GAIA

GAIA

Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

H μεγάλη πυρκαγιά στην Πάτρα όπως την κατέγραψε το the Best.gr


Αχαΐα: Νύχτα μεγάλης αγωνίας -  Η προσοχή στραμμένη μεταξύ  Αγίου Βασιλείου και  Δρεπάνου - Συγκεντρωμένοι στην εθνική κοιτούν με δέος τις φλόγες- ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Η φωτιά εξακολουθεί το καταστρεπτικό της έργο παρά την κινητοποίηση των αρχών
00.06. Ηρεμία στο Νοσοκομείο του Ρίου μετά από μια εφιαλτική μέρα για τους ασθενείς και τους συγγενείς τους. Άγρυπνοι οι κάτοικοι στο Κάτω Καστρίτσι αν και οι φλόγες βρίσκονται σε σχετική απόσταση απ' τον κυρίως οικισμό. Μεγάλες καταστροφές στη θέση "Ορτός", πάνω απ' το Πανεπιστήμιο.
23.59. Κάτοικοι καταβρέχουν τις αυλές τους. Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στον Άγιο Βασίλειο προς Δρέπανο. Οι πυροσβέστες εκτιμούν ότι με το πρώτο φως της ημέρας και την εκ νέου συνδρομή των πυροσβεστικών αεροσκαφών θα μπορέσουν να περιορίσουν την έκταση της φωτιάς.

23.34 Στην περιοχή Σελέικα κοντά στο Πλατάνι κινείται το μέτωπο της φωτιάς αυτή την ώρα. Επί τόπου από πλευράς Δήμου οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Σιγαλός και Αχιλλέας Γεωργακόπουλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστας Μπουρδούλης και ο Πρόεδρος της ΑΔΕΠ Αντώνης Κότσαλης.
23.27. Σε λίγη ώρα αναμένεται στο Δρέπανο ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Παναγιώτης Μπονάτσος, Πατρινός στην καταγωγή. Στο σημείο παραμένει ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας
22.53 Στο σκοτάδι παραμένουν, λόγω διακοπής ρεύματος, το Πλατάνι, τον Άγιο βασίλειο, τα Αργυρά και τα Σελλά.
22.17 Μικρή αναζωπύρωση αυτή την ώρα στο Κάτω Καστρίτσι. Τις αρχές ωστόσο ανησυχεί το μέτωπο μεταξύ Πλατανίου, Αγίου Βασιλείου και Δρεπάνου. Πολύς κόσμος έχει συγκεντρωθεί στον Άγιο Βασίλειο πάνω απο την Εθνική οδό και κοιτάζει τις πύρινες γλώσσες που γλύφουν την περιοχή πάνω απο τα σπίτια τους. Πνέουν αυτή τη στιγμή έντονοι άνεμοι που ανησυχούν τους πυροσβέστες.
21.55 Με την ψυχή στο στόμα υποδέχονται τη νύχτα οι κάτοικοι στα μέτωπα της φωτιάς, καθώς όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά και το ενδεχόμενο να ενταθούν οι άνεμοι κάνει εφιαλτικό το σενάριο. Ωστόσο όλοι βρίσκονται στα σπίτια τους και δηλώνουν έτοιμοι να δώσουν τη μάχη για να σώσουν τις περιουσίες τους.
Σε επιφυλακή βρίσκεται και το Υπουργείο καθώς τα πολλά μέτωπα και το το έλλειμμα δυνάμεων και μέσων της Πυροσβεστικής προκαλεί μεγάλη ανησυχία.
21.27 Ανεξέλεγκτα εξακολουθούν να μαίνονται δυο μέτωπα της φωτιάς. Το ένα και πλέον επικίνδυνο κατά την εκτίμηση των πυροσβεστών είναι αυτό που κινείται προς το Δρέπανο.
21.11. Σταμάτησαν πριν λίγο να πετούν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη. Το έργο της κατάσβεσης υποστηρίζεται, πλέον, μόνο από τις επίγειες δυνάμεις.
21.01. Στον λόφο πάνω απ' τον Άγιο Βασίλειο βρίσκεται μεγάλο μέτωπο της φωτιάς. Οι κάτοικοι, μέσα σε αποπνικτική ατμόσφαιρα και κάποιοι φορώντας μάσκες, παραμένουν κοντά στα σπίτια τους. Στο σημείο βρίσκονται τέσσερα οχήματα της Πυροσβεστικής.
