GAIA

GAIA

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

«Ένας Ήρως με Παντούφλες»

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Συνέντευξη τύπου παραχώρησε σήμερα η διοίκηση του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, πλαισιωμένη απ’ τους συντελεστές της παράστασης  των Αλέκου Σακελάριου – Χρήστου Γιαννακόπουλου «Ένας Ήρως με Παντούφλες», που κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου...

Το έργο, γραμμένο τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, καυτηριάζει την ασυδοσία των δημοσίων υπαλλήλων και την εκμετάλλευση του αγνού πατριωτισμού ανθρώπων που έδωσαν το αίμα τους για την πατρίδα. Με πικρό χιούμορ, καταγράφεται η ευκολοπιστία του Στρατηγού Δεκαβάλλα, ο οποίος άθελά του και ενώ ζει μες την ανέχεια, δέχεται να στηθεί ο ανδριάντας του, αγνοώντας πως αυτό γίνεται μόνο και μόνο για να κερδίσουν οι επιτήδειοι.
OLYMPUS DIGITAL CAMERAΑν και έχουν περάσει περίπου 70 χρόνια από τότε που γράφτηκε, το «Ένας Ήρως με Παντούφλες» εντυπωσιάζει ακόμα για την ζωντάνια και το ανάγλυφο των χαρακτήρων, την ειλικρινή συγκίνηση και την τραγικότητα που ουσιαστικά εμπεριέχει, χωρίς ωστόσο να χάνεται το ευτράπελο και γεμάτο χιούμορ θεατρικό του πλαίσιο.
Όπως εξήγησε ο διευθυντής του θεάτρου κ. Βασίλης Νικολαΐδης, η παράσταση κρατά τη θεατρικότητα του έργου και δεν αντιγράφει την κινηματογραφική εκδοχή. Το χαρακτήρισε «κωμωδία με δόντια», εστιάζοντας στα επίκαιρα μηνύματά του, αφού περιγράφει καταστάσεις δύσκολες, σαν αυτές που σήμερα βιώνει η χώρα.
OLYMPUS DIGITAL CAMERAΟ δήμαρχος κ. Παύλος Μοσχολιός στάθηκε περισσότερο στην προσπάθεια που καταβάλει το ΔΗΠΕΘΕ, υπό αντίξοες συνθήκες και με μηδαμινή πλέον τη συμβολή του υπ. Πολιτισμού, που έχει σταματήσει την επιχορήγηση, να παράγει πολιτισμό: «Ποτέ δεν βεβηλώσαμε το θέατρο, ποτέ δεν χαμηλώσαμε τον πήχη και δεν επιλέξαμε εύκολες λύσεις με σκοπό το κέρδος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μοσχολιός, συμπληρώνοντας ότι το ιστορικό θέατρο του Αγρινίου, με υψηλού επιπέδου παραγωγές «κυριαρχεί», …όταν άλλα ΔΗΠΕΘΕ δεν λειτουργούν πια!
Ανάλογα σχόλια έκανε και ο πρωταγωνιστής της παράστασης κ. Πάνος Σκουρολιάκος, επικαλούμενος μάλιστα την πολυετή εμπειρία του στη διεύθυνση άλλου ΔΗΠΕΘΕ… και γνωρίζοντας εκ των έσω τις δυσκολίες, τα άγχη και την αγωνία για να κρατηθεί ένα θέατρο.
OLYMPUS DIGITAL CAMERAΙδιαίτερη αναφορά έγινε απ’ τον δήμαρχο και πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ στην πολιτική του φθηνού εισιτηρίου, ώστε να μην υπάρχει αποκλεισμός απ’ τον πολιτισμό: «Χωρίς ένα πιάτο φαγητό μια μέρα μπορούμε να ζήσουμε. Χωρίς πολιτισμό η χώρα δεν έχει μέλλον», ήταν το χαρακτηριστικό του σχόλιο.
Για το ρόλο τους και την αξία της παράστασης μίλησαν οι υπόλοιποι ηθοποιοί, ανάμεσά τους αρκετοί Αγρινιώτες, αλλά και η κόρη της Κάτιας Αναλυτή και του Κώστα Ρηγόπουλου, Ζωή Ρηγοπούλου, η οποία δήλωσε ενθουσιασμένη με την παραγωγή.
Επίσης, παρουσιάστηκαν οι δράσεις του ΔΗΠΕΘΕ που θα ακολουθήσουν, με έμφαση στην Παιδική Σκηνή και το έργο της Βησσαρίας Ζορμπά «Νινιάν», καθώς και οι μουσικές εκδηλώσεις που έπονται.
Σημειώνουμε ότι φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια απ’ την ίδρυση του ΔΗΠΕΘΕ, γεγονός που θα εορτασθεί με πλήθος εκδηλώσεων, που θα ανακοινωθούν σύντομα.
BER_2541

«Ένας Ήρως με Παντούφλες»

Παραστάσεις:
Κάθε Παρασκευή και Σάββατο ώρα: 9.00 μ.μ., Κυριακή ώρα: 8.00 μ.μ. Αίθουσα Δημοτικού Θεάτρου
Οι παραστάσεις των Χριστουγέννων & της Πρωτοχρονιάς και γενικά των εορτών διαμορφώνονται ως εξής:
Τετάρτη 25-12-13 ώρα: 9.00 μ.μ.
Πέμπτη 26-12-13 ώρα: 9.00 μ.μ.
Παρασκευή 27-12-13 ώρα: 9.00 μ.μ.
Σάββατο 28-12-13 ώρα: 9.00 μ.μ.
Κυριακή 29-12-13 ώρα: 8.00 μ.μ.
Τετάρτη 01-01-14 ώρα: 9.00 μ.μ.
Πέμπτη 02-01-14 ώρα: 9.00 μ.μ.
Παρασκευή 03-01-14 ώρα: 9.00 μ.μ.
Σάββατο 04-01-14 ώρα: 9.00 μ.μ.
Κυριακή 05-01-14 ώρα: 8.00 μ.μ.
Ακολουθούν κανονικά οι παραστάσεις του τριημέρου από την Παρασκευή 10 , Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014, ώρα 9.00 μ.μ. και Κυριακή 12, ώρα 8.00 μ.μ., έως το τέλος Ιανουαρίου.
BER_2240
Συντελεστές:
Διασκευή: Κωνσταντίνου Κυριακού
Σκηνοθεσία: Βασίλης Νικολαΐδης
Σκηνικά: Βασίλης Ραμμόπουλος- Νίκος Βελτσίστας
Κοστούμια: Ελένη Καραμέρου
Φωτισμοί: Δημήτρης Παπαδάκης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Κυριακού
BER_2274
Λαμβάνουν μέρος οι ηθοποιοί:
Πάνος Σκουρολιάκος: Στρατηγός Λάμπρος Δεκαβάλλας
Ζωή Ρηγοπούλου: Ειρήνη, σύζυγός του
Χριστίνα Δαλαμάγκα: Πόπη, κόρη του
Κωνσταντίνος Κυριακού: Κώστας Στουπάθης, αρραβωνιαστικός της Πόπης
Γιάννης Κοτσαρίνης: Απόστολος Δεκαβάλλας, εξάδερφος του Στρατηγού
Λένα Υφαντή: Τζούλια, κόρη του Απόστολου
Δημήτρης Πάσσος: Άγγελος Στεργίου, ιδιαίτερος του Υπουργού / Παλιατζής
Γιώργος Τάτσης: Φωτογράφος / Γιατρός
Λένα Ντζούρβα: Κυρία της επιτροπής