GAIA

GAIA

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Χωρίς προσεισμικό έλεγχο πάνω από 50.000 κτίρια - Ανοικτές πληγές στη Δυτική Ελλάδα πέντε χρόνια μετά τον μεγάλο σεισμό

0aseismos09Πέντε χρόνια συμπληρώνονται σε λίγες μέρες από τον μεγάλο σεισμό της 8ης Ιουνίου του 2008, που άφησε πληγές στην Αχαΐα.
Παρόλα αυτά το έργο αποκατάστασης σεισμοπλήκτων στη Δυτική Ελλάδα δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ την ίδια ώρα αναγκαίος είναι σύμφωνα με το ΤΕΕ, ο προσεισμικός έλεγχος σε 55.000 κτίρια στο νομό Αχαΐας, τα οποία έχουν συμπληρώσει διάρκεια ζωής 30 - 50 χρόνια.
Ο Θανάσης Γιανναδάκης Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας υπογραμμίζει την αναγκαιότητα του προσεισμικού ελέγχου με αφορμή και τη σεισμική διέγερση που παρατηρείται τελευταία στην Αιγιάλεια και τη Δυτική Ελλάδα.
Από τα 113.000 κτίρια που υπάρχουν .....
στην Αχαΐα κι έχουν πάνω από 30 χρόνια ζωής χρειάζεται να ελεγχθούν τα 55.000 σύμφωνα με το ΤΕΕ , μιας και η κατασκευή τους έχει γίνει με παλιούς αντισεισμικούς κανονισμούς.
Στην Αιτωλοακαρνανία αντίστοιχα χρειάζεται έλεγχος σε 50.000 από τα 104.000 κτίρια και στην Ηλεία τα 40.000 από τα 88.000 κτίρια.
Ο κ. Γιανναδάκης εκτιμά ότι χρειάζεται να εντοπιστούν τα κτίρια υψηλής διακινδύνευσης και να υπάρξει πρόγραμμα ενίσχυσής τους.
Από την άλλη πλευρά στη μέση έχει μείνει το έργο της αποκατάστασης σεισμοπλήκτων.
Πριν μερικούς μήνες ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας έστειλε στον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, επιστολή στην οποία ανέφερε ότι ακόμα και σήμερα για σημαντικό τμήμα των πολιτών , οι οποίοι βρίσκονται σε φάση κατεδάφισης, ανακατασκευής ή επισκευής δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία καταβολής των δόσεων της κρατικής αρωγής με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να πληρώνουν ενοίκιο, ενώ έχει διακοπεί γι΄αυτούς η καταβολή επιδότησής του.
thebest.gr