19.53 Μάχη για να προλάβουν τη νύχτα δίνουν οι πυροσβέστες και οι κάτοικοι των περιοχών που κατακαίει η φωτιά, ενώ η εξασθένιση των ανέμων που επιτρέπει στα εναέρια μέσα να κάνουν δυναμική παρέμβαση έχει αναζωπυρώσει τις ελπίδες για έλεγχο της κατάστασης. Αρνούνται να φύγουν από τα σπίτια τους οι κάτοικοι παρά το γεγονός ότι τους έχει δοθεί η δυνατότητα να μετακομίσουν σε ξενοδοχεία. Άπαντες δίνουν τη μάχη να προλάβουν τη νύχτα.
19.47 Εξακολουθούν να μαίνονται τα τέσσερα μέτωπα της φωτιάς. Οι πυροσβέστες ανησυχούν για το μέτωπο που κατευθύνεται προς την πλευρά του Δρεπάνου, ελπίζοντας να επαληθευτούν οι μετεωρολόγοι που προβλέπουν μερική εξασθένιση των ανέμων στη διάρκεια της νύχτας.
19.19 Συνεχείς είναι οι ρίψεις νερού από αέρος στα μέτωπα της φωτιάς σε Πλατάνι και Καστρίτσι. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής τρέχουν να προλάβουν το φως της ημέρας καθώς την νύχτα δεν θα έχουν στη διάθεση τους τα πυροσβεστικά αεροσκάφη.
19.15. Γύρω στις 8 το βράδυ αναμένεται στο Άνω Καστρίτσι ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Αυτή την στιγμή ο κ. Παπανδρέου είναι καθ'οδόν προς το Ρίο
16.56: Μαίνεται η φωτιά στα μέτωπα του Καστριτσίου και του Πλατάνου. Οι άνεμοι αναζοπύρωσαν τα μέτωπα και τώρα η πυρκαγιά κατευθύνεται προς το Δρέπανο. Επί ποδός οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας. Στη μάχη έχει ριχθεί και ο Στρατός με πεζοπόρο τμήμα, όπως επίσης η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και εθελοντές από τα Βραχνέικα.
15.48:Η φωτιά απειλεί σπίτια στα Τσελέικα του Πλατάνου, ενώ το μέτωπο στο Κάτω Καστρίτσι έχει αναζωπυρωθεί. Οι κάτοικοι έχουν βγει με τα λάστιχα έξω από τα σπίτια τους, συνδράμοντας το έργο της Πυροσβεστικής.
Οι αρμόδιοι ευελπιστούν να αποδειχθούν σωστές οι προβλέψεις των Μετεωρολόγων, που αναφέρουν ότι το απόγευμα οι άνεμοι θα κοπάσουν.
15.38: Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε το Συντονιστικό, όπου η τοπική ηγεσία ενημέρωσε τους αρμόδιους εμπλεκόμενους φορείς για την κατάσταση που επικρατεί στα πύρινα μέτωπα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του thebest.gr η Πυροσβεστική δίνει αυτή την ώρα, μάχη σε τρία μέτωπα.
Στο Κάτω Καστρίτσι, όπου η φωτιά βρίσκεται σε ύφεση και καταβάλλονται προσπάθειες να τεθεί υπό έλεγχο.
Στο Άνω Καστρίτσι, η φωτιά μαίνεται πάνω από τις ανεμογεννήτριες, όπου και εκεί τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά.
Σε δύσβατη περιοχή μεταξύ του Πλατανίου και του Δρεπάνου, όπου η επιχείρηση γίνεται κατά κύριο λόγο από εναέρια μέσα.
Στόχος της Πυροσβεστικής είναι τις επόμενες ώρες να θέσουν όλα τα μέτωπα, υπό έλεγχο, και πάντως πριν πέσει το σκοτάδι, γεγονός που θα δυσχέρανε το έργο της πυρόσβεσης καθώς το βράδυ δεν είναι δυνατόν να επιχειρήσουν τα εναέρια μέσα.
