GAIA

GAIA

Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Ποιοί είναι οι 3.500 δημοτικοί αστυνομικοί που αγωνιούν για το μέλλον τους...


Εχουν αξιόλογο μορφωτικό επίπεδο, στις περισσότερες περιπτώσεις προσελήφθησαν με διαφανείς και αδιάβλητες διαδικασίες και η μετάταξή τους στην Ελληνική Αστυνομία θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο τη λειτουργία της πόλης. Για... 
τους συνολικά 3.500 δημοτικούς αστυνομικούς της χώρας που προγραμματίζεται μέσα στο επόμενο διάστημα μήνες να τεθούν σε διαθεσιμότητα η αγωνία έχει μόλις ξεκινήσει.

Η δημοτική αστυνομία της Αθήνας είχε υπάρξει σε γενικές γραμμές πετυχημένη στα καθήκοντα της. Μόνο μέσα στο 2012 είχε κατάσχει περίπου 20 τόνους εμπορευμάτων που προορίζονταν να πωληθούν λαθραίως. Ελέγχει τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, φροντίζει για ζητήματα, όπως η ελεγχόμενη στάθμευση, ακόμα και οι συνταξιούχοι του δήμου απογράφηκαν από τη δημοτική αστυνομία .

Η μεγάλη πλειοψηφία των δημοτικών αστυνομικών προσελήφθησαν από το 2004 και μετά, με διαφανείς συνθήκες και ως αποτέλεσμα της αύξησης των αρμοδιοτήτων που δόθηκαν στους δήμους. Στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, στην Αθήνα, εργάζονται ως δημοτικοί αστυνομικοί περίπου 1.000 άτομα. Από αυτούς περίπου 800 είναι πτυχιούχοι ανώτερης ή ανώτατης σχολής. Ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι 35 έτη, ενώ οι μέσες μηνιαίες αποδοχές τους είναι περίπου στα 800 - 850 ευρώ. Η συντριπτική πάνω από 95% έχει προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ. Πρόκειται για μόνιμους υπαλλήλους που προσελήφθησαν ως τέτοιοι, όχι για συμβασιούχους που μονιμοποιήθηκαν στην πορεία.

Για τους δημοτικούς αστυνομικούς η αγωνία τώρα αρχίζει αφού αυτή τη στιγμή δεν έχουν καμία διαβεβαίωση ότι θα μεταταχθούν στην ΕΛΑΣ. Αυτό που πιθανότατα θα συμβεί είναι ότι θα βγουν σε διαθεσιμότητα, θα ενταχθούν σε μια δεξαμενή, από την οποία όσοι κριθούν υπεράριθμοι ή ακατάλληλοι να αξιοποιηθούν θα χάσουν τη δουλειά τους....
iefimerida.gr