GAIA

GAIA

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

TΙΜΩΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ (AGROFESTIVAL ΑΧΑΡΝΑΙ 2011) ΗΤΑΝ Η ΛΙΜΝΗ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΤΗΣ


Με κοινώς ομολογουμένη επιτυχία ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Στρατηγικού Σχεδιασμού σε συνεργασία με τον Δήμο Αχαρνών, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής διοργάνωσε το 1ο Φεστιβάλ Αγροτικών Προϊόντων και Πολιτισμού, από 30 Ιουνίου έως 3 Ιουλίου στην πλατεία Δημαρχείου.
Παραγωγοί από όλη την Ελλάδα παρουσίασαν τα παραδοσιακά προϊόντα τους ενώ χορευτικοί και λαογραφικοί σύλλογοι μετέφεραν τον πολιτισμό κάθε περιοχής.
Ενδεικτικά, στο Φεστιβάλ συμμετείχαν εκθέτες από τη Λήμνο, τη Λίμνη Τριχωνίδα, τη Λακωνία, τη Μεσσηνία, το Πήλιο, φορείς της πόλης, όπως ο Λαογραφικός Σύλλογος Αχαρνεις, το Επισκήνιον, η Αρωγή, το περίπτερο των Ιππικών Ομιλών καθώς και τα περίπτερα των φυτωριούχων της περιοχής κ.λπ. Η Βιοκαλλιεργητική Περιβαλλοντική Εταιρεία Τριχωνίδος (ΒΙΟΤΡΙΧΩΝΙΣ) συμμετείχε με δικό της περίπτερο  φιλοξενώντας  επιχειρήσεις και παραγωγούς από την περιοχή.
Στα πλαίσια του Φεστιβάλ αναπτύχθηκαν πολιτιστικές εκδηλώσεις όπου συμμετείχαν σύλλογοι από Δήμους της Ελλάδας και φυσικά το χορευτικό συγκρότημα του Δήμου Αχαρνών.
Ο Δήμος Αχαρνών τίμησε την περιοχή της Τριχωνίδας και την εταιρεία ΒΙΟΤΡΙΧΩΝΙΔΑ για τη προσπάθειά της στην ανάδειξη και προβολή της λίμνης Τριχωνίδας και των τοπικών βιολογικών και παραδοσιακών ποιοτικών προϊόντων τα οποία η εταιρεία παρουσίασε στο Φεστιβάλ. 
Την τιμητική πλακέτα παρέλαβε για λογαριασμό της  ΒΙΟΤΡΙΧΩΝΙΔΑ, από τον Δήμαρχο Αχαρνών Σωτήρη Ντούρο και τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Νίκο Κριμνανιώτη, ο υπεύθυνος και συντονιστής της εταιρείας κ. Δημήτριος Τραπεζιώτης, πρώην Δήμαρχος Θεστιέων, ο οποίος με τη σειρά του πρόσφερε στον Δήμαρχο και τον Γενικό Γραμματέα καλάθια με εκλεκτά παραδοσιακά προϊόντα της Τριχωνίδας και στη συνέχεια είπε δυο λόγια για τον τόπο του, ξεναγώντας εκεί νοερά το κοινό του 1ου Αγροφέστιβαλ Αχαρνών αναφερόμενος στην τεράστια βιολογική, οικολογική και αισθητική αξία της λίμνης Τριχωνίδας και στα μοναδικά ποιοτικά προϊόντα της όπως η αθερίνα, η ελιά Αγρινίου, το λάδι της περιοχής μας, το σαγκουίνι Γουρίτσας, η μαλαγουζιά, το κάστανο Αρακύνθου, η ντομάτα Παναιτωλίου κ.α.
            Τέλος από το διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Στρατηγικού Σχεδιασμού κ. Ι. Κάκο απενεμήθη ΧΡΥΣΟ ΒΡΑΒΕΙΟ στην ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών ΑΘΗΝΑ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ για την προσφορά της στην ελιά και το λάδι της Τριχωνίδας.
Η εκδήλωση της βράβευσης πραγματοποιήθηκε την τέταρτη ημέρα του Φεστιβάλ Κυριακή 3 Ιουλίου, στο περίπτερο της Βιοτριχωνίδας.
Παράλληλα στο Δημαρχείο Αχαρνών, στις 1 & 2 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία διήμερο διακρατικό συνέδριο Τοπικής Αυτοδιοίκησης με θέμα : «Βιώσιμη Ανάπτυξη της Τ. Α.με Εξωστρέφεια».
Την πρώτη μέρα τα θέματα που αναπτύχτηκαν είχαν σχέση με την Βιώσιμη Ανάπτυξη με ομιλητές  τους: Εύη Χριστοπφιλοπούλου, Υφυπουργός Παιδείας, Ντίνο Βρεττο, Κωστα Καρτάλη και Θανάση Μπούρα, Βουλευτές,τον πρώην Υπουργό κο Σταύρο Μπένο,  τον Δήμαρχο Λύσης Κύπρου κο Ανδρέα Τοφιά ,τον Δήμαρχο Φυλής κο Δ. Μπουραιμη και τους Περιφερειακουςί Σύμβουλο Γιώργο Σμέρο και Δέσποινα Αφεντούλη.
Στο συνέδριο πήραν μέρος αντιπροσωπίες από την Κύπρο (Δήμοι Ιδαλίου, Λύσης και Λευκάρων), από την Βουλγαρία (Αναπτυξιακός Σύνδεσμος RABC Περιφέρειας VIDIN και Δήμος Chuprene) και από την Ιταλία (Περιφέρεια Ragusa Σικελίας , Δήμος Modica, Ε.Ο.Ο.Σ Marco Polo). Παρευρέθησαν Δήμαρχοι και άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης από δήμους της Ελλάδας.
ΤΟ Δ.Σ.
            Ο Πρόεδρος                                                       Ο Αντιπρόεδρος
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΞΗΡΟΚΩΣΤΑΣ                                           ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΨΗΛΟΣ

          Ο Διαχειριστής                                                          Ο Γραμματέας             
  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ                                                  ΗΡΑΚΛΗΣ ΣΙΔΕΡΗΣ                    
Ο Συντονιστής και Υπεύθυνος Επικοινωνίας
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΩΤΗΣ
τ. Δήμαρχος Θεστιέων