GAIA

GAIA

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Διήμερο εκδηλώσεων για την ανάδειξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Μεσολόγγι




Η Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με τον Σύλλογο Πανηγυριστών «Αη Συμιός», την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Δήμο Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, και το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Μεσολογγίου διοργανώνει την Παρασκευή 27/1 και το Σάββατο 28/1/2017 εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο και στην αίθουσα εκδηλώσεων της Πρώην Νομαρχίας Αιτωλοακαρνανίας, αντίστοιχα.....

Την Παρασκευή 27/1/2017, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου – Ethnofest, θα γίνει προβολή επιλεγμένων εθνογραφικών φιλμ, που σχετίζονται με την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Μέγαρο (http://www.ethnofest.gr/el/ : Ethnofest – Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου Αθήνας. Ώρα έναρξης: 19:00.
Το Σάββατο 28/1/2017 θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Πρώην Νομαρχίας Αιτωλοακαρνανίας στις 5:00 το απόγευμα.
Η χώρα μας από το 2006 έχει κυρώσει τη Σύμβαση για την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Σύμφωνα με τη σύμβαση, η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά εκδηλώνεται στις προφορικές παραδόσεις και εκφράσεις, στις τέχνες του θεάματος, στις κοινωνικές πρακτικές, στις τελετουργίες και στις εορταστικές εκδηλώσεις, στις γνώσεις και πρακτικές που αφορούν τη φύση και το σύμπαν, στην τεχνογνωσία που συνδέεται με την παραδοσιακή χειροτεχνία.
Στην εκδήλωση του Σαββάτου θα συζητηθούν οι δυνατότητες που παρέχει η Σύμβαση για την ανάδειξη των πολιτισμικών παραδόσεων των νομών Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας καθώς και για την αξιοποίησή τους προς όφελος της βιώσιμης ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών.
Περισσότερες πληροφορίες για τη σύμβαση μπορείτε να βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους:
• http://ayla.culture.gr/ : Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά (Intangible Cultural Heritage)
• http://www.unesco.org/culture/ich/ : UNESCO- Intangible Cultural Heritage
Οι εκδηλώσεις και των δύο ημερών απευθύνονται σε φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης (δήμους και κοινότητες, αναπτυξιακές εταιρείες κ.τλ.), σε εθνικοτοπικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, στα τοπικά λαογραφικά, ιστορικά κ.ά. μουσεία, αρχεία, καθώς επίσης και σε όσους ασχολούνται με την αποτύπωση και μελέτη του λαϊκού πολιτισμού και των παραδόσεων των ως άνω περιοχών, αλλά και σε οποιονδήποτε έχει σχετικό ενδιαφέρον.