναι το μέλλον του Ευρώ, αλλά η Μετανάστευση». Έκανε μια πολύ σύντομη ιστορική αναφορά στην Ιστορία της Ευρώπης από το 1957 όπου ξεκίνησε από την Ένωση δύο χωρών Γαλλίας – Γερμανίας με την ένωση Άνθρακα και Χάλυβα καθαρά από Οικονομικό Συμφέρον και δήλωσε ότι είναι προφανές πως η Ευρώπη ξεκίνησε ανάποδα.
Επισήμανε επίσης ότι το 70% των αποφάσεων που αφορούν τον καθένα μας προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας παράλληλα την πολυπλοκότητα της Ε.Ε. Επομένως, όπως κατέληξε, το ευρωπαϊκό ρεπορτάζ βοηθά τον ίδιο τον πολίτη να είναι ενήμερος για τα θέματα που τον αφορούν. Ανέφερε ακόμα την εκτίμησή του, ότι η Ευρώπη παρότι βρίσκεται σε κομβικό σημείο, θα επιβιώσει θριαμβευτικά.
Μετά τις τοποθετήσεις των ομιλητών, έγινε ενημέρωση για χρήσιμα εργαλεία που μπορούν να αξιοποιούν οι δημοσιογράφοι στο ρεπορτάζ τους, με σκοπό την γραπτή και οπτικοακουστική παρουσίαση ευρωπαϊκών θεμάτων, συνδυάζοντάς τα και με θέματα τοπικής επικαιρότητας. Τόσο ο κος Τσουτσοπλίδης, όσο και η εκπρόσωπος Τύπου - Digital Leader της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Άννα Ευσταθίου, αναφέρθηκαν αναλυτικά στα εργαλεία τα οποία μπορεί να αξιοποιήσει όποιος δημοσιογράφος επιθυμεί την γραπτή ή οπτικοακουστική παρουσίαση ευρωπαϊκών θεμάτων, αλλά και την εξειδικευμένη αναζήτηση ευρωπαϊκών θεμάτων που μπορούν να συσχετιστούν με ζητήματα της τοπικής ή περιφερειακής επικαιρότητας.
Σημαντικές ήταν άλλωστε και οι πληροφορίες που έδωσαν για τον τομέα τους ο Συντονιστής στην Μονάδα Οπτικοακουστικών Μέσων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιάννης Βλαντής, και ο Community manager του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Πέτρος Άγγος.
Συμπερασματικά αναφέρθηκε πως το ευρωπαϊκό ρεπορτάζ δεν είναι πια δευτερεύουσας σημασίας, ιδιαίτερα σε μια εποχή της “νέας” δημοσιογραφίας, που βασίζεται στην απευθείας μετάδοση εικόνας, βίντεο και εν γένει πληροφορίας. Παρόντες ήταν δημοσιογράφοι από Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία.
Από την Αιτωλοακαρνανία παρακολούθησαν τις εργασίες του Σεμιναρίου οι: Θεόδωρος Σβέρκας, Στεϊσυ Οικονόμου Καλλιόπη Μυρισιώτη και ο Βαγγέλης Μπουρδούνης.
ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΜΥΡΙΣΙΩΤΗ