GAIA

GAIA

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι


        
koi-mploka-se-oli-tin-ellada
Οι περίπολοι και τα μπλόκα της αστυνομίας με στόχο τον εντοπισμό του κακοποιού Κόλα και των συνεργών του έχουν αναπτυχθεί σε μία περιοχή μόλις 15 με 20 χιλιομέτρων από τα ελληνοαλβανικά σύνορα.
Σε αυτήν την περιοχή έχουν στηθεί τρεις ζώνες επιτήρησης. Η πρώτη εκτείνεται κατά μήκος του Καλαμά και εντός του Εθνικού Δρυμού που εφάπτεται της Αλβανίας στη Βορειοδυτική ...Θεσπρωτία, η δεύτερη κατά μήκος των συνόρων, ώστε να αποτραπεί -ει δυνατόν- η διαφυγή των κακοποιών στην Αλβανία και μία τρίτη ζώνη στα μετόπισθεν εκτός της συγκεκριμένης περιοχής που εκτείνεται από τον Νομό Άρτας και Ιωαννίνων, προκειμένου να αποφευχθεί αιφνιδιαστική διαφυγή της ομάδας Κόλα προς το εσωτερικό της χώρας που δεν ελέγχεται.
Η ηγεσία της αστυνομίας στην Αθήνα θεωρεί ότι αυτή η διάταξη είναι η μόνη ενδεδειγμένη, παρά το γεγονός ότι για ακόμη ένα 24ωρο δεν υπήρξε καμία εξέλιξη.
Όπως ομολογούν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., τα δύο τελευταία 24ωρα δεν έχουν διαπιστωθεί ούτε κλοπές αυτοκινήτων ή δικύκλων ούτε και παραβιάσεις κατοικιών στα γύρω χωριά από τη Λάκα Σουλίου έως τον κάτω Ζάλογγο και από τον Καλαμά έως τα ελληνοαλβανικά σύνορα. «Ψάχνουμε πόρτα – πόρτα» αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Οι θερμικές κάμερες που χρησιμοποιούνται σαν μάννα εξ ουρανού μέχρι στιγμής δεν αποδεικνύονται ιδιαίτερα αποτελεσματικές και συνιστούν απλώς άλλο ένα εργαλείο ανίχνευσης και τίποτα παραπάνω.
Οι ίδιοι αξιωματικοί ομολογούν ότι η σύσταση του εδάφους – πυκνή βλάστηση, πουρνάρια, θάμνοι και κοντές κρανιές – καθιστά την ιχνηλάτηση επίπονη, ενώ παράλληλα προσφέρει στους φυγάδες πολύ καλή κάλυψη.
«Αν ήμασταν σε δασική περιοχή με έλατα, η ιχνηλάτηση θα ήταν πιο εύκολη» δήλωσε στο zougla.gr αξιωματικός της αστυνομίας που επιχειρεί στην περιοχή.
Έξοδο διαφυγής προσφέρουν στους κακοποιούς και οι αντιπυρικές ζώνες που έχουν εκκαθαριστεί στην περιοχή και που διασχίζουν τον ορεινό όγκο του Εθνικού Δρυμού καταλήγοντας εντός της Αλβανίας.
«Στην περιοχή υπάρχουν πολλές έξοδοι διαφυγής, όπως οι αντιπυρικές ζώνες. Οι συνθήκες είναι δύσκολες. Εκεί που έχει ήλιο, ξαφνικά βρέχει. Χρειάζεται επιμονή και υπομονή» σημείωσε η ίδια πηγή.
Επαναλαμβάνεται ότι η περίμετρος εντός της οποίας διεξάγεται η αστυνομική επιχείρηση εκτείνεται από τις εκβολές του Καλαμά και κατά μήκος της παραποτάμιας περιοχής στο πλάτωμα με καλλιέργειες έως βόρεια-βορειοδυτικά στα ελληνοαλβανικά σύνορα και πίσω εντός του Νομού Ιωαννίνων. Η ζώνη αυτή απέχει μόλις 15 χιλιόμετρα από τη συνοριακή γραμμή.
Σε αυτήν την περιοχή, εδώ και δύο 24ωρα παίζεται το γνωστό παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι, όπου ο καθένας αναμένει να κινηθεί ο αντίπαλος.
«Αυτοί θέλουν να πάνε στην Αλβανία και εμείς θέλουμε να τους πιάσουμε». Με αυτά τα λόγια μέλος της ομάδας των ΕΚΑΜ που επιχειρούν στην περιοχή προσπαθεί να εξηγήσει την ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρίσκονται διώκτες και φυγάδες.
Παναγιώτης Βλαχουτσάκος
www.zougla.gr