GAIA
Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009
ΠΑΙΔΙΑ ΕΝΟΣ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥ ΘΕΟΥ Ή ΕΝΟΣ ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ;
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού η οργάνωση ΝΕΟΙ θέλει να στείλει ένα μήνυμα κινητοποίησης, ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης του κοινωνικού συνόλου για την καταπολέμηση του φαινομένου της παραβίασης των δικαιωμάτων των παιδιών.
Είκοσι χρόνια έχουν περάσει από την ημέρα που η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισε ομόφωνα τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού, προκειμένου να μπορεί το παιδί να ζήσει ευτυχισμένα παιδικά χρόνια διαμορφώνοντας έτσι μία ολοκληρωμένη προσωπικότητα χρήσιμη για την κοινωνία.
Ειδικότερα, η Σύμβαση αυτή είναι μια διεθνής συνθήκη ανθρωπίνων δικαιωμάτων σύμφωνα με την οποία όλα τα παιδιά γεννιούνται με βασικές ελευθερίες και δικαιώματα. Αποτελείται από 54 άρθρα, που στο σύνολό τους διέπονται από τέσσερις θεμελιώδεις αρχές και είναι οι εξής:
Μη-Διάκριση: Όλα τα παιδιά είναι ίσα και πρέπει να προστατεύονται από διακρίσεις λόγω φυλής, χρώματος, φύλου, γλώσσας, θρησκείας, καταγωγής, πεποιθήσεων, κοινωνικής θέσης, νομικής κατάστασης των ίδιων ή μελών της οικογένειάς τους, ή λόγω κάποιας αναπηρίας.
Το Καλύτερο Συμφέρον του Παιδιού: Νόμοι και δράσεις που επηρεάζουν παιδιά πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις συνέπειες που θα έχουν πάνω σ’αυτά και να θέτουν προτεραιότητα στο τι είναι το καλύτερο για τα παιδιά και να τα ωφελούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Επιβίωση, Ανάπτυξη και Προστασία: Οι αρχές στην κάθε χώρα πρέπει να προστατεύουν το δικαίωμα του παιδιού για ζωή και τις ανάγκες που είναι πιο βασικές για την ύπαρξή του. Αυτό συμπεριλαμβάνει ένα επαρκές επίπεδο διαβίωσης, στέγη, διατροφή και πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες. Επίσης, πρέπει να προφυλάσσουν τα παιδιά από κάθε είδους κακοποίηση, αμέλεια και εκμετάλλευση, καθώς και να διασφαλίζουν όλα όσα τα παιδιά χρειάζονται για να μπορέσουν να εκμεταλλευθούν στο έπακρο τις δυνατότητές τους. Για παράδειγμα το δικαίωμα της εκπαίδευσης, το
παιχνίδι και η αναψυχή, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, η πρόσβαση σε πληροφορίες και η ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας.
Συμμετοχή: τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν τη γνώμη τους για τις αποφάσεις που αφορούν τη ζωή τους, να συμμετέχουν σε οργανώσεις και να συναθροίζονται ειρηνικά.
Είκοσι χρόνια έχουν περάσει που θεσμοθετήθηκαν και ισχύουν τα δικαιώματα των παιδιών και όμως…
Σε ολόκληρο τον κόσμο, δύο παιδιά στα τρία υφίστανται σωματική τιμωρία. Από 500 εκατομμύρια έως και 1,5 δισεκατομμύρια παιδιά κάθε χρόνο υπόκεινται σε πράξεις βίας.
Περισσότερο από το ήμισυ των παιδιών που βρίσκονται υπό κράτηση δεν έχουν δικαστεί, ούτε καταδικαστεί, ενώ η παιδική εργασία πλήττει περισσότερα από 150 εκατομμύρια παιδιά από 5 έως 14 ετών.
Περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο παιδιά ζουν σε περιοχές οι οποίες πλήττονται από ένοπλες συγκρούσεις, ενώ πάνω από 250.000 έχουν στρατολογηθεί από ένοπλες ομάδες.
Σχεδόν 51 εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν καταχωρηθεί κατά τη γέννηση τους, εκ των οποίων τα μισά βρίσκονται στη Νότια Ασία.
Κορίτσια ηλικίας ακόμη και 13 ετών (κυρίως από την Ασία και την Ανατολική Ευρώπη) διακινούνται ως "νύφες δι 'αλληλογραφίας."
Έξι κορίτσια υποβάλλονται σε κλειτοριδεκτομή κάθε λεπτό που περνάει. Πολλά από αυτά τα κορίτσια πεθαίνουν την ώρα της επέμβασης από αιμορραγία ή από το σοκ και τον πόνο.
Στην Ευρώπη η κατάσταση είναι επίσης δραματική καθώς …
10% έως 20% των παιδιών που ζουν σήμερα στην Ευρώπη έχουν βιασθεί.
