GAIA

GAIA

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

"Χαράτσι" και το 2013



Η διατήρηση του ειδικού τέλους ακινήτων και το 2013 -όπως εισηγήθηκε η Τρόικα, κατά τις διαπραγματεύσεις της με την ελληνική κυβέρνηση- βρίσκει σύμφωνο, σύμφωνα με πληροφορίες, και τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος φέρεται να πρότεινε να συνεχιστεί η είσπραξη του χαρατσιού μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, προκειμένου να ξεπεραστούν οι διαφωνίες με την Τρόικα.
Όπως μετέδωσε και ο τηλεοπτικός σταθμός Mega, ο κ. Στουρνάρας φέρεται να εισηγήθηκε τη διατήρηση του τέλους
ακινήτων μέχρι το τέλος του 2013 -σε ηπιότερη, ωστόσο, μορφή- και να ενταχθει στο σχεδιαζόμενο ενιαίο φόρο ακινήτων από τις αρχές του 2014.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ο υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο «τροποποίησης» του τέλους ακινήτων, διευκρινίζοντας ότι εξετάζεται να γίνει πιο ήπιο.
Η Τρόικα, υπό το δεδομένο ότι δεν υπάρχει αξιόπιστο εναλλακτικό σχέδιο, θεωρεί ότι ο σχεδιασμός του ενιαίου φόρου ακινήτων, που θα αντικασταστήσει το χαράτσι, δεν βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο και ζητά η είσπραξή του μέσω της ΔΕΗ να διατηρηθεί και το 2013.
Την ίδια ώρα, τη βεβαιότητα ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα με τη δόση του Μαρτίου» εξέφρασαν από τις Βρυξέλλες κυβερνητικές πηγές, τονίζοντας ότι οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από την Τρόικα για την έγκρισή της, θα ικανοποιηθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η δόση του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, θα αξιολογηθεί στο άτυπο Eurogroup του Απριλίου.
Όπως υπενθύμιζαν, για την έγκριση της δόσης έχουν τεθεί δύο προϋποθέσεις: το θέμα των φαρμάκων, το οποίο έχει ήδη εκπληρωθεί και το ζήτημα της διοικητικής μεταρρύθμισης, το οποίο παραμένει υπό διευθέτηση.