GAIA

GAIA

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Ξεκινά το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας


Για παρέμβαση μεγάλης κλίμακας που θα δώσει εργασία με πλήρη ασφάλιση και εισόδημα σε περισσότερους από 50.000 ανέργους, έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, κατά την παρουσίαση του «προγράμματος των 50.000 θέσεων για την Κοινωφελή Εργασία». 
hr4
Ο σκοπός του προγράμματος, όπως εξήγησε, που ξεκινά το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, είναι διπλός και στοχεύει αφενός, να προωθηθεί η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των ανέργων και η αποτελεσματική στήριξη των ανέργων, με προτεραιότητα στους άνεργους που διαβιούν σε οικογένειες χωρίς κανέναν εργαζόμενο. Αφετέρου, να προωθηθεί η κάλυψη κοινωνικών αναγκών και παράλληλα να βελτιωθούν και να αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες.
Για την Αιτωλοακαρνανία έχουν προβλεφθεί 765 θέσεις, ως εξής:

365 στο Αγρίνιο
134 στο Μεσολόγγι
111 στη Ναύπακτο
75 σε Άκτιο-Βόνιτσα
48 σε Ξηρόμερο και
32 στο Θέρμο
Οι προβλεπόμενες ειδικότητες του προγράμματος είναι οι εξής: ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ και ΙΕΚ κατεύθυνσης πληροφορικής, ΠΕ, ΤΕ διοικητικοί, οικονομολόγοι, λογιστές, διοίκηση επιχειρήσεων, ΔΕ διοικητικοί καθώς και ΥΕ γενικών καθηκόντων. ΠΕ, ΤΕ, κοινωνικοί λειτουργοί, κοινωνιολόγοι, βρεφοκόμοι ειδικής αγωγής, ψυχολόγοι, φυσιοθεραπευτές, ΔΕ βοηθοί βρεφοκόμοι, νοσηλευτές, καθώς και ΥΕ γενικών καθηκόντων.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε οικογένειες χωρίς κανένα εργαζόμενο και τις 40.000 θέσεις θα καλύψουν άνεργοι με πεντάμηνες συμβάσεις, ενώ τις υπόλοιπες 10.000 θέσεις θα καλύψουν άνεργοι με επτάμηνες συμβάσεις εργασίας. Ήδη για τις πρώτες 40.000 θέσεις έχει ολοκληρωθεί η κατανομή των θέσεων. Επισημαίνεται ότι όσοι απασχοληθούν στα προγράμματα αυτά θα έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ένσημα.
Η αμοιβή των απασχολούμενων θα είναι 748 ευρώ για ανέργους άνω των 25 ετών, εκ των οποίων τα 490 θα είναι η καθαρή αμοιβή και τα 258, ασφαλιστικές εισφορές. Η συνολική αμοιβή του πενταμήνου θα είναι 3.740 ευρώ.

Αντίστοιχα, για τους ανέργους κάτω των 25 ετών, η αμοιβή θα είναι 652 ευρώ το μήνα, εκ των οποίων τα 427 θα είναι η καθαρή αμοιβή και τα 225 ασφαλιστικές εισφορές. Η συνολική αμοιβή πενταμήνου θα ανέλθει στα 3.260 ευρώ.
Τα κριτήρια επιλογής
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις θα ισχύσουν τα εξής κριτήρια επιλογής:
Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελουμένου με ανώτατο όριο τους 36 μήνες.
Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/της συζύγου των ανέργων της πρώτης κατηγορίας, με ανώτατο όριο τους 36 μήνες.
Ετήσιο εισόδημα ατομικό, ή οικογενειακό.
Ηλικία.
Αριθμός ανήλικων τέκνων.
 Οι δικαιούχοι
Οι ωφελούμενοι θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ.
Πιο συγκεκριμένα:
1.      εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ,
2.      εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς,
3.      εγγεγραμμένοι νέοι άνεργοι (18 έως 29 ετών) στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ,
4.      εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ,
5.      άνεργοι πτυχιούχοι ΑΕΙ – ΤΕΙ  εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ
Η πρώτη δημόσια πρόσκληση θα βγει στις 15 Σεπτεμβρίου και οι πρώτες προσλήψεις θα ξεκινήσουν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον διοικητή του ΟΑΕΔ.