GAIA

GAIA

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Άναρχη οικιστική ανάπτυξη στην Τριχωνίδα


Άναρχη οικιστική ανάπτυξη στην Τριχωνίδα

Η έρευνα  του ΑΠΘ σε συνεργασία με τη WWF αποκαλύπτει την οικιστική ανάπτυξη της Τριχωνίδας με άναρχο τρόπο. Στους χάρτες διακρίνονται χαρακτηριστικά οι βίαιες αλλαγές στη χρήση του φυσικού χώρου

Με άναρχο τρόπο μεταβλήθηκε η κάλυψη γης στην Ελλάδα τα τελευταία 65 χρόνια. Η οικιστική ανάπτυξη εκδηλώθηκε εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος, στις πεδινές περιοχές παρατηρήθηκε εντατικοποίηση της γεωργικής εκμετάλλευσης, ενώ στα ορεινά, τα δάση πύκνωσαν λόγω της εγκατάλειψης της κτηνοτροφίας.
Στις διαπιστώσεις αυτές καταλήγει έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση WWF με τίτλο «Χαρτογράφηση των αλλαγών κάλυψης γης σε επιλεγμένες περιοχές της Ελλάδας 1945-2009».
Μέσω της φωτοερμηνείας και της ανάλυσης περισσότερων από 250 αεροφωτογραφιών, οι εμπλεκόμενοι μελέτησαν την κατάσταση που διαμορφώθηκε σε επτά περιοχές της χώρας και αποτύπωσαν τις μεταβολές και τις επιπτώσεις τους στον χώρο. Σύμφωνα με τα συμπεράσματά τους, το χρονικό διάστημα που εξετάστηκε συντελέστηκαν άναρχες και βίαιες αλλαγές στη χρήση του φυσικού χώρου.
Στους χάρτες διακρίνεται  χαρακτηριστικά η συρρίκνωση των δασών και των εκτάσεων χαμηλής βλάστησης λόγω της επέκτασης γεωργικών εκτάσεων γύρω από τη λίμνη Τριχωνίδα.
Περίπου το 12% της συνολικής φυσικής βλάστησης (δάση και εκτάσεις χαμηλής βλάστησης) του 1945 μετατράπηκαν σταδιακά σε γεωργικές εκτάσεις μέχρι το 2009.
ΧΑΡΤΗΣ 1945

ΧΑΡΤΗΣ 1960
ΧΑΡΤΗΣ 1970
ΧΑΡΤΗΣ 2009
ethnos.gr
wwf.gr