Στη Λιθουανία, 20 έως 50 τοις εκατό των ιερόδουλων πιστεύεται ότι είναι ανήλικοι. Παιδιά ηλικίας ακόμη και 11 ετών είναι γνωστό ότι εργάζονται ως πόρνες.
2 παιδιά πεθαίνουν κάθε βδομάδα σε Αγγλία και Γερμανία από κακοποίηση και παραμέληση.
3 παιδιά πεθαίνουν κάθε βδομάδα στη Γαλλία από κακοποίηση και παραμέληση.
Το μικρότερο ποσοστό κακοποίησης και παραμέλησης παρατηρείται σε Ελλάδα, ενώ Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Νορβηγία. Βέλγιο, Γαλλία, Ουγγαρία και Τσεχία έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό κακοποίησης και παραμέλησης στην Ευρώπη. Το υψηλότερο ποσοστό κακοποίησης και παραμέλησης στον κόσμο παρατηρείται σε Ηνωμένες Πολιτείες (27 παιδιά πεθαίνουν κάθε βδομάδα στις ΗΠΑ από κακοποίηση και παραμέληση), Μεξικό και Πορτογαλία. Η Πορτογαλία είναι η πρώτη και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη (ΗΠΑ) χώρα στον κόσμο σε ποσοστό κακοποίησης και παραμέλησης παιδιών.
Παρόλα αυτά και στην Ελλάδα τα πράγματα είναι άσχημα αφού…
Το 16% των κοριτσιών στη χώρα μας έχουν κακοποιηθεί σωματικά ή σεξουαλικά και το 6% των αγοριών έχουν υποστεί παρόμοια βία (σε δείγμα περίπου 750 ερωτηματολογίων).
Πηγές στατιστικών στοιχείων:
Έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ‘’Παιδική Σεξουαλική Κακοποίηση στην Ευρώπη’’ και Unicef
Η κοινωνική οργάνωση ΝΕΟΙ σε συνεργασία με Διεθνείς Οργανώσεις Νέων αναπτύσσει καμπάνιες ενημέρωσης και δράσεις για την κοινωνική ένταξη και δημοκρατικό διάλογο παιδιών και νέων. Στην προσπάθειά της αυτή στις 20 Νοεμβρίου καλεί όλους τους πολίτες μικρούς και μεγάλους να στηρίξουμε την προσπάθεια καταπολέμησης της παραβίασης των δικαιωμάτων των παιδιών.
Η Πρόεδρος της οργάνωσης ΝΕΟΙ κα. Άννα Ευθυμίου σημειώνει: «Καθημερινά σε όλο τον κόσμο υπάρχουν παιδιά που στερούνται της παιδικής τους ηλικίας, των δικαιωμάτων τους για ελευθερία καθώς και ασφάλεια και εκπαίδευση με συνέπεια να προδιαγράφεται για αυτά ένα μέλλον περιθωριοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού. Και αυτό, γιατί δεν τους δίνεται καν η δυνατότητα να αναπτύξουν τις ικανότητές τους και να διευρύνουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους αλλά και την κοινωνική τους θέση μέσα από το σχολείο. Βασικά δικαιώματα του παιδιού όπως το δικαίωμα στη μόρφωση και το δικαίωμα στο παιχνίδι είναι άγνωστα γι’ αυτά τα παιδιά. Κάποια δουλεύουν σε θορυβώδη κι επικίνδυνα εργοστάσια, άλλα στα χωράφια από την αυγή ως το σούρουπο, άλλα είναι θύματα της βιομηχανίας του σεξ.
Δεκάδες παιδιά στους δρόμους της πόλης βιώνουν την πιο σκληρή εκδοχή της παιδικότητας, εργαζόμενα πολλές ώρες, για να στηρίξουν υλικά μια αποδυναμωμένη και περιθωριοποιημένη ομάδα ενηλίκων, ενώ την ίδια στιγμή η κοινωνία διαιωνίζει το φαινόμενο αυτό δείχνοντας οίκτο. Όμως, κανείς δε διερωτάται ποια ήταν αυτά τα παιδιά, από πού έρχονταν, σε ποιες συνθήκες ζούσαν, ποιες ακριβώς ήταν οι αιτίες που τα έβγαλαν στο δρόμο.
Την Παγκόσμια ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού καλούμε όλους τους πολίτες να καταδικάσουν ενεργά κάθε προσπάθεια παραβίασής τους, γιατί τα παιδιά των οποίων τα δικαιώματα παραβιάζονται καθημερινά στη χώρα μας δεν είναι μόνο θύματα εκμετάλλευσης επιτηδείων αλλά και θύματα της δικής μας αδιαφορίας και αδράνειας.»
Η οργάνωση ΝΕΟΙ συνεργάζεται με ακαδημαϊκούς φορείς, ερευνητικά κέντρα, ενώσεις καταναλωτών και την αστυνομία με στόχο την ενημέρωση του νέου πολίτη. Τα τηλέφωνα επικοινωνίας μας είναι 2310 384025 – 2310 232418.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου