GAIA

GAIA

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Αλλαγή… χρήσης για την Ερμίτσα



 Σταμάτησαν οι αμμοληψίες και πέφτουν  μπάζα!
Το σταμάτημα  τη οικοδομής και η ανάσχεση της  ανάγκης για υλικά φαινόταν ότι  θα αφήσει να ανασάνει η πολύπαθη Ερμίτσα, ειδικά από τον κόμβο του Παναιτωλίου  και κάτω. Είναι γνωστό ότι για πάνω από μια δεκαετία το τοπίο άλλαξε βίαια από  τους ασυνείδητους που ήθελαν άμεσα χαλίκι, άμμο κλπ και κυριολεκτικά έγδαραν το ποτάμι και το ευρύτερο περιβάλλον. Οι εικόνα όπως την αποτυπώνει ο φακός σήμερα είναι αυτή των φωτογραφιών που δείχνουν ότι η περιοχή σκάφτηκε σε μεγάλο βαθμό μέσα και γύρω από την κοίτη του χειμάρρου(παλιότερα η Ερμίτσα ήταν ποτάμι με μόνιμη ροή νερού).
Σήμερα η  περιοχή έρχεται αντιμέτωπη με μια  άλλη πρόκληση που είναι η ανεξέλεγκτη  εναπόθεση  σκουπιδιών και μπαζών από μόνιμους και περαστικούς. Κάθε είδους σκουπίδι, αλλά και ξερά χόρτα, άχρηστα λάστιχα, κατεστραμμένα μέταλλα κλπ, πέφτουν ανά τακτά διαστήματα μέσα στην Ερμίτσα ή εναποτίθενται(φωτο) στην άκρη για να περάσει να τα πάρει…κάποιος.
Το ερώτημα  βέβαια είναι το ποιος είναι αυτός ο κάποιος αφού είναι γνωστό ότι οι κοίτες και  το νερό των χειμάρρων «ανήκουν» στην Κτηματική Υπηρεσία, δηλαδή στην Περιφέρεια. Και αν περιμένει κανείς από την Περιφέρεια να βρει πόρους και τρόπο να ασχοληθεί με τέτοιες περιπτώσεις μάλλον ζητά πολλά.
Η υπηρεσία καθαριότητας του Αγρινίου ανά τακτά διαστήματα περνά και καθαρίζει, πολλές φορές  με χρήση JCB ή σκαπτικών μηχανημάτων λόγω όγκου! Ακόμη μαζεύει τα μπάζα, αλλά όπως διαπιστώνουν οι εργαζόμενοι το φαινόμενο έχει μεγάλη έξαρση κάποιες φορές. Χρειάζεται δηλαδή μια πιο μόνιμη λύση και ίσως και τον μπαμπούλα της σύλληψης για τους ασυνείδητους…