GAIA

GAIA

Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

«Πεινάτε; Φάτε έντομα!» λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων



«Τρώτε έντομα»: Με στόχο να ενισχύσει την επισιτιστική ασφάλεια, ο Παγκόσμιος Οργανισμός για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (FAO) παρουσίασε σήμερα ένα πρόγραμμα, για να ενθαρρύνει την εκτροφή -σε μεγάλη κλίμακα- εντόμων, τα οποία μάλιστα χαρακτηρίζει... φτηνά και νοστιμότατα!

Στους παραδοσιακούς πολιτισμούς, 2.000.000.000 άνθρωποι καταναλώνουν ήδη έντομα, όμως μπορεί να γίνουν πολύ περισσότεροι, εκτιμά ο Οργανισμός. «Το μήνυμά μας είναι: τρώτε έντομα, τα έντομα υπάρχουν σε αφθονία, είναι μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών και ιχνοστοιχείων» δήλωσε χαρακτηριστικά η Εύα Ούρσουλα Μίλερ, διευθύντρια του τμήματος πολιτικής οικονομίας των δασών, παρουσιάζοντας αυτή την έκθεση στη Ρώμη.

Τα δισεκατομμύρια των εντόμων, τα οποία αναπαράγονται αδιάκοπα στο έδαφος, στον αέρα και στα ύδατα, «έχουν υψηλά ποσοστά ανάπτυξης και μετατροπής σε τροφή, ενώ έχουν μικρή επίδραση στο περιβάλλον σε όλο τον κύκλο της ζωής τους», αναφέρουν οι εμπειρογνώμονες.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, περίπου 900 είδη εντόμων είναι βρώσιμα. Στον FAO, οι ειδικοί απαριθμούν τα πλεονεκτήματα της παραγωγής εντόμων σε μεγάλη κλίμακα: δύο κιλά τροφή είναι απαραίτητα για να παραχθεί ένα κιλό εντόμων, ενώ τα βοοειδή απαιτούν οκτώ κιλά τροφή, για να παράγουν ένα κιλό κρέατος.

Εξάλλου, τα έντομα «είναι θρεπτικά, με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, λίπη και ιχνοστοιχεία» και «μπορούν να καταναλώνονται ολόκληρα ή σε σκόνη ή σε μορφή πατέ και ενσωματωμένα σε άλλα τρόφιμα».