Αυτή την ώρα στη μάχη της κατάσβεση έχουν ριχθεί 55 πυροσβεστικά οχήματα, οχτώ αεροπλάνα Καναντέρ και δυο ελικόπτερα. Τις επόμενες ώρες αναμένεται να καταφθάσουν στην περιοχή άλλα 15 πυροσβεστικά, από τις γύρω περιοχές.
Βέβαια, όλος ο σχεδιασμός γίνεται με βάση τις παρούσες καιρικές συνθήκες και όλοι εύχονται να μην ενισχυθούν οι άνεμοι.
15.14 Αποπνικτική είναι η κατάσταση στο κέντρο της Πάτρας λόγω της ισχυρής πυρκαγιάς που μαίνεται από τα ξημερώματα στη βόρεια πλευρά της πόλης. Αυτή την ώρα «βρέχει» αποκαίδια στην πόλη, που τα φέρνει ο άνεμος, ενώ ο ουρανός έχει σκοτεινιάσει, αφού τα σύννεφα του καπνού κρύβουν τον ήλιο, ενώ η μυρωδιά από τον καπνό είναι παντού αισθητή.
14.16 Στον τόπο των πυρκαγιών παραμένει ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Σιγαλός ο οποίος αναφέρει ότι έχει μειωθεί κάπως η ένταση των ανέμων, ενώ σε λίγα λεπτα συνεδριάζει εκτάκτως το Σ.Ν.Ο. της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας. Η φωτιά κατευθύνεται προς το Άνω Καστρίτσι. Ευτυχώς μέχρι ώρας δεν απειλούνται κατοικίες. 
13.50 Σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβετική υπηρεσία Πατρών η φωτιά έχει κάψει μόνο κάποιες αυλές σπιτιών στο Κάτω και στο Άνω Καστρίτσι ενώ δεν έχει καεί κανένα σπίτι. Η Πυροσβεστική υπηρεσία διέψευσε τις φήμες που διασπείρονται ότι έχουν καεί τουλάχιστον 3 σπίτια καθώς κι ότι κάηκε και ο Ιππικός όμιλος στο Πλατάνι.
Όπως δήλωσε στο thebest.gr ο κ. Χαρίτος από τον Ιππικό όμιλο, μέσα στο χώρο του Ομίλου ευτυχώς δεν έχει σημειωθεί καμία απολύτως καταστροφή και η πυρκαγιά δεν επεκτάθηκε μέσα στον περιβάλλοντα χώρο του Ομίλου. Γύρω γύρω ωστόσο η κατάσταση είναι πολύ άσχημη ενώ όπως μας ανέφεραν από την Πυροσβεστική δυστυχώς υπήρχαν πολλές ακαθάριστες αυλές σπιτιών με βάτα και αγριόχορτα με αποτέλεσμα η φωτιά όπου έβρισκε ξερά μαζεμένα χόρτα να πιάνει αμέσως και να επεκτείνεται.
13.40 Μαίνεται η φωτιά και στο Άνω Καστρίτσι ωστόσο δεν είναι πολύ κοντά σε σπίτια. Καναντέρ με ρίψεις νερού και επίγειες δυνάμεις συνεχίζουν τη μάχη τους με τις φλόγες.
12.48 Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες σχετικά με το αν εχουν καεί σπίτια. Νωρίτερα υπήρχε σήμα κινδύνου για 2 σπίτια στα Σελλά.
12.25 Σε ύφεση είναι τα μέτωπα σε Σελλά και Αργυρα ωστόσο δύσκολη η κατάσταση σε Πλατάνι και Κάτω Καστρίτσι. Στο κάτω Καστρίτσι στην οδό Βενιζέλου αυτή την ώρα κάτοικοι προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά που έφτασε στις αυλές των σπιτιών τους με κουβάδες στα χέρια.
Ωστόσο αρκετοί κάτοικοι αρνούνται να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, παρά τις εκκλήσεις του Δήμου και της πυροσβεστικής, προκειμένου να μην απειληθεί η υγεία τους και να ιδευκολυνθεί το έργο της πυροσβεστικής.
12.19 Στο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο Υπηρεσιών της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι μεταβαίνει ο Νίκος Δένδιας.
Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη θα παρακολουθεί από εκεί το επιχειρησιακό σχέδιο της πυροσβεστικής για το μεγάλο μέτωπο της Αχαΐας.
