GAIA

GAIA

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Οργή των αγροτών για το χαράτσι στα φωτοβολταϊκά




Εξαίρεση αγροτών από την εισφορά ζητά η ΕΑΣ Αγρινίου με επιστολή του προέδρου της, Θωμά Κουτσουπιά.
Μεγάλη είναι η αναστάτωση στους επενδυτές των φωτοβολταϊκών μετά την πρόβλεψη του πολυνομοσχεδίου που επιβάλλει εισφορά στον τζίρο ως εισφορά κοινωνικής αλληλεγγύης. Στην Αιτωλοακαρνανία οργή επικρατεί στις τάξεις των αγροτών που στράφηκαν σε αυτή τη μορφή επένδυσης παρακινημένοι το καλοκαίρι του 2010 από την τότε Κυβέρνηση.
Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αγρινίου Θ.Κουτσουπιάς απέστειλε επιστολή στις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Πρειβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης ζητώντας την έξαίρεση των αγροτών από την εισφορά στα φωτοβολταϊκά.

«Εν ολίγοις η πιο φτωχή τάξη της χώρας καλείται να πληρώσει κι άλλο, ώστε να είναι κοινωνικά αλληλέγγυα προς τους παραγωγούς φυσικού αερίου! Έρχεται επιπλέον έμμεσα να ακυρώσει ένα πλήθος από συμβάσεις αγοραπωλησίας μειώνοντας την σχετική προθεσμία ενεργοποίησης του φ/β σταθμού χωρίς να επιβάλει αντίστοιχη μείωση και στις προθεσμίες που έχει ο ΔΕΔΔΗΕ για την ολοκλήρωση των έργων σύνδεσης, χωρίς να κατοχυρώνει τον παραγωγό που θα έχει εμπρόθεσμα υλοποιήσει τον φ/β σταθμό του και το κυριότερο χωρίς να προβλέπει την αποζημίωση του όταν χωρίς υπαιτιότητα του και λόγω αδυναμίας του ΔΕΔΔΗΕ δε θα καταφέρει να κατοχυρώσει την τιμή πώλησης βάσει της οποίας πείστηκε να επενδύσει» τονίζει ο κ.Κουτσουπιάς για το χαράτσι.
Αναλυτικά η επιστολή της ΕΑΣ Αγρινίου
ΠΡΟΣ: 1. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
• ΥΠΟΥΡΓΟ κ. ΛΙΒΙΕΡΑΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ
• ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ κ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΣΗΜΑΚΗ
2. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
• ΥΠΟΥΡΓΟ κ. ΤΣΑΥΤΑΡΗ ΑΘΑΝΑΣΙΟ
• ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟ κ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟ ΜΑΞΙΜΟ
ΚΟΙΝ/ΣΗ: 1. ΠΡΟΕΔΡΟ ΠΑΣΕΓΕΣ κ. ΚΑΡΑΜΙΧΑ ΤΖΑΝΕΤΟ
2. ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ Ν. ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ
Ημ/νία: 06/11/2012
Αρ.Πρωτ: 1717
Κύριοι,
Το καλοκαίρι του 2010 κατόπιν των έντονων παραινέσεων σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας και των αρμόδιων Υπουργείων, (Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής και Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) καθώς και των διαβεβαιώσεων χρηματοδότησης από την κρατική Αγροτική Τράπεζα, 6.500 χιλιάδες αγροτικές οικογένειες πείστηκαν να στραφούν προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προκειμένου να αποκτήσουν ένα συμπληρωματικό εισόδημα ως αντισταθμιστικό στις περικοπές που προέβλεπε η νέα ΚΑΠ.
Στο Νομό μας, 650 οικογένειες επέλεξαν την οδό αυτή, εμπιστευόμενοι την πολιτική ηγεσία και έχοντας ως δεδομένες τις προβλέψεις της σχετικής νομοθεσίας.
Για να μπορέσουν να υλοποιήσουν την επιλογή τους αυτή πλήρωσαν είτε από το υστέρημα τους είτε μέσω δανεισμού κατά μέσο όρο 50.000 ευρώ ο κάθε ένας για τα παρακάτω:
• Εγγυητική προς ΔΕΗ = 15.000 ευρώ
• Μέσο κόστος έργων σύνδεσης = 15.000 ευρώ
• Έξοδα φακέλου, τοπογραφικών κλπ = 5.000 ευρώ
• Μέση αξία γης = 15.000 ευρώ
Στόχος τους ήταν να αποκτήσουν ένα συμπληρωματικό εισόδημα της τάξης των 15- 20.000 ευρώ ετησίως για να βελτιώσουν ή να επεκτείνουν την παραγωγή τους.
