GAIA

GAIA

Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Θεοδωράκης στο Αγρίνιο: «Θα είμαι μόνο 8 χρόνια στη πολιτική για να μην διαφθαρώ»


DSCN0927
Με το γνωστό άμεσο στυλ, πολλούς που συγκεντρώθηκαν για να τον ακούσουν αλλά και άλλους για να δουν από κοντά τι καινούριο φέρνει στα πολιτικά πράγματα, μίλησε πριν από λίγο στο Αγρίνιο ο Σταύρος Θεοδωράκης επικεφαλής του κόμματος «το Ποτάμι». Ο οποίος πάντως δεν είναι υποψήφιος για τις ευρωεκλογές καθώς έχει πει ότι δεν είναι ο ιδανικός για τέτοια δουλειά....

Η ομιλία, ή μάλλον ο διάλογος, έγινε στα καφέ που βρίσκονται στο Σιντριβάνι του Αγρινίου και όλη η ομάδα του κόμματος/σχηματισμού του έφτασε από το Μεσολόγγι με το πρόγραμμα να λέει ίσως Ναυπακτία, αλλά ίσως για κάποιους Άρτα. Είναι άλλο ένα χαρακτηριστικό του κόμματος, όπως φάνηκε και από την εκδήλωση, ότι σχεδόν τα πάντα γίνονται με αυτοσχεδιασμό.
Βοηθούσαν στην προσπάθεια 4 εθελοντές, το ηχητικό σύστημα στήθηκε τελευταία στιγμή, ενώ ο ίδιος ο κ. Θεοδωράκης πέρασε από όλα τα καφέ της περιοχής, χαιρέτισε κόσμο και άκουσε άλλον να του λέει «προχώρα, μη σταματάς» και κάποιον να τον ρωτά για τον….Σόρος, τον Μπόμπολα, τις σχέσεις του με το Μέγκα, αλλά και τη Μακεδονία, την μειονότητα και τους προδότες πολιτικούς, σε μια ερώτηση!
Μετά από μια μίνι περιοδεία στην ευρύτερη περιοχή και πριν παρουσιαστούν οι ευρωβουλευτές του κόμματός του(ψηφοδέλτιο το οποίο χαρακτήρισε «απάντηση σε όσους έλεγαν ότι θα έχουμε τους γνωστούς από τα παλιά κόμματα μαζί μας»), διάλεξε να μην κάνει ομιλία αλλά να δώσει το λόγο απευθείας στο κοινό που είχε μαζευτεί στα καφέ αλλά και τον κοινόχρηστο χώρο της πλατείας. Η συζήτηση κράτησε σχεδόν μια ώρα και κάποιοι έμεινα ως το τέλος ενώ κάποιοι σταδιακά έχασαν το ενδιαφέρον τους.
Ερωτήσεις από το κοινό
Η πρώτη ερώτηση είχε να κάνει με το ποιος χρηματοδοτεί το Ποτάμι, όπου απάντησε σε δυο σκέλη: αρχικά είπε ότι για να έρθει στο Αγρίνιο χρειάστηκαν οι βενζίνες και μερικοί εθελοντές που πιστεύουν στην προσπάθεια, ενώ δεν υπάρχουν σκηνικά και άλλα έξοδα. «Τα ούζα ελπίζουμε να τα βάλετε εσείς», είπε όταν θυμήθηκε ότι σήμερα είναι και γιορτή στο Αγρίνιο και ο κόσμος θα πιει κάτι το μεσημέρι. Δήλωσε ότι η προεκλογική του καμπάνια θα είναι λίγο πάνω από τα 100.000 ευρώ και στη συνέχεια πέρασε στο δεύτερο σκέλος, όπου εξήγησε ότι τα παλιά κόμματα έχουν πάρει ένα δις για έξοδα, ή 1,5 φορά το κόστος της Γέφυρας όπως παρατήρησε ένας πολίτης από το κοινό. Είπε πως είναι υπέρ της κρατικής χρηματοδότησης στα κόμματα αλλά και υπέρ γενναίας περικοπής στα πρότυπα όλων των υπολοίπων χωρών. «Εμείς θέλουμε να βγούμε λίγο πιο φτωχοί από την πολιτική, γιατί μέχρι πρόσφατα έμπαιναν φτωχοί και έβγαιναν πλούσιοι», είπε κατηγορώντας και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι πριν φτάσει κοντά στην εξουσία ήθελε περικοπή στη χρηματοδότηση αλλά τώρα άλλαξε στάση.
