GAIA

GAIA

Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Απόφαση για τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου Αγρινίου

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγρινίου, κατά τη συνεδρίαση της 27ης Απριλίου 2015, ενέκρινε  το παρακάτω ψήφισμα σχετικά με την απόφαση της Κυβέρνησης να δεσμεύσει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τα ταμειακά διαθέσιμα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης:....

Φωτό αρχείου
Φωτό αρχείου
  1. Αποτιμά ως θετικότατο το αποτέλεσμα της συνάντησης με τον Πρωθυπουργό.
  2. Κρίνει θεσμικά απαράδεκτη την πρακτική της επιβολής των απόψεων της Κεντρικής Εξουσίας στην Αυτοδιοίκηση, μέσα από την ψήφιση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.
  3. Αναμένει άμεσα να προχωρήσει η νομοθετική τακτοποίηση των ζητημάτων που τέθηκαν στον Πρωθυπουργό, όπως μεταξύ άλλων η εξαίρεση των ανταποδοτικών τελών από τις προβλέψεις του Νόμου, η εξαίρεση των προϋπολογισμών των Δήμων που έχουν οικονομικές δεσμεύσεις, η ανάληψη από το Δημόσιο της ευθύνης να καλύψει νομικά ζητήματα που αφορούν πληρωμή από ρήτρες ή ευθύνες Δήμων και Δημάρχων , να διασαφηνιστεί ο μηχανισμός με τον οποίο θα γίνεται η διαχείριση των χρημάτων μας μέσω της Τραπέζης της Ελλάδος, εφόσον αυτά κατατεθούν, να εξασφαλιστεί η άμεση ταμειακή διαχείριση όπως γίνεται σήμερα από τις εμπορικές τράπεζες, να εξαιρεθούν τα διαθέσιμα που είναι στις συνεταιριστικές τράπεζες. Θεωρεί θετική τη δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι η ισχύς της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου θα είναι ολιγόμηνη και θα μετατραπεί σε προαιρετική κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
  4. Μέχρι να συμβούν τα ανωτέρω να κατατεθούν στην Τράπεζα Ελλάδος τα χρήματα τα οποία περιλαμβάνονται σε κωδικούς του Δήμου που δεν κινούνται.
  5. Στο συνέδριο της Αυτοδιοίκησης στις 7 Μαΐου 2015 να συζητηθούν περαιτέρω ενέργειες της Αυτοδιοίκησης στην κατεύθυνση της συνεργασίας με την κεντρική εξουσία ώστε η χώρα να βγει από την κρίση.
  6. Να αποσταλεί επιστολή στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου θα ζητούνται απαντήσεις σε μία σειρά ερωτημάτων που τίθενται για τα repos στα οποία πρόκειται να επενδυθούν τα χρήματα των Δήμων.
  7. Να αναζητηθούν και άλλα χρηματοοικονομικά εργαλεία βοήθειας των ΟΤΑ Α΄ Βαθμού τα οποία δεν προσβάλλουν την αυτοτέλεια, την καταστατική και συνταγματική τους θέση.