GAIA

GAIA

Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ


ΕΝΤΟΝΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΙ ΚΛΗΣΗ
ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ 
Στις 11 Μαΐου 2011, το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε δραματικές αλλαγές, κυριότερες των οποίων  είναι: 1) Η μείωση του αριθμού εισακτέων κατά 10.250 θέσεις. Δηλαδή από τις περσινές 84.690 σε 74.440 θέσεις και αν συνυπολογιστούν οι 8.400 θέσεις, που φέτος για πρώτη φορά δίνονται στις ειδικές κατηγορίες, τότε το “ψαλίδι” στον αριθμό των εισακτέων φτάνει στις 18.290 θέσεις! Και 2) Δεν θα συμπεριληφθούν από φέτος στο Μηχανογραφικό Δελτίο 25 Τμήματα, 1 των ΑΕΙ και 24 των ΤΕΙ, πράγμα που δεν έχει προηγούμενο.
Τα ανωτέρω πέρα απ’ τις γενικότερες αρνητικές συνέπειες, που σίγουρα θα στρέψουν ένα σημαντικό αριθμό από τους 40.000 που θα μείνουν εκτός ΑΕΙ, στην ιδιωτική εκπαίδευση, καθώς και στο εξωτερικό, έχουν και σημαντικές συνέπειες σε βάρος της Περιφέρειας αλλά και Τοπικά. Σε περιφερειακό επίπεδο, παρότι δυσκολεύουν οι μεταγραφές προς το κέντρο, θα υπάρξει μείωση του αριθμού εισακτέων και λόγω της μεγάλης μείωσης των Τμημάτων 24 ΤΕΙ της επαρχίας και ενός (1) μόνο απ’ την Αθήνα.
Ειδικότερα, στο ΤΕΙ Μεσολογγίου κόβονται από το Μηχανογραφικό Δελτίο τρία (3) τμήματα: 1) Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας, 2) Μηχανολογίας και Υδάτινων Πόρων και 3) Υδατοκαλλιεργειών και Αλιευτικής Διαχείρισης. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχουμε μείωση π.χ. 500 εισακτέων, αλλά περίπου 50 – 100. Αποτελεί νέο πλήγμα για τον τόπο μας, που “ζει” απ’ το ΤΕΙ και οφείλει και σ’ αυτό την ανάπτυξη και προοπτική, με επιστημονικό δυναμικό που θα δένει με τις παραγωγικές δυνάμεις. Σημαντική απώλεια όχι μόνο πνευματική, αλλά και νεανικού δυναμικού που “αιμοδοτεί” την κοινωνία, την οικονομία, τον πολιτισμό και προπαντός την Ι.Π. Μεσολογγίου, που αργοπεθαίνει. Όταν μάλιστα αποτέλεσμα αυτών των κεντρικών πολιτικών και αποφάσεων είναι η απαξίωση του ΤΕΙ Μεσολογγίου και αντί να αποφασιστεί βάσει του ιδρυτικού Νόμου με την υπαγωγή και ανάπτυξη Τμημάτων (όπως πριν την αυτονόμηση της Ηπείρου, από εμάς), να είναι έδρα της βορειοδυτικής Ελλάδας, με πληρότητα υποδομών (Οργάνωση Διοίκησης, κτιριακές εγκαταστάσεις κ.λπ.).
Για τα δύο πρώτα αναφερόμενα Τμήματα που καταργούνται απ’ το ΤΕΙ Μεσολογγίου υπάρχει τάση μη προτίμησης, ζήτησης και επαγγελματικής κατοχύρωσης και αποκατάστασης, όπου πρέπει να δούμε και υπάρχουν προτάσεις για άλλες σύγχρονες και ελκυστικές κατευθύνσεις και ειδικότητες (νέες καινοτομίες, τεχνολογίες κ.ά.). Σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται και κανένας λόγος και επιχείρημα δεν μπορεί να συνηγορήσει στο κόψιμο του υψηλά αξιολογημένου (Πανεπιστημιακού επιπέδου) Τμήματος των Υδατοκαλλιεργειών και Αλιευτικής Διαχείρισης. Ορθό ήτο να έλθουν τα άλλα δύο καταργούμενα Τμήματα, με επίσης μειωμένο αριθμό εισακτέων, του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (Τεχνολογίας Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών με έδρα τα Μουδανιά) και του ΤΕΙ Ηπείρου (Ιχθυοκομίας – Αλιείας με έδρα την Ηγουμενίτσα) εφόσον εμείς “στήσαμε” αυτά. Υπογραμμίζω ότι η Ελλάδα στον τομέα των Υδατοκαλλιεργειών παράγει το 50% της αλιευτικής παραγωγής των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί τον δεύτερο εξαγωγικό κλάδο της χώρας μας, με δυναμική και προοπτική στο μέλλον και ανάγκη στελέχωσης, με υψηλές αμοιβές των αποφοίτων μας, που έχουν ζήτηση και αποκατάσταση, με κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα.