Σε ότι αφορά πάντως τη σχέση της Ελλάδας με την τρόικα είπε ότι «δεν την θέλω εδώ γιατί αποδείχτηκε ότι δεν ήξερε τις ιδιαιτερότητές μας, αλλά από την άλλη βλέπω την Πορτογαλία που μας ξεπέρασε γρήγορα γιατί εκεί υπήρξε εθνική συνεννόηση και πατριωτική συμφωνία».
Τρόικα και δημόσιο
Άλλες ερωτήσεις αφορούσαν κυρίως το πώς θα αναζωογονηθούν οι μικρές επιχειρήσεις και αν υπάρχουν εντολές για απολύσεις στο δημόσιο. Εκεί απάντησε ότι «πάνω από τις λέξεις τρόικα, μνημόνιο ή ότι άλλο υπάρχει η παραγωγή». Είπε ότι είναι υπέρ ενός μικρού και αποτελεσματικού δημοσίου στους τομείς που χρειάζεται ο πολίτης και όχι σε κρατικά καζίνο. «Το νερό δεν έχει δουλειά να ιδιωτικοποιηθεί», ανέφερε, ενώ για απολύσεις στο δημόσιο είπε ότι κάποτε πρέπει να υπάρξει αξιοκρατία και η Αριστερά δεν μπορεί να ζητά να μην γίνεται αξιολόγηση γιατί αυτό σημαίνει να παραμείνουν οι ανίκανοι και να μην υπάρχει χώρος για τα νέα άξια παιδιά.
«Αυτοί που κατέστρεψαν το δημόσιο λένε ότι τώρα θα το φτιάξουν από την αρχή , ενώ υπάρχουν και οι άλλοι που λένε ότι θέλουν να γίνουν κρατικές π.χ. οι τράπεζες, αλλά εννοούν να τις διοικεί το δικό τους κόμμα. Αλλά αυτό το έχουμε δοκιμάσει», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο ίδιος θα μείνει 8 χρόνια μόνο στην πολιτική και 60 ετών θα αποχωρήσει. Γιατί ο μόνος μηχανισμός για να μη διαφθαρείς είναι να «είναι κομμένα τα χέρια σου», όπως είπε. «Δεν υπάρχουν μπλε που διαφθείρονται και κόκκινοι ηθικοί ή το αντίστροφο. Κι εγώ κι οι συνεργάτες μου αν μείνουμε πολύ καιρό κοντά στην εξουσία θα διαφθαρούμε», εξήγησε.
«Δεν ξέρω αν θα πετύχουμε, το μόνο που ξέρω είναι ότι δεν θα προδώσουμε όσους μας εμπιστευτούν», ήταν η ατάκα του όταν ξαναπήρε το λόγο αφού παρουσιάστηκαν υποψήφιοι ευρωβουλευτές (π.χ. ο γνωστός δημοσιογράφος Κώστας Αργυρός), ενώ στην ερώτηση αν κάποιοι φούσκωσαν το Ποτάμι υπερβολικά, απάντησε «ναι, κάποιοι το φούσκωσαν, ήταν εκείνοι που απαντούσαν στις δημοσκοπήσεις εδώ και πάρα πολύ καιρό “κανένας” στην ερώτηση για το ποιον θα ψηφίσουν».
Πάντως για την προδιάθεση κάποιων δημοσιογράφων απέναντι στο εγχείρημα του είπε ότι υπάρχουν πάρα πολλά που δεν λέει και κάποιοι παρουσιάζουν ότι τα είπε, αποκρύπτοντας επίτηδες άλλα σημαντικά. Ζήτησε, δε, να ενημερώνονται όλοι από πολλές πηγές γιατί πολλά από αυτά που ακούν είναι κατασκευασμένα όχι από έναν χώρο αλλά από διάφορους. Για το αν εκμεταλλεύτηκε την αναγνωρισιμότητά του, απάντησε ότι δεν είναι γνωστός μόνο σαν πρόσωπο αλλά και γι’ αυτά που έχει κάνει στην καριέρα του.
Το λόγο στη συνάντηση του Αγρινίου πήραν και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές με το «Ποτάμι» Κώστας Αργυρός, Γιώργος Μπάλλας, Ζωή Αποστολοπούλου και Αλέξανδρος Μαλλιάς.
DSCN0862DSCN0869DSCN0872DSCN0878DSCN0879DSCN0885DSCN0889DSCN0890DSCN0892DSCN0899DSCN0900DSCN0905DSCN0906DSCN0907DSCN0908DSCN0912DSCN0918DSCN0920DSCN0927DSCN0932DSCN0937DSCN0954DSCN0958DSCN0962DSCN0972
agrinionews.gr