GAIA

GAIA

Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Σχεδιασμός Δράσεων για την κατάργηση της πλαστικής σακούλας. Συνάντηση φορέων και ενεργών πολιτών.


Οκτώ φορείς, μια ομάδα ενεργών πολιτών και μια Αυτοδιοικητική Παράταξη ενώνουν τις δυνάμεις τους και συντονίζονται για την κατάργηση του πλαστικού και την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων με ανακύκλωση στην πηγή.











Με επιτυχία διεξήχθη χθες, 6/5/2017, στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας η σύσκεψη που διοργανώθηκε από μια ομάδα ενεργών πολιτών μαζί με τη Δημοτική Παράταξη «ΑΓΡΙΝΙΟ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΡΑ - ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ», προκειμένου να βρεθούν τρόποι μείωσης αρχικά και κατάργησης μελλοντικά της πλαστικής σακούλας μιας χρήσης.
Η σύσκεψη απευθυνόταν σε φορείς του Αγρινίου που σχετίζονται με το θέμα, σε εκπαιδευτικούς, εμπόρους, αλυσίδες σούπερ μάρκετ, Επιμελητήρια, ΜΚΟ, επιστήμονες κλπ.
Το αντικείμενο της σύσκεψης ήταν ο σχεδιασμός από κοινού δράσεων που μπορούν να αναπτυχθούν στο Δήμο Αγρινίου προκειμένου να ξεκινήσει η καμπάνια για την κατάργηση της πλαστικής σακούλας μιας χρήσης αλλά και ένας ουσιαστικός διάλογος για την ανακύκλωση στην πηγή, κλειδί για τη μείωση των απορριμμάτων αλλά και νομική υποχρέωση πλέον για τα Κράτη μέλη της Ε.Ε.
Στη σύσκεψη τονίστηκαν οι δραματικές συνέπειες που έχει η χρήση του πλαστικού και συγκεκριμένα ότι υποβαθμίζει το περιβάλλον, επηρεάζει την υγεία και υπονομεύει το τουριστικό προϊόν της χώρας μας.
Επίσης αναφέρθηκε ότι τον Απρίλιο του 2015 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Οδηγία 2015/720 (Οδηγία (EE) 2015/720 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2015, με σκοπό τη μείωση της κατανάλωσης λεπτών πλαστικών σακουλών μεταφοράς) για τη μείωση της χρήσης της «ελαφριάς» πλαστικής σακούλας (τύπου σούπερ μάρκετ), με συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιάγραμμα. Τα κράτη-μέλη καλούνται να μειώσουν την κατανάλωση στις 90 σακούλες ανά άτομο ετησίως μέχρι το τέλος του 2019 και στις 40 μέχρι το 2025  ή να διασφαλίσουν ότι μέχρι το τέλος του 2018 οι πλαστικές σακούλες θα χρεώνονται. Σημειωτέον ότι σήμερα στη χώρα μας έχει διαπιστωθεί ότι ο αριθμός των πλαστικών σακουλών ανέρχεται από 240-500 ανά άτομο ετησίως.
Μετά από διαλογική συζήτηση διαμορφώθηκε ένα πλαίσιο δράσεων που θα υλοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα και μεταξύ άλλων:
1. διοργAνωση ημερIδας στο Αγρίνιο με θέμα την ανακύκλωση στην πηγή και την κατάργηση της πλαστικής σακούλας μιας χρήσης.
2. συνεργασIα με αλυσIδες σοYπερ μAρκετ του Δήμου Αγρινίου για την προώθηση των τσαντών πολλαπλών χρήσεων στη θέση της πλαστικής σακούλας μιας χρήσης.
3. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΝΙΝΗΣ ΤΣΑΝΤΑΣ με στάμπες (εικόνες) από το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον του Δήμου Αγρινίου με οικολογικό μήνυμα που θα προβάλει την περιοχή μας και θα ευαισθητοποιεί τους καταναλωτές.
4. ενσωμAτωση του θEματος κατάργησης της πλαστικής σακούλας στα μαθήματα περιβαλλοντικHς εκπαIδευσης που θα δημιουργηθούν για το νέο σχολικό έτος καθώς και στα προγράμματα των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
5. δημιουργIα προωθητικοY υλικοY καμπAνιας για την κατάργηση της πλαστικής σακούλας, όπως αφίσες, έντυπο υλικό κ.α.
6. συνεργασIα με Aλλες περιοχEς της ΕλλAδας που έχουν μπει ήδη σε πρόγραμμα κατάργησης της πλαστικής σακούλας μιας χρήσης.