11.42 Φλόγες έφτασαν νωρίτερα στον καταυλισμό Ρομά στο Κάτω Καστρίτσι και από το σημείο απομακρύνθηκαν τα άτομα που βρίσκονταν εκεί.
Στο χώρο της φωτιάς είναι και ο Δήμαρχος Πατρέων, ο οποίος δέχτηκε έντονα παράπονα από κατοίκους του Κάτω Κατριτσίου ότι σήμερα το πρωί αλλά και τις προηγούμενες δύο μέρες η περιοχή τους δεν είχε νερό. Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι θα κοοτάξει το ζήτημα για να διαπιστωθεί τι συνέβη και θα συγκαλέσει το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΠ.
11.31 Όπως αναφέρει στο thebest.gr o Αντιδήμαρχος Γιώργος Σιγαλός η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη στο Πλατάνι ωστόσο υπάρχει πολύς καπνός. Μάλιστα οπως τονίζει πολλοί κάτοικοι αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ωστόσο απευθυνει εκκληση να απομακρυνθούν τόσο για να προστατεύσουν την υγεία τους , ιδιαίτερα όσοι ανηκουν στις ευπαθεις ομάδες του πληθυσμού,όσο και για να διευκολυνθεί το έργο τηςσ πυροσβεστικής.
Ο Δήμος έχει φροντίσει και υπάρχουν λεωφορεία για τη μεταφορά των πολιτών και ξενοδοχεία για τη διαμονή τους.
10.54 Από τη Γενική Διεύθυνση Διοικητικών και Οικονομικών υπηρεσίων ανακοινώθηκε προς όλη την Πανεπιστημιακή Κοινότητα λόγω της εκτεταμένης πυρκαγιάς, οι φοιτητές να αποχωρήσουν από τον Πανεπιστημιακό χώρο.
Οι εργαζόμενοι του Ιδρύματος να παραμείνουν στις θέσεις τους προκειμένου να συμβάλλουν στο έργο της κατάσβεσης εάν χρειαστεί.
10.50 Με επείγον έγγραφό του προς το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Θ. Μπούφη, ο Περιφερειάρχης Δυτικής ΕλλάδαςΑπόστολος Κατσιφάρας ζήτησε να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιοχή στην οποία μαίνονται οι φωτιές.
Για την ακρίβεια το αίτημα αφορά τις δημοτικές κοινότητες Σελλών, Αργυρών, Άνω Καστριτσίου, Κάτω Καστριτσίου, Πλατανίου και Δρεπάνου.
Ο Περιφερειάρχης που βρέθηκε στο μέτωπο της φωτιάς από τις 5 το πρωί, σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι «αντιμετωπίζουμε για μια εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη κατάσταση για την αντιμετώπιση της οποίας έχουν διατεθεί όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις».
10.45 Αναμένεται και δεύτερη εντολή εκκένωσης για το Πλατάνι αυτή τη φορά. Οι κάτοικοι θα συγκεντρωθούν στην πλατεία του χωριού και από εκεί ο Δήμος θα τους μεταφέρει σε ασφαλές σημείο, αναφέρει ο κ. Γεωργακόπουλος
10.40 Σύμφωνα με πληροφορίες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας ακυρώθηκαν τα προγραμματισμένα χειρουργεία και έχει δοθεί εντολή να υπάρχει ετοιμότητα. Μάλιστα δίνεται εξιτήριο σε όσους ασθενείς είναι σε θέση να βγουν απο το νοσοκομείο΄.
Όπως ειπε στο thebest.gr o Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Δ. Κατσικόπουλος, που είναι σε επικοινωνία με τον Διοικητή του Νοσηλευτικού Ιδρύματος, έχεου ληφθεί μέτρα ασφαλείας και υπάρχει εντολή για ετοιμότητα. Υπάρχει ωστόσο πρόβλημα με τους καπνούς και έχουν κλείσει τα παράυθυρα, ενώ εκτιμάται ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κίνδυνος για τους ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα.
