GAIA

GAIA

Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Θέματα Διαιτησίας


Πενήντα τέσσερις διαιτητές της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αιτωλοακαρνανίας πριν από λίγες μέρες, έσπασαν κυριολεκτικά τα  χρονόμετρα όταν κλήθηκαν από την Τοπική επιτροπή Διαιτησίας να εξεταστούν στο  fifa test.  Αξίζει να σημειωθεί  ότι για πρώτη φορά συμμετέχει τέτοιος αριθμός Διαιτητών σε τέτοιες δοκιμασίες στις οποίες καλούνται να ανταπεξέλθουν  συνήθως διεθνείς διαιτητές. Μαζί με τους δοκιμαζόμενους διαιτητές ήταν και οι αξιολογημένοι των εθνικών κατηγοριών, που αν και είχαν κάνει  νωρίτερα  αυτή την δοκιμασία στα Γιάννενα προτίμησαν να συνυποβληθούν στο fifa test μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους.  
Είναι ηλίου φαεινότερο λοιπόν ότι η Επιτροπή Διαιτησίας της ΕΠΣΝΑ συγκροτεί πλέον μια πανίσχυρη διαιτητική ομάδα ικανή να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε αγωνιστική κατάσταση. Ο υπεύθυνος εκγύμνασης των Διαιτητών κ. Γιώργος Κωνσταντίνου καθηγητής Φυσικής Αγωγής, ερωτηθείς σχετικά δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «… θεωρώ ότι, με τέτοιους ρυθμούς εκγύμνασης σε συνδυασμό και με την άρτια θεωρητική εκπαίδευση με τους έμπειρους εκπαιδευτές σε πολύ λίγο χρόνο θα έχουμε μια μεγάλη ομάδα Διαιτητών με άριστη φυσική κατάσταση καθώς και με άριστη θεωρητική εκπαίδευση…»  
Στα αγωνιστικά test που πραγματοποιήθηκαν στο ΔΑΚ Αγρινίου παραβρέθηκε κλιμάκιο του ΕΚΑΒ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ο Πρόεδρος της ΕΠΣΝΑ κ. Τάκης Παπαχρήστος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας Κώστας Τσάσσης και τα μέλη της Επιτροπής διαιτησίας Σπύρος Τομαράς  και Παναγιώτης Καψάλης, ο υπεύθυνος Σχολών Διαιτησίας Νίκος Λύτρας κ.α.
                Η μεγάλη προσπάθεια όμως για την κατάρτιση από την ΕΠΣΝΑ και την Επιτροπή Διαιτησίας δεν σταματά εδώ. Στο πολυτελές συνεδριακό κέντρο του εμποριοβηχανικού επιμελητηρίου Αιτ/νίας, με ομιλητή τον εκπαιδευτή ΕΠΟ, κ. Χρυσόστομο Μάνθο, πραγματοποιήθηκε ταχύρρυθμο σεμινάριο γνώσης των κανονισμών που αφορούσε διαιτητές, προπονητές, παράγοντες και ποδοσφαιριστές. Στο σεμινάριο παρέστη και ο προπονητής του Παναιτωλικού κ. Μπάμπης Τεννές μαζί με ποδοσφαιριστές και το τεχνικό επιτελείο της ομάδας. Στο τέλος του σεμιναρίου δόθηκαν οδηγίες προς τους νέους διαιτητές από τον πρόεδρο της  ΕΠΣΝΑ κ. Τάκη Παπαχρήστο και της Ε.Δ. Κώστα Τσάσση.
                Επίσης στην αίθουσα του συνδέσμου Διαιτητών μίλησε ο Γ.Γ. της Ένωσης Ποδοσφαιρικών σωματείων Αχαΐας κ. Γιώργος Σταυρόπουλος, προσκεκλημένος από την επιτροπή διαιτησίας με θέμα το φύλλο αγώνα. Η ομιλία ήταν πολλή χρήσιμη για τους διαιτητές,  καθώς επισημάνθηκαν λάθη και παραλείψεις  κατά την συμπλήρωση του φύλλου αγώνα που εκτός των άλλων αποτελεί επίσημο δημόσιο και αποδεικτικό έγγραφο προς κάθε αρχή. Στη συνέχεια απονεμήθηκαν δώρα και στολές διαιτησίας στους πρωτεύσαντες νέους διαιτητές κατά τις τελευταίες εξετάσεις.
                Στη συνέχεια ήρθε η σειρά του πολύπειρου εκπαιδευτή διαιτησίας ΕΠΟ κ. Νίκου Λύτρα  να μιλήσει προς τους διαιτητές στην αίθουσα του συνδέσμου διαιτητών στο Αγρίνιο. Ο κ. Λύτρας με σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα παρουσίασε τις τελευταίες τροποποιήσεις στον κανονισμό ποδοσφαίρου, που εγκρίθηκαν και εφαρμόζονται από το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο.
                Οι επιμορφωτικές συναντήσεις των διαιτητών πλέον θα συνεχίζονται κάθε Δευτέρα και θα υπάρξουν επαναληπτικά test  για να ετοιμαστούν όσο το δυνατόν καλύτερα οι διαιτητές μας εν όψει των δοκιμασιών του καλοκαιριού που θα κριθεί για πολλούς η εξέλιξή τους και η άνοδος στην επόμενη κατηγορία.