GAIA

GAIA

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Ιερόθεος: Eίκοσι χρόνια στο πηδάλιο της Ιστορικής Μητρόπολης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου


apo-ierotheos-af4«Ιεροθέου του Σεβασμιωτάτου και  Θεοπροβλήτου Μητροπολίτου της Αγιωτάτης Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, ημών δε Πατρός και Ποιμενάρχου πολλά τα έτη»
 Γράφει ο Καθηγητής Χρήστος Γερ. Σιάσος
Η εκκλησία μας την Κυριακή, 4 Οκτωβρίου 2015, εορτάζει τον πρώτο Επίσκοπο Αθηνών, Άγιο Ιερόθεο. Ο Ιερόθεος γεννήθηκε στην Αθήνα από πλούσια οικογένεια λίγα χρόνια πριν τη ....
γέννηση του Χριστού και εκοιμήθησε βαθειά γεράματα το τελευταίο τέταρτο του 1ουαιώνα μ.Χ. Ο Άγιος Ιερόθεος διδάχθηκε τη Χριστιανική Πίστη από τον Απόστολο Παύλο και χειροτονήθηκε πρώτος Επίσκοπος Αθηνών.  Σύμφωνα με την παράδοση ο Επίσκοπος Ιερόθεος παραβρέθηκε στην Κοίμηση της Παναγίας μας στην Ιερουσαλήμ.
 Την ήμερα αυτή είναι και τα ονομαστήρια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ. ΙΕΡΟΘΕΟΥ, της Ιστορικής Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου.
Μικρή αναφορά στον ΑΞΙΟ  Ιεράρχη
Είκοσι χρόνια, ο ακούραστος εργάτης του Ευαγγελίου, ο χαρισματικός ηγέτης,  μαχητής και λόγιος Ιεράρχης της Εκκλησίας μας, κ.κ. Ιερόθεος, συμπλήρωσε στις 20 Ιουλίου 2015 Μητροπολίτης στην Ιστορική Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου. Η Ναύπακτος ήταν η πρώτη Πόλη- έδρα Επισκοπής από το343μ. Χ.
Η απλότητα, η ηθική ακεραιότητα, η καλοσύνη, η εμμονή του στην Ορθόδοξη Πίστη,  στις παραδόσεις της Εκκλησίας και η απέραντη αγάπη προς τους Πιστούς Χριστιανούς, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του μεγάλου και ΑΞΙΟΥ πνευματικού μας Αμπελουργού.
Ο Ιερόθεος, κατά κόσμο Γεώργιος Βλάχος, γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1945 όπου έλαβε τις εγκύκλιες σπουδές του. Τις Γυμνασιακές του σπουδές τις ολοκλήρωσε στο Αγρίνιο και στη συνέχεια μετά από εξετάσεις εισήχθη στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή της Θεσσαλονίκης, από το 1964 έως το 1968, όπου έλαβε το Πτυχίο του Θεολόγου με βαθμό «ΑΡΙΣΤΑ».
Ο Γεώργιος μεγάλωσε και έλαβε από τους γονείς του, Σωτήριο και Ευτυχία αλλά και από τη θεία του την Παρασκευή, αδελφή της μητέρας του, εκκλησιαστική ζωή, αγάπη καθ΄ότι ήταν και αυτοί άνθρωποι της εκκλησίας, άνθρωποι του Θεού.
Από το βιβλίο του Σεβασμιωτάτου με τίτλο: «Βιογραφικά και αυτοβιογραφικά των γονέων μου Σωτηρίου και Ευτυχίας και της θείας μου Παρασκευής Καραγιάννη», καταθέτουμε τρεις γραμμές με πολύ νόημα. Από τον αείμνηστο πατέρα του: «…Αν θάλασσα περάσης και ποταμούς διαβής, τον πατέρα σου μη λησμονής…».  Από την αείμνηστη μητέρα του: «…Ο Θεός να σε προστατεύση και να σε ευλογήση σε όλη σου τη ζωή»  και από την αείμνηστη θεία του: «…και σκέπτομαι πόση ζημιά κάνουν οι έπαινοι και οι επιτυχίες. Ας είμεθα σαν το ήσυχο ρυάκι που ποτίζει, δροσίζει χωρίς θόρυβο…»  και ο Σεβασμιώτατος κλείνει το διάλογο με τα αγαπημένα του πρόσωπα: «Σας θεωρώ ένα Άγιο Δισκοπότηρο, που προσέφερε η οικογένειά μας εις τον Θεόν και προσεύχομαι, κανένα βέβηλο χέρι να μην αγγίξει επάνω σας. Όπως αρχίσατε την αγγελική πολιτεία, με φλόγα και αγάπη δια τον Θεόν και προς Δόξαν του Αγίου Ονόματός Του, έτσι να συνεχίσετε και να παραδώσετε την ψυχήν σας εις τον Θεόν».
 Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, μαζί με ομάδα συμφοιτητών του, ασχολήθηκε με την Πατρολογία και την καταγραφή των χειρογράφων που διασώζονται στις βιβλιοθήκες των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους. Ιδιαίτερα εντρύφησε στην διδασκαλία του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά.
Ως νέος και άριστος επιστήμονας θα μπορούσε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό και ακολούθως να εξελιχθεί σε Πανεπιστημιακός Δάσκαλος. Όμως, τον εκλεκτό αυτόν επιστήμονα τον κέρδισε η Εκκλησία. Έτσι προτίμησε να γίνει ο Δάσκαλος των ψυχών μας, να γίνει ο Πνευματικός μας οδηγητής και εξομολογητής. Ο Γεώργιος μόλις πήρε το πτυχίου του, γεμάτος όρεξη για δουλειά, πήγε κοντά στον Πνευματικό του Πατέρα αείμνηστο Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας  κυρό Καλλίνικο.
Ο Μητροπολίτης Καλλίνικος, από την Ανάληψη (Δερβέκιστα) Θέρμου, τοποθετήθηκε Μητροπολίτης στη Μητρόπολη αυτή το 1967, αφού πρώτα υπηρέτησε, για πολλά χρόνια, ως Πρωτοσύγκελος στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Ο Γεώργιος γνώρισε το Γέροντά του το 1959 στο Αγρίνιο σ΄ένα Οικοτροφείο.
 Κοντά στον Καλλίνικο, πρόσφερε σημαντικό πνευματικό έργο και διδάχθηκε πολλά. Έγινε λαϊκός Ιεροκήρυκας κηρύττοντας το λόγο του Θεού σε όλη την περιφέρεια της Μητροπόλεως. Την είσοδό του στην μοναχική ζωή και την ιεροσύνη την εκδήλωνε ποικιλοτρόπως. Ήθελε πολύ να έλθει αυτή η ώρα, γνώριζε όμως ότι αυτό το γεγονός είναι γεγονός προσωπικής ευθύνης. Κάποια ημέρα είπε το «ναι» στο Γέροντά του. 
Τότε ο Ιεράρχης σηκώθηκε από την καρέκλα του Γραφείου του και  ασπάστηκε το Γεώργιο. Ακολούθησε η έγγραφή του στο  δοκιμολόγιο της Ιεράς Μονής της Αγίας Παρασκευής  Γιαννιτσών. Ο Καλλίνικος προγραμμάτισε την κουρά του για τις 12 Σεπτεμβρίου 1971 ημέρα Κυριακή, κατά την διάρκεια του Εσπερινού στην Αγία Παρασκευή. Το όνομα που του έδωσε ήταν το όνομα του Γέροντός του Ιεροθέου τιμώντας έτσι τον Αείμνηστο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Ιερόθεο.
Μετά την κουρά  πηγαίνει  στο Άγιο  Όρος για περισσότερη προσευχή και να προετοιμασθεί  για τη χειροτονία του σε  Διάκονο, που θα γινόταν στις 10 Οκτωβρίου 1971. Ο Άγιος Ιεράρχης στην τελετή χειροτονίας του Ιεροθέου εις Διάκονο μεταξύ των άλλων είπε:  «Οσιολογιώτατε Υποδιάκονε Ιερόθεε, Ιστορική και φοβερά είναι η παρούσα στιγμή δια σέ. Πρόκειται να εισέλθης εις τα Άγια των Αγίων. Πρόκειται να αναβής εις όρος υψηλόν, το όρος της Ιερωσύνης. Πρόκειται να ανυψωθής εις τον Ουρανόν. Πρόκειται να συνομιλής και μετά ανθρώπων, αλλά και μετά Αγγέλων. Πρόκειται να αναλάβηςφορτίον μέγα και να φέρης εις πέρας αίσιον βαρείαν, σπουδαίαν, υψίστηναποστολήν… Δεδικαιολογημένη η αγωνία σου και φυσικός ο φόβος σου…»
Στις 25 Ιουνίου 1972  ο Μητροπολίτης Καλλίνικος καθόρισε και την εις Πρεσβύτερο χειροτονία του. «…Ευχάριστος η θέσις μου, διότι η άχρι τούδε πολιτεία σου, ως μαθητού, ως Φοιτητού, ως Θεολόγου, ως Ιεροδιακόνου, πολλάς ελπίδας παρέχουν, ότι θα τιμήσης τον τιμήσαντά σε Θεόν…»   Στο τέλος της Λειτουργίας προχειρίστηκε σε Αρχιμανδρίτης. Ο Σεβασμιώτατος παρέδωσε τον Σταυρό που του άφησε ο Γέροντάς του, ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Ιερόθεος  και τον φόρεσε στον χειροτονηθέντα Αρχιμανδρίτη Ιερόθεο.
