GAIA

GAIA

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΟΦΙΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΠΙΣΗ ΧΡΟΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΗΣ ΑΛΙΕΙΑΣ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΟΦΙΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΠΙΣΗ ΧΡΟΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΗΣ ΑΛΙΕΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ

Αναφορά κατέθεσε η Βουλευτής Αιτ/νιας Σοφία Γιαννακά προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή, σχετικά με την θέσπιση χρονικής περιόδου επιτρεπόμενης αλιείας στο Δήμο Αμφιλοχίας. Η Βουλευτής κατέθεσε τη σχετική αναφορά, με αφορμή επιστολή που απέστειλε ο Δήμος Αμφιλοχίας προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Με την αναφορά η κυρία Γιαννακά ζητά να οριοθετηθεί και να καθοριστεί τοπικά η ζώνη της αλιείας στην περιοχή κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ Οκτωβρίου-Ιανουαρίου και Απριλίου-Ιουνίου. Το θέμα έχει προκύψει ύστερα από πληθώρα περιστατικών, που σχετίζονται με τη νομιμότητα ή μη  «περί αλιείας» στην περιοχή λόγω της ιδιομορφίας που αφορά την οριοθέτηση της χαρακτηριζόμενης θαλάσσιας έκτασης του λιμένα Αμφιλοχίας.
Το εν λόγω αίτημα, όπως επισημαίνει η Βουλευτής στην αναφορά της, είναι δίκαιο εφόσον  δεν αντιτίθεται κατ΄ ουσία στη νομοθεσία. Επίσης σημειώνει ότι δεν προκαλεί απολύτως κανένα πρόβλημα στη λειτουργία του λιμένα, ούτε στους πλόες και αποτελεί βοήθημα για την διατήρηση της βιωσιμότητας του επαγγελματία αλιέα στην περιοχή.
Επιπλέον, η κυρία Γιαννακά τονίζει, ότι η αλιεία της γαρίδας (γάμπαρη) αποτελεί για πάνω από 100 χρόνια αναπόσπαστο μέρος της παράδοσης αλλά και της τοπικής οικονομίας. Σημειώνει μάλιστα, ότι σε αυτή τη κρίσιμη οικονομική συγκυρία θα πρέπει να δοθούν κίνητρα αντί να δημιουργούνται εμπόδια στα λίγα άτομα που απέμειναν και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά με την αλιεία, σε συνάρτηση πάντα και σεβασμό στο περιβάλλον και την ισχύουσα νομοθεσία.