Έχοντας περάσει εδώ και δύο χρόνια ένα κυκεώνα προβλημάτων, καθυστερήσεων, γραφειοκρατίας (με διαδικασίες που υποτίθεται είχαν απλοποιηθεί βάσει Νόμου) και ανακατατάξεων (πώληση της ΑΤΕ) έρχεται σήμερα το Υπουργείο, αδιαφορώντας για τα έξοδα και τον κόπο που έως σήμερα έχουν κάνει οι παραγωγοί, να φορτώσει ληστρικά στις πλάτες τους, όλη τη κακοδιαχείριση και τις στρεβλώσεις που το ίδιο δημιούργησεκαι που οδήγησαν στο έλλειμμα του ταμείου για τις ΑΠΕ, βαπτίζοντας την προσπάθεια αυτή ως εισφορά κοινωνικής αλληλεγγύης.
Μια εισφορά που όπως υποστηρίζει η πλειοψηφία των αρμόδιων φορέων στόχο έχει να καλύψει ένα έλλειμμα που δημιουργήθηκε από τις πληρωμές του ταμείου όχι προς τους παραγωγούς ΑΠΕ αλλά φυσικού αερίου. Εν ολίγοις η πιο φτωχή τάξη της χώρας καλείται να πληρώσει κι άλλο, ώστε να είναι κοινωνικά αλληλέγγυα προς τους παραγωγούς φυσικού αερίου!
Έρχεται επιπλέον έμμεσα να ακυρώσει ένα πλήθος από συμβάσεις αγοραπωλησίας μειώνοντας την σχετική προθεσμία ενεργοποίησης του φ/β σταθμού χωρίς να επιβάλει αντίστοιχη μείωση και στις προθεσμίες που έχει ο ΔΕΔΔΗΕ για την ολοκλήρωση των έργων σύνδεσης, χωρίς να κατοχυρώνει τον παραγωγό που θα έχει εμπρόθεσμα υλοποιήσει τον φ/β σταθμό του και το κυριότερο χωρίς να προβλέπει την αποζημίωση του όταν χωρίς υπαιτιότητα του και λόγω αδυναμίας του ΔΕΔΔΗΕ δε θα καταφέρει να κατοχυρώσει την τιμή πώλησης βάσει της οποίας πείστηκε να επενδύσει.
Είναι δεδομένο ότι:
Α) Όσον αφορά τους 450 παραγωγούς μας που έχουν υπογράψει συμβάσεις με τιμή πώλησης τα 0,419 ευρώ ανά kWh, αδυνατούν αντικειμενικά να καταβάλουν την εισφορά αυτή. Συγκεκριμένα για ένα φ/β σταθμό κατασκευασμένο με χρηματοδότηση της ΑΤΕ Leasing ισχύουν τα παρακάτω:
Έσοδα από Πωλήσεις = 60.000 ευρώ
Έξοδα =
1. Ετήσια δόση για δωδεκαετές δάνειο 240.000 ευρώ και επιτόκιο 10,5% = 35.000 ευρώ
2. Έξοδα τραπέζης και μηχανικού (ΑΤΕ Leasing) = 4.000 ευρώ
3. Έξοδα προσημειώσεων, δικηγόρων κλπ = 1.000 ευρώ
4. Ασφάλιση σταθμού = 1.000 ευρώ
5. Συντήρηση σταθμού = 4.000 ευρώ
6. Έκτατη Εισφορά 35% επί των εσόδων = 21.000 ευρώ
Σύνολο = 66.000 ευρώ
Ο παραγωγός λοιπόν καλείται να πληρώσει ακόμα 6.000 ευρώ χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τα 50.000 ευρώ τα οποία έχει ήδη πληρώσει και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων έχει δανειστεί.
Β) Οι 200 παραγωγοί μας που έχουν υπογράψει συμβάσεις με τιμή πώλησης τα 0,395 ευρώ ανά kWh αδυνατούν πλέον να υλοποιήσουν το φωτοβολταϊκό σταθμό τους καθώς οι προβλεπόμενες προθεσμίες για την ολοκλήρωση των έργων σύνδεσης παραμένουν για τον Ιούλιο του 2013 ενώ η προθεσμία ενεργοποίησης μετατέθηκε 4 μήνες πριν. Οι παραγωγοί αυτοί έχουν προπληρώσει, εδώ και ένα χρόνο, 6.000.000 ευρώ για τα έργα σύνδεσης και αποτελεί τουλάχιστον εμπαιγμό η παραπάνω συμπεριφορά και κλοπή αν δεν προσαρμοστούν και τα χρονοδιαγράμματα του ΔΕΔΔΗΕ.
Ακόμα όμως και αν από τύχη κάποιος εξ’ αυτών ενεργοποιήσει εμπρόθεσμα το σταθμό του, θα του λείπει ένα ποσό της τάξης των 11.000 ευρώ προκειμένου να καλύψει τα ετήσια έξοδα του, αν λάβουμε υπόψη ότι τα έσοδα θα είναι περί της 55.000 ευρώ.
Απαιτούμε:
1. Την εξαίρεση όλων των αγροτών από τη ληστρική και σε καμία περίπτωση κοινωνικής αλληλεγγύης έκτακτη εισφορά!
2. Την αντικατάσταση της φράσης του άρθρου 186 Ν4001/2012 όπως αυτό τροποποιεί το άρθρο 27Ατου Ν3734/2009 «…υπό την προϋπόθεση έναρξης δοκιμαστικής λειτουργίας ή, εάν δεν προβλέπεται περίοδος δοκιμαστικής λειτουργίας, υπό την προϋπόθεση ενεργοποίησης της σύνδεσης του φωτοβολταϊκού σταθμού…»με τη φράση «…υπό την προϋπόθεση υποβολής της αίτησης ετοιμότητας…» ώστε να μπορεί να κατοχυρωθεί η τιμή αγοραπωλησίας μέσα από ένα δίκαιο καταμερισμό των ευθυνών των συναλλασσομένων.
Τελειώνοντας σας εφιστούμε την προσοχή σας στους αγρότες και κτηνοτρόφους διότι με τη βέβαιη εξόντωσή τους από τις πολιτικές σας, σε λίγο θα έχετε διατροφικό πρόβλημα, που θα ενταθεί ακόμα περισσότερο και επίσημης χρεωκοπίας. Δε θα έχετε ούτε να φάτε!
Για την ΕΑΣ Αγρινίου
Ο Πρόεδρος
Κουτσουπιάς Θωμάς