10.35 Εκκενώνεται το Κάτω Καστρίτσι, μετά από εντολή του Δημάρχου Πατρέων, ο οποίος βρέθηκε στο μέτωπο της φωτιάς μαζι με τους Αντιδημάρχους Αχιλλέα Γεωργακόπουλο και Γιώργο Σιγαλό. Άνθρωποι του Ερυθρού Σταυρού αυτή τη στιγμή βοηθούν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
10.30 Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναμένεται να κηρυχθούν από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας οι καιόμενες περιοχές.
10.25. Το πύρινο μέτωπο ξεπερνά το 1 χιλιόμετρο, ενώ λόγω των καπνών, η ατμόσφαιρα στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου είναι αποπνικτική, προκαλώντας προβλήματα σε νοσηλευτές και εκατοντάδες νοσηλευομένους.
10.13 Εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση και Στο Κάτω Καστρίτσι. "Αυτή τη στιγμή σπεύδουμε με αυτοκίνητα του Δήμου Πατρέων και της πυροσβεστικής πάμε να σώσουμε δυο σπίτια ανέφερε στο thebest.gr o Aντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Αχιλλέας Γεωργακόπουλος. Αυτή την ώρα χτυπά η καμπάνα του χωριού.
10.00 Στα σημεία της πυρκαγιάς που ξέσπασε σήμερα τα ξημερώματα στην περιοχή Σελλών, Αργυρών, Πλατανίου και Κάτω Καστριτσίου βρίσκεται απ’ τις 5 το πρωί ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάραςκαι από νωρίτερα ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος.
Ο Περιφερειάρχης και ο Αντιπεριφερειάρχης, μαζί με τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας μετέχουν στο έργο συντονισμού της κατάσβεσης. Η κατάσταση αυτή την ώρα χαρακτηρίζεται κρίσιμη καθώς στην περιοχή εξακολουθούν να πνέουν ισχυροί άνεμοι που δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.
09.55 Ο κόσμος βρίσκεται σε απόγνωση στο Πλατάνι και ζητά από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, που κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, με ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό, να προστατεύσουν τα σπίτια τους. Νωρίτερα στο Πλατάνι μια κυρία ζήτησε από πυροσβέστη να κινηθεί προς στο σπίτι της για να μην υπάρξουν χειρότερα και της απάντησε ότι το πυροσβεστικό είχε πρόβλημα.
09.45 Κοντά στα σπίτια είναι οι φλόγες και στο Πλατάνι, ωστόσο η διεύθυνση του ανέμου αυτή τη στιγμή είναι προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτή στην οποία βρίσκονται οι οικίες. Ο κόσμος είναι ανάστατος και προσπαθεί να προλάβει τον κίνδυνο και ο ίδιος να σώσει τις περιουσίες του. Μάλιστα κάποιοι κατέβασαν τα ζώα στο χείμαρρο που δεν έχει νερό για να τα σώσουν. Αυτή τη στιγμή φλόγες υπάρχουν σε σπίτι απέναντι από την εκκλησία στο Πλατάνι.
09.40 Σε κίνδυνο το Κάτω Καστρίτσι, κοντά σε αυλές σπιτιών η φωτιά σύμφωνα με την πυροσβεστική
09.25 Ο καπνός που έχδει σκεπάσει την περιοχή κοντά στη φωτιά είναι πυκνός. Ο ουρανός πάνω από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας έχει σκοτεινιάσει και επισκέπτες ή ασθενείς που πήραν εξιτήριοα βγαίνουν από το νοσοκομείο φορώντας μάσκες καθώς δεν μπορούν να αναπνεύσουν.
09.20 Η φωτιά πλησιάζει στο Κάτω Καστρίτσι αναφέρει στο thebest.gr o Aντιδήμαρχος Γιώργος Σιγαλός. "Έχουμε την πληροφορία ότι η φωτιά κατευθύνεται προς τα εκεί και πυροσβεστικές δυνάμεις και εμείς πάμε εκεί γιατί κοντά υπάρχουν σπίτια. Προς το παρών δεν φαίνεται να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος στο Άνω Καστρίτσι".
09.11 "Η φωτιά είναι πολύ μεγάλη. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάποια εκτίμηση αυτή τη στιγμή. Οι άνεμοι που πνέουν είναι ισχυροί, η περιοχή δύσβατη και το έργο μας δυσκοελύεται. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν τραυματισμοί, ωστόσο ίσως υπάρχει ένα καμμένο εγκαταλελειμένο σπίτι" αναφέρει στο thebest.gr ο Περιφερειακός Διοικητής της Π.Υ. κ Δεσινιώτης.