Είναι σημαντικό ότι πέρα απ’ την Επίτροπο Αλιείας της Ε.Ε., την κα Δαμανάκη, έχουμε πετυχημένους Έλληνες στο Προεδρείο του κλάδου (ιδιωτικό τομέα) στην Ε.Ε. και τον Μεσολογγίτη (κ. Κουτσόργιο) στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Αλιέων. Πρέπει, εδώ και τώρα, να αποταθούμε σ’ αυτούς, μαζί με το Γραμματέα του Υπουργείου, για ζητήματα Αλιείας (που είναι πτυχιούχος του εν λόγω τμήματος του ΤΕΙ Μεσολογγίου) καθώς και στο Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συλλόγου Πτυχιούχων Τεχνολόγων Αλιείας και βέβαια στον Πρόεδρο του ΤΕΙ Μεσολογγίου κ. Β. Πολίτη και τους Προϊσταμένους (Επιστημονικούς και Διοικητικούς) του Τμήματος.
Απαιτείται άμεση δραστηριοποίηση των ανωτέρω προσώπων και προπαντός του Δήμου και Φορέων της περιοχής μας. Σημειώνω ότι σ’ όλη την Ελλάδα υπήρξαν και συνεχίζονται οι αντιδράσεις  ειδικότερα σε περιοχές που κόβονται Τμήματα. Έχουμε επιχειρήματα, πέρα απ’ την δυναμικότητα του κλάδου και των μονάδων υδατοκαλλιεργειών και αλιείας στην περιοχή μας, το υψηλό επίπεδο σπουδών (μαθημάτων και εργαστηρίων), δομών κ.ά. Αναμφισβήτητη η αναγκαιότητα ύπαρξης αυτού του Τμήματος στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αλλά και τοπικά για να υπάρξει “εν δυνάμει” και η δεύτερη Σχολή και τελικά να ενισχυθεί η υπόσταση του ίδιου του ΤΕΙ Μεσολογγίου ως αυτόνομου και ανεξάρτητου. Να σώσουμε το Τμήμα αυτό, να σώσουμε το ΤΕΙ Μεσολογγίου, για την “σωτηρία” της Ι.Π. Μεσολογγίου που βάλλεται πανταχόθεν.
Ζήτησα, απ’ την επόμενη ημέρα της ανακοίνωσης του Υπουργείου Παιδείας, απ’ τον Δήμαρχο Ι.Π. Μεσολογγίου να συγκαλέσει τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα. Καμία αδράνεια και ολιγωρία δεν συγχωρείται. Χθες, προστέθηκε και η “υπαγωγή” του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Μεσολογγίου «ΧΑΤΖΗ-ΚΩΣΤΑ» στο επικεφαλής κύκλου  Γ.Ν. Αγρινίου, με όλα τα εξ αυτού αρνητικά επερχόμενα, με αρνητικές συνέπειες και στην περίθαλψη των κατοίκων της περιοχής μας. Φθάνει πια η απαξίωση και υποβάθμισή μας. Δεχόμαστε βαθύτατο πλήγμα σε καίριους και κρίσιμους τομείς της Υγείας και Παιδείας. ΕΝΟΤΗΤΑ και ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΡΑ! Οι σπουδαστές ξεκίνησαν… ΕΜΕΙΣ; Πρέπει να δώσουμε, εδώ και τώρα, δυναμικό αγώνα για την διεκδίκηση των δικαίων αιτημάτων της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου και των κατοίκων της περιοχής. Αφορά ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ, το παρόν και το μέλλον του τόπου μας. Γράφεται ιστορία, ζούμε κρίσιμες στιγμές , λαμβάνονται καίριες  αποφάσεις και οφείλουμε να αντισταθούμε στην απαξίωση και τον αφανισμό και να διεκδικήσουμε το σήμερα και το αύριο, το δικό μας και των παιδιών μας. ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ.                                               
Ι.Π. Μεσολογγίου 14-5-2011                        
Ο Πρόεδρος
Γιάννης Ατσαλάκης