GAIA

GAIA

Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Ταβέρνα Ξηρομερίτη έγινε φίρμα γιατί…δέχεται πληρωμές με bitcoins

Aναδημοσιεύουμε από το site iefimerida.gr το θέμα για την ταβέρνα “Άγγελος”για την οποία έγραψαν και ξένα μέσα ενημέρωσης καθώς δέχεται πληρωμές με …bitcoins. To τοπικό ενδιαφέρον έγκειται στο γεγονός πως ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας, Νίκος Χούτας, είναι από την Κατούνα.
Ταβέρνα με μπιφτεκάκια και γαρδούμπες στο Χαϊδάρι δέχεται πληρωμές με bitcoins

     Η ταβέρνα Άγγελος στο Χαϊδάρι θεωρείται πλέον πρωτοποριακή στην Ελλάδα. Όχι τόσο για το φαγητό της (οι γεύσεις είναι οι κλασσικές ελληνικές)  όσο για την πρωτότυπη προσφορά της έκπτωσης 20% σε όσους πελάτες της χρησιμοποιούν Bitcoin.
     Από το 2012 ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας Νίκος Χούτας άρχισε να δέχεται Bitcoin, γεγονός που δεν του αύξησε τόσο τη δουλειά (όπως λέει, μόλις 68 πελάτες ως τώρα τον έχουν πληρώσει με Βitcoin) όσο δημιούργησε μια δημοσιότητα γύρω από το όνομα του.
     Μάλιστα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, μετά την έκπτωση 20% για πληρωμές με Βitcoin, και σε συνδυασμό με τα capital controls, πολλά ξένα sites ασχολήθηκαν με την ταβέρνα Άγγελος, ενώ το μαγαζί επισκέφθηκαν δημοσιογράφοι από το CNN, το Bloomberg και το Al Jazeera..........       Απόφοιτος πληροφορικής, ο Νίκος Χούτας, έκανε το 2012 ένα βήμα που σήμερα τον κατατάσσει στους πρωτοπόρους της Νότιας Ευρώπης. Γράφτηκε στην πλατφόρμα bitpay με στόχο να δίνει στους πελάτες του τη δυνατότητα πληρωμής με bitcoin.
      Οπως γράφει και η Καθημερινή, η ταβέρνα «Αγγελος» είναι συνοικιακή ταβέρνα στο Χαϊδάρι με μπιφτεκάκια, πανσέτες, γαρδουμπάκια και μαγειρευτά.
       Ο ιδιοκτήτης της, Νίκος Χούτας, μερακλής στο φαγητό και στη ζωή, κάνει τα πάντα για να διατηρήσει την επιχείρηση στην επιφάνεια αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Καλεί μουσικούς, διατηρεί σελίδα στο φέισμπουκ, συμμετέχει σε σάιτ όπως το askforfood κ.ο.κ. Οπως φαίνεται όμως, η φαεινότερη ιδέα τού είχε έρθει το 2012.
        Ηταν εκείνο τον ανύποπτο καιρό που είχε εγγραφεί στην πλατφόρμα bitpay με στόχο να δίνει στους πελάτες του τη δυνατότητα πληρωμής με bitcoin. Ηταν το πρώτο εστιατόριο στην Ελλάδα που δεχόταν παράλληλο νόμισμα. «Τότε φυσικά δεν καταγράφαμε συναλλαγές, ήταν πολύ αρχή», λέει ο ίδιος στην «Κ». «Μόλις τώρα ο κόσμος αρχίζει σιγά σιγά να το μαθαίνει». 
       Ακόμη δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από Ελληνες, ωστόσο η διαφήμιση της ταβέρνας από σάιτ που ασχολούνται με την κουλτούρα του bitcoin έχει αυξήσει κατακόρυφα την κίνηση από ξένους (ισχύει έκπτωση 20% σε όσους επιλέξουν το ψηφιακό νόμισμα). «Υπήρχε άλλη περίπτωση να βλέπαμε εμείς τουρίστες στο Χαϊδάρι; Λίγο δύσκολο», αναφέρει χαριτολογώντας ο κ.Χούτας. «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που όποια χώρα επισκέπτονται αναζητούν καταστήματα που δέχονται ψηφιακό νόμισμα. Κάπως έτσι αρχίσαμε να έχουμε πελάτες από όλο τον κόσμο».

       Στις 10 Ιουλίου, μάλιστα, στον «Αγγελο» βρέθηκε η Alyson Margaret,υπεύθυνη επικοινωνίας του Blockchain, του πιο δημοφιλούς online «πορτοφολιού» για bitcoin στον κόσμο. «Τελευταία ημέρα στην Ελλάδα και μόλις απολαύσαμε ένα γευστικό μεσημεριανό στον Αγγελο, το πρώτο εστιατόριο που δέχεται bitcoin στην Ελλάδα», έγραψε στο Twitter ανεβάζοντας αρκετές σκάλες το leverage της ταπεινής ταβέρνας του Χαϊδαρίου.
         Πώς όμως λειτουργεί στην πράξη; «Ο πελάτης ζητάει τον λογαριασμό, εγώ έρχομαι με το τάμπλετ μου, εισάγω το ποσό σε ευρώ, η εφαρμογή το μετατρέπει σε bitcoin, ο πελάτης σκανάρει το qr code από τη δική του συσκευή και αυτόματα γίνεται η πληρωμή». Ο επιχειρηματίας διατηρεί πάντα την επιλογή της μετατροπής των bitcoin σε άλλο νόμισμα. «Οταν είχαμε τα capital controls, όμως, άφησα 500 ευρώ σε bitcoins, δεν τα μετέτρεψα σε ευρώ για ευνόητους λόγους».
      Προς το παρόν, είναι μάλλον δύσκολο κάποιος να επιβιώσει καταναλώνοντας μόνο σε bitcoins, αλλά όλο και περισσότερες επιχειρήσεις διεθνώς δέχονται το νόμισμα ή προσφέρουν κουπόνια που τα αγοράζεις σε bitcoinκι έπειτα τα ξοδεύεις σε τοπικές επιχειρήσεις.
«Γενικά είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος κλάδος στον κόσμο αυτός των ψηφιακών νομισμάτων, ένας χώρος καινοτομίας», καταλήγει ο κ. Χατζηνικολάου.

iefimerida.gr
http://www.agrinionews.gr/