 Αργότερα με την Διαθήκη του άφησε και την μίτρα του αειμνήστου Ιεροθέου, στον Αρχιμανδρίτη Ιερόθεο. Μετά από λίγο καιρό τον χειροθέτησε Πνευματικό. Κοντά στον Καλλίνικο ο Ιερόθεος παρέμεινε δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια μαθητευόμενος στην εκκλησιαστική ζωή και αποκτώντας εκκλησιαστικό φρόνημα.
 Με την παιδεία, την ευγλωττία, την ειλικρίνεια, την τιμιότητα, το γνήσιο καλόκαρδο χαμόγελό του, διοργάνωνε ομιλίες, λειτουργούσε τα Κατηχητικά Σχολεία και τις Κατασκηνώσεις της περιοχής, διηύθυνε και μιλούσε σε Ιερατικά Συνέδρια της Μητροπόλεως. Για μεγάλο χρονικό διάστημα υπηρέτησε κοντά στους Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς και οπλίτες της 2ας Μεραρχίας Στρατού.
Το 1987 έρχεται στην Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας κοντά στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη και νυν Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο. Στη Μητρόπολη αυτή ο Ιερόθεος αναλαμβάνει υψηλά καθήκοντα αρχίζοντας τις περιοδείες του ως Ιεροκήρυκας σε όλη την περιφέρεια της Μητροπόλεως. Μετά από τη Μητρόπολη αυτή πηγαίνει, για να υπηρετήσει ως Ιεροκήρυκας, στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών κοντά στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος μακαριστό Σεραφείμ.
  Στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών ο Ιερόθεος υπηρετεί για οκτώ χρόνια. Παράλληλα με το έργο του Ιεροκήρυκα εκτελούσε χρέη Διευθυντού Νεότητας της Αρχιεπισκοπής καθώς και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Νεότητας. Από τη θέση αυτή διοργάνωσε Συνέδρια, ημερίδες για τους υπεύθυνους των Κατηχητικών Σχολείων και επόπτευε όλα τα Πνευματικά Κέντρα των Ενοριών της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Με απόφαση της Ιεράς Συνόδου, αφού προηγήθηκε πρόσκληση του Πατριάρχου Αντιοχείας Ιγνατίου, δίδαξε την Ελληνική Γλώσσα και παρέδιδε μαθήματα «Χριστιανικής Ηθικής» στους φοιτητές της Μπελεμεντείου Θεολογικής Σχολής «Άγιος Ιωάννης Δαμασκηνός» στο Πανεπιστήμιο του Πατριαρχείου Αντιοχείας στο Βόρειο Λίβανο. Ο Ιερόθεος δέχθηκε τιμητική πρόσκληση από τον Πατριάρχη να αναλάβει Σχολάρχης στη Θεολογική Σχολή του Πατριαρχείου αλλά οι πολλές υποχρεώσεις του στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών δεν του επέτρεψαν.
Στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, με αποφάσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών μακαριστού Σεραφείμ αλλά και της Ιεράς Συνόδου τοποθετήθηκε στην Εθνική Επιτροπή κατά του AIDS, στον ΟΚΑΝΑ, στο Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων, στο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής επί των Ταυτοτήτων, της Επιτροπής για τη συλλογή υπογραφών για την διενέργεια του Δημοψηφίσματος, Πρόεδρος  της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, μέλος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής για την αντιμετώπιση του προβλήματος της Εκμετάλευσης και κακοποίησης των παιδιών, Επιστημονικός Σύμβουλος στην Συνοδική Επιτροπή Βιοηθικής και αλλού.
Το 1992 ανέπτυξε τις θέσεις της Εκκλησίας για το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδος στην Ειδική Διακομματική Επιτροπή της Βουλής. Ήταν και είναι ομιλητής σε Ιερατικά, Θεολογικά και Επιστημονικά Συνέδρια που διοργάνωσαν Μητροπόλεις, η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων, η Ιερά Σύνοδος και άλλες Θρησκευτικές Οργανώσεις.
Υπήρξε πρωτεργάτης στην ίδρυση και λειτουργία του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος και για πολλά χρόνια ήταν παραγωγός εκπομπής. Το χρόνο που ήταν στην Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης, ίδρυσε Μοναστική Αδελφότητα και στη συνέχεια λειτούργησε στην Ιερά Μονή Γενεθλίου της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας.
Στις 19 Ιουλίου 1995 η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, εκτιμώντας την προσφορά, την προσωπικότητα και το σημαντικότατο έργο, εκλέγει νέο Μητροπολίτη Ναυπάκτου τον Αρχιμανδρίτη Ιερόθεο. Η χειροτονία του σε Επίσκοπο έγινε την 20ή Ιουλίου, εορτή του Προφήτου Ηλία,  στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό των Αθηνών.
 Η ενθρόνιση του νέου Ιεράρχη έγινε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου, στις 10 Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους. Ο Σεβασμιώτατος στον ενθρονιστήριο λόγο του είπε προς τον Κλήρο και το λαό της Μητροπολιτικής του περιφέρειας: «…Σας δίνω την καρδιά μου και ζητώ την δική σας…».
Ως Μητροπολίτης ο κ. Ιερόθεος πρόσφερε και προσφέρει τεράστιο κοινωνικό έργο. Έχει την ικανότητα να συνδυάζει την ιερότητα με την απλότητα, έχει το χάρισμα να έρχεται κοντά στους πιστούς χωρίς να λαϊκίζει, είναι το στήριγμα όλων των πιστών, πτωχός υλικά αλλά για όλους μας είναι ο πλουσιότατος  Πνευματικός Δάσκαλος. Είναι η προσωποποίηση της αγάπης και της καλοσύνης.
     Άξιος Ποιμενάρχης, εξομολογητής, παιδαγωγός, διάφανος, αγωνιστής της Εκκλησίας του Χριστού μας, άκαμπτος, λόγιος όσο λίγοι Αρχιερείς, συγγραφέας με λόγο απλό και κρυστάλλινο, φιλόσοφος, ιστορικός, ταπεινός, πράος, είναι μια χαρισματική προσωπικότητα.  Στη Ναύπακτο συνέστησε τους Συνδέσμους Αγάπης σε όλους τους Ιερούς Ναούς με πλούσιο φιλανθρωπικό έργο. Ίδρυσε Σχολή Βυζαντινής Σχολής.
Κάθε καλοκαίρι λειτουργούν οι παιδικές κατασκηνώσεις για όλους τους νέους της περιοχής. Είναι Πρόεδρος σε Κληροδοτήματα της Πόλης. Διοργανώνει και μιλάει σε Συνέδρια στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ημερίδες για Εκπαιδευτικούς, Επιστημονικούς Φορείς, φοιτητές και μαθητές, σε Κληρικούς και Συλλόγους.
Η πορεία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτουκ. Ιεροθέου φωτίζεται από το φως του Χριστού. Ο Άξιος αυτός Ιεράρχης είναι μια στιβαρή προσωπικότητα που διακονεί επί είκοσι χρόνια την Ιστορική Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και μπορούμε να αντλούμε ασταμάτητα δύναμη, αγάπη και άφθονη πνευματική τροφή μέσα από τους λόγους του και τα γραφόμενά του.
Ο κ. Ιερόθεος θεωρείται ο πολυγραφότερος Έλληνας Κληρικός, αφού έχει γράψει περισσότερα από εβδομήντα πολυσέλιδα βιβλία Θεολογικού, Εκκλησιαστικού και Κοινωνικού περιεχομένου. Όλα του τα βιβλία είναι βασισμένα στην διδασκαλία των Αγίων Πατέρων της Εκκλησίας μας. Περισσότερα από τριάντα έχουν μεταφρασθεί σε πολλές ξένες γλώσσες  όπως, Τσέχικα, Ρουμάνικα, Γαλλικά, Αγγλικά, Γερμανικά, Ισπανικά, Αραβικά, Ρωσικά, Κινέζικα, Βουλγάρικα, Σέρβικα, Ουκρανικά, Ουκρικά. Το βιβλίο του με τίτλο «Το Πρόσωπο στην Ορθόδοξη Παράδοση»  για την πενταετία 1990 έως 1995  βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών, η δε βράβευση έγινε από την ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών το 1996. Αρθρογραφεί σε εφημερίδες, «Το Βήμα», «Ελεύθερο Τύπο», «Τα Νέα», «Απογευματινή», Καθημερινή», «Ελευθεροτυπία», «Κόσμος του Επενδυτή», σε περιοδικά, στον Τοπικό τύπο καθώς και στην εφημερίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου  «Εκκλησιαστική Παρέμβαση».
