GAIA

GAIA

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Υπερψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου ο στρατηγικός Σχεδιασμός, που αποτελεί την πρώτη φάση του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου για την πενταετία 2015-2019

Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός, που αποτελεί την πρώτη φάση του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου για την πενταετία 2015-2019, υπερψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση.
Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός αναπτύσσεται σε Άξονες, Μέτρα και Στόχους μέσω των οποίων θα υλοποιηθεί το όραμα της Δημοτικής Αρχής, που περικλείεται στη φράση «ΑΓΡΙΝΙΟ: ΔΗΜΟΣ ΜΕ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ – ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ»....

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου συντάσσεται σε μια εποχή όπου στην κοινωνία κυριαρχεί η ανησυχία και η αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας και όπου τα κοινωνικά προβλήματα έχουν πάρει εκρηκτικές διαστάσεις.
Σε αυτή την πραγματικά ιστορική συγκυρία ο Δήμος Αγρινίου δεν μένει ουδέτερος και αμέριμνος.
Αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμη δυνατότητα σε οικονομικό και θεσμικό επίπεδο, καθώς και ό,τι δημιουργικό έρχεται από το παρελθόν, με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2015-2019 διαμορφώνει τους στόχους και τις προτεραιότητές του.
Ενισχύει τις κοινωνικές δομές, στηρίζει τα πιο αδύναμα στρώματα που πλήττονται από τη βαθιά κρίση, προωθεί την άμεση και ποιοτική βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών, προς όλους τους δημότες, σε όποιο σημείο του Δήμου και αν ζουν ή εργάζονται.
Οι αναπτυξιακές προσπάθειες της επόμενης περιόδου στοχεύουν συγχρόνως σε πολλούς διαφορετικούς τομείς, για να υπάρχει ουσιαστικό συνολικό αποτέλεσμα και πολλαπλασιαστικό κοινωνικό όφελος για τους δημότες, αλλά και την ευρύτερη περιοχή.
          Η ενδογενής τοπική ανάπτυξη, η αειφόρος αστική ανάπτυξη, η ενισχυμένη ανάπτυξη της αγροτικής περιοχής, η ισόρροπη σχέση του αστικού με τον περιβάλλοντα αγροτικό χώρο, συνιστούν τις βασικές επιλογές της χωρικής ανάπτυξης για την περιοχή του Δήμου Αγρινίου.
          Η στρατηγική της περιόδου 2014-2019 για το Δήμο Αγρινίου, καθώς και η ιεράρχηση των γενικών στόχων και των αξόνων προτεραιότητας, βασίζεται στην αναπτυξιακή φυσιογνωμία του Δήμου, όπως αυτή διαμορφώνεται από τη σημερινή του ταυτότητα και τον ιδιαίτερο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει στο νέο περιβάλλον.
Μετά τη χθεσινή υπερψήφιση του Στρατηγικού Σχεδιασμού από το Δημοτικό Συμβούλιο, ακολουθούν διαδικασίες Διαβούλευσης (με Συμβούλια Δημοτικών – Τοπικών Κοινοτήτων, Φορείς, Επιτροπή Διαβούλευσης και Πολίτες), ώστε να υπάρξει ουσιαστική συμμετοχή των δημοτών και των φορέων στη διαμόρφωση του προγράμματος.
Εφόσον κριθεί απαραίτητο, με βάση τα συμπεράσματα της διαβούλευσης, θα αναθεωρηθούν σημεία του Στρατηγικού Σχεδίου, το οποίο στη συνέχεια, με τον αναλυτικό πενταετή Επιχειρησιακό και Οικονομικό Προγραμματισμό, θα συζητηθούν και θα ψηφιστούν από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Οι Άξονες Προτεραιότητας και τα Μέτρα του Επιχειρησιακού Προγράμματος είναι:

ΑΞΟΝΑΣ 1:«ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ»
Μέτρο 1.1. Φυσικό Περιβάλλον
Μέτρο 1.2 Οικιστικό Περιβάλλον
Μέτρο 1.3 Υποδομές - Δίκτυα

ΑΞΟΝΑΣ 2:«ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΥΓΕΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ»
Μέτρο 2.1. Υγεία και Κοινωνική Πρόνοια
Μέτρο 2.2. Κοινωνική Μέριμνα, Κοινωνική ενσωμάτωση
Μέτρο 2.3. Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση
Μέτρο 2.4. Πολιτισμός
Μέτρο 2.5. Αθλητισμός
Μέτρο 2.6. Ισότητα φύλων & ευκαιριών

ΑΞΟΝΑΣ 3:«ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ»
Μέτρο 3.1. Οικονομικές υποδομές και δίκτυα
Μέτρο 3.2. Οικονομικές δραστηριότητες
Μέτρο 3.3. Προστασία του καταναλωτή.
Μέτρο 3.4. Απασχόληση - ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού.
Μέτρο 3.5. Εθελοντισμός & ανάπτυξη σχέσεων με ΜΚΟ.

ΑΞΟΝΑΣ 4: «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ»
Μέτρο 4.1:          Ολοκληρωμένες ηλεκτρονικές υπηρεσίες στον πολίτη.
Μέτρο 4.2:          Πληροφοριακά συστήματα και συστήματα βελτίωσης της διοικητικής ικανότητας του δήμου.
Μέτρο 4.3:          Ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού του δήμου και των νομικών προσώπων του.
Μέτρο 4.4:          Οικονομικά, Δημοτική Περιουσία, Κτιριακή και Υλικοτεχνική Υποδομή.
Μέτρο 4.5: Ανάπτυξη συνεργασιών.