GAIA

GAIA

Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Αιφνιδιασμός στο Αγρίνιο για το Πανεπιστήμιο και Δ.Ο.Υ.


Η τοπική κοινωνία το Σαββατοκύριακο, αιφνιδιάστηκε από τις δυο εξαιρετικά αρνητικές ειδήσεις, περί κατάργησης όλων των  Εφοριών πλην του Μεσολογγίου και την κατάργηση του Πανεπιστημίου στο Αγρίνιο

Από σήμερα Δευτέρα, τοπικοί φορείς, βρίσκονται σε συνεχείς διεργασίες και επαφές μεταξύ τους, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του agriniopress, ασκούνται πιέσεις και για την σύγκλιση σύσκεψης φορέων στο Αγρίνιο αλλά και για την ενημέρωση των βουλευτών, ώστε να αναλάβουν πρωτοβουλίες.
Ειδικότερα  το θέμα των ΔΟΥ και η  διαρροή εγγράφου του Υπουργείου των Οικονομικών για τρίτη φάση καταργήσεων και συγχωνεύσεων, όπου τον Νοέμβριο προβλέπεται η κατάργηση όλων των εφοριών στον νομό, εκτός του Μεσολογγίου, προκάλεσε αναστάτωση στο Αγρίνιο, αφού όπως φαίνεται οι διαβεβαιώσεις που δόθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση ότι η  ΔΟΥ Αγρινίου θα διατηρηθεί,  πετάχτηκαν στο καλάθι των αχρήστων από την σημερινή ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου.

Ήδη, φορείς όπως το Επιμελητήριο , ο σύλλογος Οικονομολόγων-λογιστών κλπ, έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες που αναμένεται να κλιμακωθούν, αν και οι διαρροές, έγιναν σε μια «νεκρή» περίοδο, γεγονός που επίσης θεωρείται πως δεν είναι καθόλου τυχαίο.
Χαρακτηριστικά ο κ. Ζήσογλου, πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου Οικονομολόγων, τονίζει πως είναι απαράδεκτο τα ¾ των φορολογουμένων και των επιχειρήσεων του νομού, να απευθύνονται πλέον στο Μεσολόγγι. «Εάν γίνουν κάποια πράγματα, δηλ. η ηλεκτρονική εξυπηρέτηση πολιτών που έπρεπε  να έχουν γίνει οι επισκέψεις στις  Εφορίες περιορίζονται πολύ. Όμως αυτά δεν έχουν προχωρήσει, οπότε είναι αδιανόητο να κλείσει η Εφορία στο Αγρίνιο. Όπως και να το δούμε το θέμα, είναι πλήγμα για την πόλη και εμείς θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες, μαζί με άλλους φορείς ώστε να το αποτρέψουμε. Τουλάχιστον η ΔΟΥ  Αγρινίου, πρέπει να παραμείνει», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ζήσογλου που προαναγγέλλει πρωτοβουλίες σε συνεργασία με άλλους τοπικούς φορείς.

Ανακοίνωση αναμένεται και από την ΠΟΕ – ΔΟΥ, για το συγκεκριμένο έγγραφο που διευκρινίζεται πάντως πως δεν πρόκειται για απόφαση αλλά για έγγραφο προς διαβούλευση. Ο Ομοσπονδία των εφοριακών πάντως αναμένεται ξεκάθαρα να επισημάνει το θέμα των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζουν κάποιες περιοχές της χώρας.
Για «μανδαρίνους των Υπουργείων, που δεν αντιλαμβάνονται τις ιδιαιτερότητες κάποιων περιοχών», κάνει λόγο ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλ/νίας Πάνος Τσιχριτζής, που να θυμίσουμε από νωρίς ανέλαβε πρωτοβουλία ζητώντας τρεις εφορίες στην Αιτωλ/νία, σε Αγρίνιο, Μεσολόγγι και Ναύπακτο. Τώρα πλέον,  μπροστά στα νέα δεδομένα, από το Επιμελητήριο συντάσσονται επιστολές και προς το αρμόδιο Υπουργείο και προς τους τοπικούς βουλευτές, που καλούνται να πάρουν θέση.
Επιστολή από τον Μάιο του 2011, είχε στείλει και ο δήμαρχος Αγρινίου Παύλος Μοσχολιός, όπου είχε ζητήσει ή μια ΔΟΥ  με έδρα το Αγρίνιο, ή δυο ΔΟΥ σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι. Φαίνεται πως στην πορεία οι διαβεβαιώσεις που δόθηκαν ανατράπηκαν κι έτσι σήμερα , η περιοχή του Αγρινίου, βρίσκεται μπροστά σε μια δυσάρεστη εξέλιξη και δεν είναι μόνο αυτή…


ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ


Το σχέδιο «Αθηνά» για καταργήσεις και συγχωνεύσεις Σχολών και Πανεπιστημίων, διέρρευσε  επίσης το Σαββατοκύριακο, για να «ανάψει» νέες συζητήσεις για την κατάργηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, αφού σε αυτό είναι ξεκάθαρο πως το Πανεπιστήμιο καταργείται.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα στον Κυριακάτικο τύπο, , από την επόμενη  ακαδημαϊκή χρονιά, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στον εξορθολογισμό του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας, και τα πρώτα λουκέτα θα μπουν το μέσα στο 2013, με πρώτα στη λίστα τα πανεπιστήμια Στερεάς Ελλάδος, Δυτικής Ελλάδος, Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας.
Αν και κανείς δεν γνωρίζει κάτι περισσότερο, πολλοί θεωρούν ότι και η συγκεκριμένη διαρροή δεν είναι καθόλου τυχαία και βλέπουν τουλάχιστον για το Αγρίνιο, πιθανότατα μια συγχώνευση με το Πανεπιστήμιο της Πάτρας.
Π.Η.Τ. agriniopress.gr