Άλλες δραστηριότητες του Μητροπολίτου κ. Ιεροθέου
Την Κυριακή, 19 Ιουλίου 1998, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  κ. Ιερόθεος παρουσία του  Επισκόπου Ελβετίας κ. Δαμασκηνού και άλλων Ιεραρχών  τέλεσαν τον Αγιασμό  θεμελίωσης  της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου (ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΡΚΟΥΠΗΣ) που ήταν ένα όνειρο πολλών δεκαετιών και γενεών Αιτωλοακαρνάνων, Αχαιών, Ηπειρωτών και γενικά της Δυτικής Ελλάδας. Την θεμελίωση έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος.
 Στο τριήμερο 17 έως 19  Ιουνίου  το 2006  η Ναύπακτος γιόρτασε την έλευση του Τιμίου Λειψάνου του Αγίου Ιερομάρτυρος Πολυκάρπου Επισκόπου Σμύρνης. Το Ιερό Λείψανο φυλάσσεται  στην Ιερά Μονή Αμπελακιωτίσσης, ο Άγιος Πολύκαρπος είναι ο Προστάτης της Ναυπακτίας.Κάθε χρόνο αρχές Ιουλίου τελεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο σπήλαιο του Αγίου Νικολάου με εγκλείστρα στο όρος  Βαράσοβατης Αιτωλίας.
Πανεπιστημιακή διάκριση – αναγόρευση σε Επίτιμο Διδάκτορα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Ιεροθέου από το τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών
Στις 5 Μαρτίου 2008, η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής  Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών έλαβε ομόφωνη απόφαση, ύστερα από εισήγηση – πρόταση των Καθηγητών της, για αναγόρευση σε Επίτιμο Διδάκτωρα τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, για το έργο του, την προσφορά του και τους κόπους του στην Επιστήμη της Θεολογίας. Παραθέτω τμήμα της απόφασης: «… Ανήρ βίω και έργο και πολιτεία άριστος, Θεολογικής παιδείας εγκρατέστατος γενόμενος, πολλά επί μαθήσειιδρώσας, ουκ επαύσατο κηρύττον τον λόγον της ευσεβείας εις ωφέλειαν ψυχής, πλανηθείς αργαλέας οδούς έως περάτων της γής, χρησιμώτατα περί την Ορθοδοξίανπαιδεύματαπαραθέμενοςποικίλαιςσυγγραφαίς εις πλείστας γλώσσας μεταχθείσαις, επιστημόνως συνηγόρησε του λόγου της ευσεβείας, συμβουλίων δε και επιτροπών μετέχων επωφελώς εισηγήσατο,… τοις νέοις δε διδασκαλείον περί του τα σεμνά και θεία άσματα μελωδείνσυνεστήσατοεπαινέσαι τε αυτόν και επίτιμον Διδάκτορα του Τμήματος αναδείξαι,…». Την απόφαση του Τμήματος ενέκρινε και η Σύγκλητος του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στις 17 Απριλίου του ιδίου έτους.
apo-ierotheos-af3Από τον Αγιασμό θεμελίωσης της Γέφυρας  Ρίου – Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης» από  τονΣεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Ιερόθεο
Επίσημη επίσκεψη του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στην Ιστορική Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου
Την Τρίτη, 4 Νοεμβρίου του 2008, ο Παναγιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως – Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, επισκέφθηκε επίσημα την Ιστορική Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου στην έδρα της την  Ναύπακτο, προσκεκλημένος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Ιερόθεο και συνοδευόμενος από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο. Θερμή και εγκάρδια υποδοχή επεφύλαξε με τιμές, σεβασμό και αγάπη, όπως ακριβώς αρμόζει στον Προκαθήμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, τόσο ο Κλήρος όσο και ο Λαός της Πόλης αλλά και του Νομού γενικότερα.
 Στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου τελέσθηκε Πανηγυρική Δοξολογία. Ακολούθησαν  προσφωνήσεις από πολιτειακούς παράγοντες   και στη συνέχεια επίσημο γεύμα που προσέφερε ο Δήμος Ναυπάκτου στον Υψηλό επισκέπτη. Με την αποχώρηση του Οικουμενικού Πατριάρχου από την πόλη της Ναυπάκτου όλοι εκφράσθηκαν με τα καλύτερα λόγια καθ΄ότι ο Λαός της Ναυπάκτου συμμετείχε με πολλή χαρά, αγάπη και ενθουσιασμό.
Την Κυριακή, 14 Ιουνίου 2015, στο Θέρμο πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης για τον αείμνηστο Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κυρό Καλλίνικο Πούλο για τα τριάντα χρόνια από την κοίμησή του. Στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου τελέσθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, πνευματικό τέκνο του αειμνήστου, Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά.
Ακολούθησε Αρχιερατικό μνημόσυνο και έπειτα εκδήλωση με αναφορά στον τιμώμενο Ιεράρχη από τον Ναυπάκτου κ. Ιερόθεο με θέμα: «Βίος και Πολιτεία του μακαριστού Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κυρού Καλλινίκου».  Ο Άγιος Ναυπάκτου είναι ένας λαμπρός νους και διαθέτει πολλά χαρίσματα για το καλό της Εκκλησίας μας. Φωτισμένος, ισχυρός και τολμηρός Ιεράρχης.
Μεγάλο επίσης είναι το κοινωνικό, φιλανθρωπικό, Εθνικό και συγγραφικό του  έργο. Βιβλία του Σεβασμιωτάτου συναντάμε σε όλα τα Κράτη, σε όλες της Ηπείρους. Στο πρόσωπό του αποτυπώνεται απέραντη αγάπη προς όλους τους συνανθρώπους του.
Κάθε χρόνο τους καλοκαιρινούς μήνες επισκέπτεται όλα τα ορεινά χωριά της Ναυπακτίας, λειτουργεί στα ιστορικά Μοναστήρια της περιοχής και κηρύττει το Θείο λόγο. Συνομιλεί με τους κατοίκους και βρίσκει  λύσεις  στα όποια προβλήματα παρουσιάζονται.
Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος το 2004 εισηγείται προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο δια της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος την Αγιοκατάταξη του  Οσίου Μοναχού  Παϊσίου του Αγιορείτου. Στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας από της 13 Ιανουαρίου 2015 αναγράφεται και το όνομα του Οσίου Μοναχού. Παραθέτουμε αποσπάσματα από την εισήγηση του κ. Ιεροθέου.  
Ιερὰ Μητρόπολις Ναυπάκτου καὶἉγίου Βλασίου
Ἀριθ. Πρωτ.  437
ἘνΝαυπάκτῳτῇ 30ῃ Ἰουλίου 2004
ΤῇΑὐτοῦΘειοτάτῃΠαναγιότητιτῷἈρχιεπισκόπῳ Κωνσταντινουπόλεως, ΝέαςΡώμης και ΟἰκουμενικῷΠατριάρχῃΚυρίῳΚυρίῳΒαρθολομαίῳεἰςΒασιλεύουσαν
Παναγιώτατε Πάτερ καί Δέσποτα,
Δημιουργηθείς ὁ ἄνθρωπος κατ” εἰκόναΘεοῦκαί καθ” ὁμοίωσινΑὐτοῦ φέρεται ἐπίτήν τελειότητα, ἐπείτό κατ” εἰκόνα δυνάμει ὁμοίωσίςἐστικαίτόκαθ᾿ὁμοίωσινἐνεργείᾳκατ΄εἰκόναἐστί. Ἡ μόνη ἀληθήςαὕτηἐξέλιξιςτοῦἀνθρώπου, ἐκτοῦ κατ” εἰκόναἄρχεταικαίεἰςτό καθ” ὁμοίωσιν, ἄλλως πως κατά Χάριν θέωσιν, ἀεικινήτωςκαίἀενάως καταλήγει, ὡς «ἀεικίνητοςστάσις» καί «στάσιμος κίνησις»…
Ὡςγέγονενἐνπᾶσιτοῖςἁγίοις, οὕτωἐγένετοκαίἐντῷἀειμνήστῳΓέροντιΠαϊσίῳ, ἤγουντόἍγιονΠνεῦμα, κατά τόνλόγοντοῦἁγίου Συμεών τοῦ νέου Θεολόγου, καίκινεῖ τούτους, ἀλλά «καίὑπ᾿αὐτῶνκινεῖταιαὐτό, καί γίνεται ἐναὐτοῖς πάντα ὅσαἐνταῖςθείαιςἀκούειςΓραφαῖς περί τῆς βασιλείας τῶνοὐρανῶν, λεγόμενα, μαργαρίτης, κόκκος σινάπεως, ζύμη, ὕδωρ, πῦρ, ἄρτος, πόμαζωῆς, πηγή ζῶσά τε καίἀλλομένη, ποταμούς ῥέουσα λόγων πνευματικῶν, λόγων θείας ζωῆς-λαμπάς, κλίνη, παστάς, νυμφών, νυμφίος, φίλος, ἀδελφόςκαί πατήρ»…
Καί ὁ εὐλογημένοςοὗτος Γέρων Παΐσιος μοναχός ἁγιορείτηςἀλλ” ἐνταὐτῷκαί παγκόσμιος, ἐζήτειδι᾿ὅληςτῆςζωῆςαὐτοῦἀπαθῶςτάθεῖακαίοὕτωςἔλαβετά ζητούμενα, ἤγουν ποικίλα πνευματικά χαρίσματα πρόςσωτηρίαντοῖςἐντευξαμένοιςαὐτῷ…
apo-ierotheos-af2Αναμνηστική φωτογραφία από το επίσημο γεύμα προς τιμή του Οικουμενικού Πατριάρχη
Τιμηθῆναιδεῖτόνἀείμνηστον πατέρα ἡμῶνΠαΐσιονἁγιορείτηνμοναχόνὡςφίλον, τέκνον καίκληρονόμονΘεοῦ, ὡςἔμψυχονναόνκαί σκήνωμα τοῦΘεοῦ, καίσυγκαταριθμηθῆναιαὐτόνἐντοῖςδέλτοιςτῶνὁσίωνἀνδρῶν, εἰκαίἕνδεκα μόλις ἔτηἀπότῆςἐνδόξου, ὁσιακῆςκαίμαρτυρικῆς κοιμήσεως αὐτοῦπαρῆλθον, διότι τοῦτομένκαίοἱ λίθοι κεκράξονται περί τῆς κατά Χάριν ἁγιότητοςαὐτοῦ, τοῦτοδέ «μήλανθανέτωἡμᾶςὅτι μία ἡμέρα παρά Κυρίῳὡς χίλια ἔτη, καί χίλια ἔτηὡςἡμέρα μία» (Β’ Πέτρ. γ’, 8-9…
Τιμητέονδέ λέγω, ἐπεί πέποιθα ἀκραδάντωςὅτι ὁ βίος, ἡ πολιτεία καί ἡ διδασκαλία τοῦὁσίου τούτου Πατρός, τοῦκαταυγασθέντοςτῇφωταυγείᾳτοῦἉγίου Πνεύματος καίκοσμήσαντοςτήνἔρημοντῆςΚονίτσης, τοῦΣινᾶκαίτοῦἌθω, διδάξει πάνταςτό μέγα τῆςεὐσεβείαςμυστήριονκαίἀποβήσεται μαρτυρία καίμαρτύριοντῆςἐνΘεῷζωῆς, ἀλλάκαίἱεράὄντωςστηλογραφία, γενησόμενος, ΧάριτιΘεοῦ, πατήρ τῶνὀρφανῶν, διδάσκαλος τῶνἀμυήτωντάθεῖα, μήτηρτῶνἐνξενιτείᾳὄντων, ὁδηγόςτῶνπλανωμένων, σιτοδότηςτῶνπεινώντωντάἐπουράνια, ὕδωρτῶν διψώντων τήντοῦΘεοῦδικαιοσύνην, ἰατρόςτῶνἀλγούντωνκαίτῶνὑπότῆς πονηρίας πνευμάτων καμνόντων, χαρμονή τῶνθλιβομένων, προστάτης τῶνἀδικουμένων, παρηγορίατῶνκεκμηκότων, ἀπαρακλήτων τε καίἀπηλπισμένων, στηριγμόςτῶνπιστῶν, βοηθός τῶνκαταπονουμένων, ὅρμος γαληνότατος τῶνὑπότοῦ βίου κυμάτων βασανιζομένων, τύπος φιλοτιμίας, ὑπόδειγμα μακροθυμίας, ὑπογραμμός πλούτου ἀκενώτου κενώσεως καί γέφυρα συμφιλιώσεως ἑκάστουτῶνπιστῶν μετά τοῦΘεοῦ, ἐνπροσώπῳἸησοῦΧριστοῦ, ἀλλάκαί μετά τῆς κτίσεως ἁπάσης, ὑποδεικνύωντόνἀληθῆκαίἀπλανῆ τρόπον ἐπιλύσεωςτῶντῆςἀνθρωπίνηςὑπάρξεως προβλημάτων καίτῶντῆςἐκτῆςἀνθρωπίνηςἀλαζονείαςστεναζούσης κτίσεως τοιούτων.
Παναγιώτατε Πάτερ καί Δέσποτα,
Ἐνβαθείᾳσυναισθήσει, βαθυτάτῃ ταπεινώσει καίἀπείρῳσεβασμῷπρόςτόνΟἰκουμενικόνΘρόνονκαίπρόςτήνὙμετέρανΘειοτάτηνΠαναγιότηταπροσωπικῶς, ὑποβάλλωκαθηκόντως, μετά πολλῶνὁμοῦἑτέρωνἀδελφῶν, τήναἴτησιντῆς συγκαταριθμήσεως ἐντῷἁγιολογίῳτῆςἘκκλησίαςτοῦ μακαρίου πατρός ἡμῶνΠαϊσίου, τοῦ τιμωμένου ἀτύπωςὑπό χιλιάδων εὐεργετηθέντωνὑπ’ αὐτοῦ, ἐντῇἀνατολῇ, τῇ δύσει, τῷβορρᾷκαίτῷνότῳ, ἐκτοῦθεολογικοῦαὐτοῦ λόγου καίτῶνθαυματουργικῶνἐπεμβάσεωναὐτοῦ. Ὁ ἀείμνηστος πατήρ ΠαΐσιοςἐσέβετοὑπερβαλλόντωςτήνἘκκλησίαν, τόνΟἰκουμενικόνΘρόνονκαίτήνὙμετέρανΘειοτάτηνΠαναγιότητα, ὡςΑὕτη γνωρίζει κάλλιον πάντων ἀσφαλῶς…
Διά μιᾶς τοιαύτης ἱστορικῆς –τήνἱεράν λέγω ἱστορίαν– ἀποφάσεως ὁ Γέρων Παΐσιοςἀποβήσεταιζῶσα θεολογία, διδάσκουσα πρόςπάνταςτόνἀπλανῆ τρόπον τοῦθεολογεῖν· τόἀληθῶςβιοῦνἐντῇἘκκλησίᾳ·…Ὁἀείμνηστος Πατήρ ἡμῶνΠαΐσιος ὁ Ἁγιορείτηςἔθετενἑαυτόν «ὑπότόνμόδιον», κρυπτόμενος «ἐνἐρημίαιςκαίὄρεσικαίσπηλαίοιςκαίταῖςὀπαῖςτῆςγῆς» (Ἑβρ. ια΄, 38), βραγχιάζωνἐννυχθημέρῳ δεήσει, μή δίδων «ὕπνοντοῖςὀφθαλμοῖςαὐτοῦ, καίτοῖςβλεφάροιςαὐτοῦνυσταγμόνκαίἀνάπαυσιντοῖςκροτάφοιςαὐτοῦ» (Ψαλμ. ρλα΄, 4), ὑπέρτῆςοἰκουμένηςἁπάσης, ὑπέρ ζώντων καίκεκοιμημένων, καίοὕτω ἡ Ἐκκλησία, ὡςκαλλίγονοςκαί φιλόστοργος μήτηρ, ὀφείλειθεῖναιτοῦτον «ἐπίτήνλυχνίαν», ἵνα «λάμπῃπᾶσιτοῖςἐντῇοἰκίᾳ» καίοὕτωλάμπονἐναὐτῷκαίδι’ αὐτοῦτόφῶςτῆςΤρισηλίουθεότητος, ἔμπροσθεντῶνἀνθρώπων, ὅπωςἴδωσινοἱἄνθρωποιτά καλά ἔργααὐτοῦκαίδοξάσωσιντόν πατέρα αὐτῶντόνἐντοῖςοὐρανοῖς (Ματθ. ε΄,14-16).
ΤαῦταἀναφέρωντῇὙμετέρᾳΘειοτάτῃΠαναγιότητι, καίὑποβάλλωνἐνταυτῷκαίτόβιβλίονὑπότόντίτλον «Βίος Γέροντος Παϊσίου», τόἐκδοθένπρότριταὑπότῆςΚαλύβηςἈναστάσεως, Καψάλας ΚαρυῶνἉγίουὌρους,
διατελῶ
μετά βαθυτά του σεβασμοῦ
ἐξαιτούμενοςτάς Πατριαρχικάς Αὐτῆςεὐχάς
apo-ierotheos-af1Ο Αρχιμανδρίτης  Ιερόθεος τις  «τελευταίες» ημέρες με τον Γέροντά του Καλλίνικο Πούλο -Νοσοκομείο της Αθήνας
Ὁ Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου Ἱερόθεο
Σήμερα, πέραν από τα καθημερινά εκκλησιαστικά, συγγραφικά  και άλλα  καθήκοντα στη Μητρόπολη, μετέχει στη νέα σύνθεση της Δ.Ι.Σ. της Εκκλησίας της Ελλάδος, της 159ης Συνοδικής Περιόδουγια το εκκλησιαστικό έτος 2015-2016. Με απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου προεδρεύει στην Συνοδική Επιτροπή Τύπου, Δημοσίων Σχέσεων και Διαφωτίσεως.  Επίσης ορίσθηκε ως Εκπρόσωπος Τύπου της  νέας  Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, και μέλος του Δευτεροβαθμίου Συνοδικού Δικαστηρίου.
Επίσης, η Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, το Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015, διοργανώνει Θεολογική Ημερίδα με θέμα: «Θεολογία και Ποιμαντική», που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως από ώρα 9:00 έως 13:30.
Την Κυριακή, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου θα τελεσθεί Αρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.