GAIA

GAIA

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Η ΑΜΦΙΓΑΛ «ανοίγει φτερά» για την Αμερική

Στα τέλη Μαΐου «ανάβει μηχανές» μια νέα μονάδα παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων στην Ελληνική περιφέρεια. Ο λόγος για την ΑΜΦΙΓΑΛ στην Αμφιλοχία, που
αποτελεί το αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Αγρινίου». Στο σχήμα μετέχουν επίσης με 10% η Ένωση Καλαβρύτων, η εταιρία «Ελληνικές Πρωτεΐνες» και ο σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Αιτωλοακαρνανίας. 
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Αγρινίου Θωμά Κουτσουπιά η επένδυση για την ολοκλήρωση της μονάδας, που σε πρώτη φάση θα παράγει φέτα και σκληρά τυριά, κύρια για την αγορά των ΗΠΑ, ξεπέρασε...
τα 7,8 εκ. ευρώ. «Ακόμα και μέσα στην κρίση εμμένουμε στην εξωστρέφεια. Το πρόβλημα, όμως, είναι το οικονομικό περιβάλλον που δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις. Ό,τι και να γίνει θα αναπτύξουμε τις παραγωγικές επενδύσεις μας, μπορεί με μια απόκλιση, αλλά πιστεύουμε ακράδαντα αν δεν αναπτύξουμε το παραγωγικό κομμάτι της χώρας δεν έχουμε μέλλον»σημείωσε ο κ. Κουτσουπιάς μιλώντας σε πρόσφατη ενημέρωση δημοσιογράφων στο χώρο του εργοστασίου που γειτνιάζει άμεσα με τη νέα χάραξη της Ιόνιας Οδού.
Στο μεταξύ η ΑΜΦΙΓΑΛ είναι σε λειτουργία εδώ και δύο χρόνιασυγκεντρώνοντας γάλα από τους παραγωγούς της περιοχής. Την περίοδο 2014-2015, η ΑΜΦΙΓΑΛ προμηθεύτηκε 1.000 τόνους γάλα από 144 κτηνοτρόφους της περιοχής, συνάπτοντας συνεργασία αρχικά με τη ΔΩΔΩΝΗ, το Συνεταιρισμό Καλαβρύτων και μετέπειτα με την «Ήπειρος».
Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της ΑΣ Ένωση Αγρινίου Νίκο Καζαντζή ο τζίρος έφτασε στο 1 εκατ. ευρώ το 2015. Ο στόχος είναι να απορροφηθούν 2,5 χιλιάδες τόνοι γάλακτος το 2016 και ο κύκλος εργασιών να φτάσει τα 2 εκατ. το 2016. Στο εργοστάσιο, σε πρώτη φάση, θα απασχολούνται 33 εργαζόμενοι, με προοπτική να φτάσουν τους 150. Η παραγωγή αναμένεται να φτάνει τους 1.650 τόνους φέτας και 350 τόνους σκληρών τυριών.
Η δυνατότητα για την επεξεργασία γάλακτος φτάνει τους 120 τόνους την ημέρα, ενώ μπορεί με μικρές επενδύσεις στα σιλό αναμονής όπου γίνεται η αρχική συγκέντρωση γάλακτος, να φτάσει ακόμα και τους 20.000 τόνους ετησίως με παραγωγή 5.400 τόνων φέτας και σκληριών τυριών. Πάντα όπως αναφέρουν οι ιθύνοντες της εταιρίας εφόσον υπάρξουν συμφωνίες προώθησης στο εξωτερικό κύρια στις ΗΠΑ.
Ήδη η ΑΜΦΙΓΑΛ έχει συνεργασία με 144 παραγωγούς. «Η συμβολαιακή γεωργία με την ΑΜΦΙΓΑΛ αναμένεται να καλύψει τα 2 εκατομμύρια, δηλαδή να παίρνουν με πίστωση οι αγρότες εφόδια και να παραδίδουν το γάλα»ανέφερε ο κ. Κουτσουπιάς, ο οποίος σημειώνει ότι ο στόχος είναι η Αμφιγάλ να φτάσει να έχει κύκλο εργασιών 10 με 15 εκατ. ευρώ σε τρία με τέσσερα χρόνια. «Ο στόχος ίδρυσης της Αμφιγάλ είναι να αναπτύξουμε τον κτηνοτροφικό τομέα του νομού, να πάμε ένα βήμα πιο πέρα. Θα πάρουμε πρωτοβουλίες» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου.
Στην περιοχή υπάρχει άλλωστε ζώνη γάλακτος στο Βάλτο και Τριχωνίδα.«Από το φθινόπωρο θα πάμε σε 1.500 παραγωγούς. Θα πάμε και στο Μεσολόγγι και Ξηρόμερο. Η τιμή που δίνει η ΑΜΦΙΓΑΛ είναι τιμή παρέμβασης. Ήλθε, μάλιστα, μια ισορροπία μεταξύ παραγωγών τυροκομείων» τονίζει ο κ. Κουτσουπιάς και συμπληρώνει: «Το 40% του γάλακτος πάει εκτός νομού. Θέλουνε να κάνουμε ένα ισχυρό όνομα. Να παίρνουμε μια ποσότητα γάλακτος στο νομό ώστε να παρεμβαίνουμε στις τιμές».
«Η είσοδος στη ζώνη γάλακτος εδώ θέλει αργά βήματα. Δε θέλουμε να εκμεταλλευτούμε εμπιστοσύνη, αλλά να χτίσουμε μια σχέση με τους παραγωγούς. Ήδη έχουμε δεσμούς. Θα ανακοινώνουμε μια τιμή βάσης και αν υπάρχει κάτι παραπάνω θα το πάρουν οι παραγωγοί. Όταν θα γίνουν επενδύσεις από τους παραγωγούς με τη βοήθεια της ΑΜΦΙΓΑΛ τότε θα πάμε σε συμβολαιακή. Αν κάνουμε αρμεκτήρια κτλ τότε θα πάμε σε συμβόλαια. Ο παραγωγός θα πρέπει να επιλέγει. Το δέσιμο θα πρέπει να γίνεται από τις συνθήκες.» προσθέτει.
Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα η δυναμικότητα της ΑΜΦΙΓΑΛ στο πρόβειο γάλα είναι 6.000 τόνοι και στο κατσικίσιο γάλα 1.000 τόνοι ετησίως. Η παραγωγή θα διατίθεται αρχικά, σε μικρές συσκευασίες, κατά 80% στις ΗΠΑ και το υπόλοιπο στην τοπική αγορά αλλά και σε επιλεγμένες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.
Του Γιώργου Αλεξάκη για το reporter.gr.