GAIA

GAIA

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Εξάρθρωση σπείρας στο Αγρίνιο. Εμπλέκονται πάνω απο 70 άτομα

PENTAX DIGITAL CAMERAΕξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση, που ενέχεται σε εκβιάσεις καταστηματαρχών με το πρόσχημα της παροχής «προστασίας» σε καταστήματα στο Αγρίνιο
Η εγκληματική οργάνωση είχε διευρύνει το πεδίο της παράνομης δραστηριότητας της και σε υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών στην ευρύτερη περιοχή   
Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος περισσότερων από εβδομήντα ατόμων για διάφορα αδικήματα μεταξύ των οποίων σύσταση και συμμέτοχη σε εγκληματική οργάνωση, η εκβίαση, διακίνηση ναρκωτικών και η κατοχή όπλων
Από την έως τώρα έρευνα έχουν συλληφθεί είκοσι ένα άτομα και έχουν ταυτοποιηθεί οκτώ καταστήματα, στο Αγρινίο, που τα μέλη της οργάνωσης « πουλούσαν προστασία »
Αναλυτκά, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, εξαρθρώθηκε, χθες (11.06.2013) στο Αγρίνιο, ύστερα από ευρεία αστυνομική επιχείρηση και πολύμηνες μεθοδικές έρευνες του
Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Αγρινίου, πολυμελής εγκληματική οργάνωση ,τα μέλη της οποίας ενέχονται σε εκβιάσεις καταστηματαρχών στο Αγρίνιο καθώς και σε υποθέσεις  διακίνησης ναρκωτικών.
Από την έως τώρα έρευνα έχουν συλληφθεί δεκαεννέα ημεδαποί, ηλικίας από 20 έως 46 ετών καθώς και δύο αλλοδαποί, υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 23 και 24 ετών.
Στην παράνομη δραστηριότητα της εγκληματικής οργάνωσης εμπλέκονται συνολικά περισσότερα από εβδομήντα άτομα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα, της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της εκβίασης, της προμήθειας και διακίνησης ναρκωτικών και της κατοχής όπλων.
Κατά τη διάρκεια της πολύμηνης έρευνας του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Αγρινίου, προέκυψε ότι οι εμπλεκόμενοι, τουλάχιστον από τον μήνα Δεκέμβριο του 2012, είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση, με σκοπό να αποκομίσουν παράνομα μεγάλα χρηματικά ποσά, από εκβιάσεις ιδιοκτητών καταστημάτων και διακίνηση ναρκωτικών στην ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου.
Στο πλαίσιο της έρευνας αξιολογήθηκαν και αξιοποιήθηκαν όλα τα στοιχεία που προέκυψαν, ενώ από την ανάλυση – σύνθεση τους, εξακριβώθηκε πλήρως η εσωτερική δομή και η ιεραρχική σχέση των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, διευκρινίστηκαν οι επιμέρους ρόλοι και οι μεταξύ τους λειτουργικές διασυνδέσεις και διακριβώθηκε ο τρόπος και η ειδικότερη μεθοδολογία δράσης τους (modus operandi).
Ειδικότερα προέκυψε ότι οι δράστες προσέγγιζαν ιδιοκτήτες καταστημάτων, κυρίως καφετεριών ή μπαρ και απαιτούσαν εκβιαστικά την μηνιαία καταβολή διάφορων χρηματικών ποσών, με το πρόσχημα της παροχής «προστασίας», απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα προέβαιναν σε έκνομες και βίαιες ενέργειες σε βάρος των ιδίων ή των καταστημάτων τους.
Από τη μέχρι τώρα έρευνα έχουν ταυτοποιηθεί οκτώ τέτοιες περιπτώσεις εκβίασης ιδιοκτητών καταστημάτων, που λειτουργούν στην πόλη του Αγρινίου, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία προσδιορισμού των χρηματικών ποσών, τα οποία έχει αποκομίσει παράνομα η εγκληματική οργάνωση, από την εκβίαση των  καταστηματαρχών.
Παράλληλα οι αξιόποινες δραστηριότητες των μελών της εγκληματικής οργάνωσης είχαν επεκταθεί και στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, κυρίως ποσοτήτων κάνναβης. Στο πλαίσιο των ερευνών έχουν διακριβωθεί όλα τα επιμέρους στοιχεία της εμπλοκής τους σε υποθέσεις διακίνησης κάνναβης, στην ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου. Διερευνώνται επιπλέον και άλλες περιπτώσεις, προκειμένου να προσδιοριστεί όλο το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητας της οργάνωσης, στον τομέα της διακίνησης ναρκωτικών.
Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν παρουσία δικαστικών λειτουργών έως τώρα έχουν κατασχεθεί :
  • Τρία πιστόλια και δύο πιστόλια κρότου.
  • Ένα δίκαννο κυνηγετικό όπλο.
  • Εκατόν δέκα έξι φυσίγγια πυροβόλων όπλων διαφόρων διαμετρημάτων.
  • Τριάντα κροτίδες.
  • Διακόσια σαράντα γραμμάρια κάνναβης.
  • Δεκατρία δενδρύλλια κάνναβης.
  • Τέσσερεις ζυγαριές ακριβείας.
  • Πέντε τρίφτες κάνναβης.
  • Τρείς πτυσσόμενοι μεταλλικοί ράβδοι.
  • Μία σιδερογροθιά.
  • Πληθώρα κινητών τηλεφώνων και καρτών sim.
  • Πλήθος από πρόχειρες σημειώσεις, που αναγράφονταν ημερομηνίες και χρηματικά ποσά από τις δραστηριότητες της οργάνωσης.
Εξετάζεται η συμμετοχή των συλληφθέντων αλλά και των αναζητουμένων κατηγορουμένων και σε άλλες συναφείς ή αυτοτελείς αξιόποινες πράξεις.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα (12.06.2013) στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αγρινίου ενώ.
Την προανάκριση και τις έρευνες, οι οποίες συνεχίζονται, ενήργησε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Αγρινίου.