Από το πρωί κυκλοφορεί η είδηση περί προθέσεων του νέου υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Κουρουμπλή περί κατάτμησης εκλογικών περιφερειών, δηλαδή να γίνουν εκλογικές περιφέρειες που να εκλέγουν τρεις το πολύ βουλευτές.
Όπως βλέπετε και στον χάρτη, οι κατατετμημένες εκλογικές Περιφέρειες είναι μια παλιά ιστορία που ίσχυε όλον τον 19ο αιώνα και τον 20ο το 1952 για την Αιτωλοακαρνανία.
Ποια αναγωγή θα είχε ένα τέτοιο μέτρο για την πραγματικότητα του 2015, αν τα παραπάνω ισχύουν και αν φυσικά προχωρήσει;
Αύξηση συναγωνισμού- Βουλευτής στο βεληνεκές ενός μικρού Δημάρχου....
Αν στην Αιτωλοακαρνανία , οι 7 βουλευτές μοιραστούν ( κατά αναλογία πληθυσμού) τρεις (3 )στο Αγρίνιο, ένας περιοχή Μεσολογγίου, ένας περιοχή Ναυπάκτου, ένας περιοχή Ξηρομέρου-Αμφιλοχίας ( ή αν Ξηρόμερο και Αμφιλοχία βγάζουν ξεχωριστό που είναι και το πιο σωστό, άρα θα αυξηθούν κατά ένας πάλι οι βουλευτές του Νομού), τότε ο ένας βουλευτής που θα βγαίνει στο πλαίσιο αυτών των Περιφερειών θα πρέπει να έχει την απήχηση των Δημάρχων. Άποψη του γράφοντος είναι ότι η αυτοδιοίκηση πλέον σε επίπεδο όμως μόνο πρωταγωνιστών συναγωνίζεται ποιοτικά το κοινοβουλευτικό προσωπικό, διότι παλαιότερα λόγω των μικρών δήμων το κοινοβουλευτικό προσωπικό είχε καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά από το αυτοδιοικητικό στο σύνολο του.
Η de facto ταύτιση αυτή ίσως αναβαθμίσει ποιοτικά το κοινοβουλευτικό προσωπικό γιατί θα βγαίνει ο καλύτερος.
Καλύτερη αντιπροσώπευση περιοχών
Αχανείς νομοί όπως ο δικός μας, πολλές φορές έχουν περιοχές με καμία κοινοβουλευτική αντιπροσώπευση. Για παράδειγμα η Ναύπακτος είχε πολλά χρόνια να εκλέξει δικό της βουλευτή και αυτό έγινε το 2015 με την περίπτωση Κωνσταντόπουλου του ΠΑΣΟΚ. Σε άλλες περιπτώσεις χάνει “από καραμπόλα” έδρα κυριολεκτικά τα χαράματα όπως με την περίπτωση Δούρου του ΣΥΡΙΖΑ. Οι μικρές περιφέρειες εγγυώνται καλύτερη αντιπροσώπευση.
Έξω τα μικρά κόμματα από την επαρχία
Είναι ένα από τα μειονεκτήματα του συστήματος, καθώς οι μικρές εκλογικές περιφέρειες θα πολώνουν και θα προσωποποιούν ακόμα περισσότερο το προεκλογικό κλίμα με αποτέλεσμα να μην πάνε εύκολα ψήφοι στα μικρά κόμματα. Επιπλέον πολύ δύσκολα ένα μικρό κόμμα που μετά βίας υπερβαίνει το όριο του 3% θα εκλέγει βουλευτή στην Αιτωλοακαρνανία. Αυτό βέβαια ισχύει και τώρα αλλά θα ισχύσει και για μεγαλύτερα ποσοστά. Θα βλέπουμε δηλαδή κόμματα ίσως και του 7% να βγάζουν μόνο Αθήνα και Θεσσαλονίκη βουλευτές, στην καλύτερη των περιπτώσεων Αχαϊα.
Πολιτική αγκίστρωση Βουλευτών-Αυτοδιοικητικών
Ίσως το πιο σοβαρό μειονέκτημα. Η de facto ταύτιση εκλογικής Περιφέρειας -Δήμου θα οδηγήσει σε χέρι-χέρι υποψηφίους, που θα κατεβαίνουν ως προεκλογικά δίδυμα, ο ένας για Δήμαρχος, ο άλλος για Βουλευτής. Αποτέλεσμα θα είναι οι ψήφοι για αυτοδιοίκηση και βουλή να πάνε “πακέτο” με το βασικότερο επιχείρημα για τους ψηφοφόρους ότι “εγώ κατεβάινω για Δήμαρχος, αν δεν ψηφίσετε τον τάδε για βουλευτή θα παραμελήσουν την περιοχή, τα κονδύλια κτλ.”. Συνέπεια είναι η αποπολιτικοποίηση της πολιτικής ζωής.
Μένει να δούμε αν στην πράξη θα ισχύσουν όλα αυτά.
Άγριος
ΑΠΟ: agrinionews.gr