Στο πύρινο μέτωπο επιχειρούν δυνάμεις από όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Η μάχη των πυροσβεστών παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειές τους μοιάζει άνιση.
Ο καπνός έχει σκεπάσει όλη την πόλη σχεδόν.
09.10 Στο Άνω Καστρίτσι έφτασε αυτή την ώρα ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Αχιλλέας Γεωργακόπουλος και όπως τονίζει αν χρειαστεί θα γίνει εφαρμογή σχεδίου εκκένωσης.
08.50 Με μεγάλη ταχύτητα εξαπλώνεται η φωτιά λόγω της δύναμής τους. Το μέτωπο κινείται προς Καστρίτσι.
Η μάχη που δίνουν οι πυροσβέστες είναι πολύ μεγάλη και η κατάσταση πολύ δύσκολη. Την ίδια ώρα ερωτηματικά υπάρχουν για τα αίτια που προκάλεσαν τη φωτιά, που ξέσπασε στις 2.30 τη νύχτα...
08.20 Δύσκολη είναι η κατάσταση στο μεγάλο πύρινο μέτωπο στα Σελλά - Αργυρά, το οποίο τώρα έχει φτάσει στο Πλατάνι. "Υπάρχει έτοιμο σχέδιο εκκένωσης του χωριού αν χρειαστεί, ωστόσο και μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν χρειάζεται" αναφέρει ο κ. Γεωργακόπουλος, ο οποίος παραμένει στο σημείο της πυρκαγιάς. "
Γίνονται ρίψεις απο γης και άερος. Οι άνεμοι εξακολουθούν να πνέουν δυνατοί.
08.00 Στο Πλατάνι κατευθύνεται αυτή την ώρα η φωτιά και σύμφωνα με την πυροσβεστική δεν απειλεί σπίτια. ΤΟ πύρινο με΄τωπο είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Στην κατάσβεση συμμετέχουν 30 οχήματα 60 άνδρες, 45 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 3 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.
07.25 Μεγάλη φωτιά στα Σελλά Αχαΐας ξέσπασε τα ξημερώματα περίπου στις 2.30,σε αγροτοδασική έκταση. Σύμφωνα με την πυροσβεστική δεν έχουν καεί σπίτια. Τη μάχη της κατάσβεσης δίνουν 35 άνδρες με 30 αυτοκίνητα, 30 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 2 καναντέρ κι ένα ελικόπτερο.
Η φωτιά ξεκίνησε ανάμεσα σε Σελά και Αργυρά, σε αγροτοδασική έκταση και απείλησε σπίτια. Αυτή την ώρα κατευθύνεται στο Πλατάνι.
Η φωτιά απείλησε τα Αργυρά σε τέτοιοιο σημείο που υπήρχε σχέδιο για την εκκένωση του χωριού, γύρω στις 4 το πρωί, ωστόσο κάτι τέτοιο δε χρειάστηκε να γίνει χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών αναφέρει στο thebest.gr o αντιδήμαρχος Πατρέων, αρμόδιος για την πολιτική προστασία Αχιλλέας Γεωργακόπουλος.
Είχαμε κάνει σχέδιο για την εκκένωση των Αργυρών, υπήρχαν στην περιοχή λεωφορεία του Δήμου Πατρέων που μεταφέρουν προσωπικό και λεωφορεία του ΚΤΕΛ, προκειμένου να μεταφέρουμε τους κατοίκους, αλλά δεν χρειάστηκε τελικά να γίνει η εκκένωση.
Το πύρινο μέτωπο είναι ιδιαίτερα μεγάλο και η αλλαγή στο φορά των δυνατών ανέμων δυσχαιρένουν το έργο της κατάσβεσης.
Στο σημείο της πυρκαγιάς βρίσκονται και υδροφόρα οχήματα του Δήμου Πατρέων και της Περιφέρειας.
Οι κάτοικοι παρομοιάζουν το μέγεθος της πυρκαγιάς με αυτή που είχε ξεσπάσει στην περιοχή το 1989.