GAIA

GAIA

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Μετά τις 12 Απριλίου το πόρισμα για τους συγγενείς Παπακωνσταντίνου



Την πλήρη έρευνα στην κινητή και ακίνητη περιουσία των τεσσάρων συγγενών του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει «μαύρο» χρήμα περιγράφει σε έγγραφό της η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής του ΣΔΟΕ εξηγώντας παράλληλα τους λόγους που δεν μπορεί να παραδοθεί άμεσα το σχετικό πόρισμα.
Στο κείμενο τους σημειώνουν ότι τουλάχιστον μέχρι την 12 Απριλίου 2013 θα συλλέγονται όλα
τα απαραίτητα στοιχεία από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και συμπληρώνουν ότι σε κάθε περίπτωση «δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί επακριβώς ο απαιτούμενος χρόνος» για την παράδοση του πορίσματος. Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι σε προφορική επικοινωνία που είχε ο κ. Χρηστος Μαρκογιαννάκης με τον υπεύθυνο των ερευνών Παναγιώτη Μαντούβαλο ως χρόνος ολοκλήρωσης της έρευνας εκτιμήθηκαν οι 3 μήνες κάτι όμως που θα κληθεί να επιβεβαιώσει ο δεύτερος την ερχόμενη Τρίτη κατά την προγραμματισμένη ενημέρωση που θα κάνει στα μέλη της προανακριτικής.
Ειδικότερα στο έγγραφο αναφέρεται ότι «οι εντεταλμένοι για τον έλεγχο υπάλληλοι, μετά την παραλαβή των στοιχείων που απεστάλησαν από τα Πιστωτικά Ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα, προέβησαν σε ταξινόμηση των δεδομένων ανα Τράπεζα και φυσικό πρόσωπο και ήδη επαληθεύουν την ορθότητα και πληρότητα των ηλεκτρονικών δεδομένων, τα οποία μορφοποιούν ενιαίως, ώστε να καταστούν άμεσα επεξεργάσιμα. Επίσης τα δεδομένα που ελήφθησαν σε έντυπη μορφή τα καταχωρούν στο Microsoft exel ώστε ομοίως να είναι άμεσα επεξεργάσιμα. Η ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου υπολογίζεται εως την 29.3.2013».
Πέραν αυτών εξηγούν ότι η επεξεργασία των στοιχείων συνίσταται στον προσδιορισμό κατ έτος της καθαρής τραπεζικής περιουσίας των Συμεών Σικιαρίδη, Ανδρέα Ρωσσώνη και των Ελένης και Μαρίνας Παπακωνσταντίνου.
Παράλληλα, σημειώνουν πως «συλλέγονται στοιχεία που αφορούν την κινητή περιουσία (επενδυτικά προϊόντα, ασφαλιστικά προϊόντα, μετοχές, πλωτά μέσα, αυτοκίνητα κλπ) και ακίνητη περιουσία, προκειμένου να διακριβωθεί ο τρόπος απόκτησης αυτής και ειδικότερα ο εντοπισμός τυχόν χρηματικών ποσών που δαπανήθηκαν για την απόκτηση των ως άνω περιουσιακών στοιχείων και δεν έχουν διακινηθεί μέσω των τραπεζικών λογαριασμών».
Προσθέτουν πως μετά την συγκέντρωση των στοιχείων και τον προσδιορισμό του εισοδήματος για κάθε έτος και κάθε ένα από τα 4 πρόσωπα «θα ακολουθήσει σύγκριση αυτών με τα αντίστοιχα δηλωθέντα» όπως προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις και σημειώνουν: «σε περίπτωση που από την ως άνω σύγκριση προκύψουν αδήλωτα εισοδήματα».
Τέλος σημειώνουν ότι «μη προβλέψιμες παράμετροι» τους εμποδίζουν προκειμένου να «διευκρινιστεί επακριβώς ο απαιτούμενος χρόνος για την περαίωση του ελέγχου μετα την 12.4.2013» και επισημαίνουν ότι «η υπηρεσία μας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να ολοκληρωθεί ο έλεγχος και να συνταχθεί έγκαιρα το σχετικό πόρισμα».