GAIA

GAIA

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Απαντήσεις από το δήμαρχο Αγρινίου για το Πάρκο στη σημερινή συνέντευξη τύπου.


Απαντήσεις από το δήμαρχο Αγρινίου για το Πάρκο στη σημερινή συνέντευξη τύπου.
 »Εκείνοι που παραπληροφορούν για άλλους λόγους όμως θα με βρουν απέναντί τους. Δεν  αποτρέπω κανέναν να κινηθεί μέσα στα πλαίσια της ευνομίας αλλά θα είναι έγκλημα κατά της πόλης να μη γίνει το Πάρκο. Όχι απλά δεν χάνονται δέντρα αλλά θα μπουν 3.432 νέα δέντρα, τριανταφυλλιές και φυτά κάθε είδους!»
Ένα αίτημα δεκαετιών και ένας καημός των Αγρινιωτών πρόκειται να ικανοποιηθούν, σύμφωνα με όσα δήλωσε στη σημερινή συνέντευξη προς τα τοπικά ΜΜΕ ο δήμαρχος της πόλης κ. Μοσχολιός τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Παρέλαβα τη θέληση να γίνει το Πάρκο φιλικό και προσβάσιμο γιατί σήμερα δεν είναι. Η τεράστια πλειοψηφία συμφωνεί ότι κάτι πρέπει να γίνει και πρόκειται για θέμα που έχει μπει δεκάδες φορές στο δημοτικό συμβούλιο για συζήτηση. Επιτρέψτε μου να ξέρω γιατί έχω μιλήσει με πολλαπλάσιους πολίτες από μερικούς που διαφωνούν.Ίσως αρκετοί να μην ήξεραν κάποια πράγματα. Αυτό είναι κάτι κατανοητό, αλλά οι τεχνικές υπηρεσίες ενημέρωναν όποιον ήθελε και εγώ ήμουν πάντα ανοιχτός σε όποιον ενδιαφερόταν. Το Πάρκο σήμερα μοιάζει κλειστό,...
χωρίς φύλαξη και εχθρικό στον επισκέπτη. Η συντήρηση που πράγματι γινόταν δεν μπορούσε να αποδώσει σε ένα χώρο που και μια διμοιρία των ΜΑΤ να βάλεις, έχει δεκάδες κρυψώνες για κάθε είδους παράνομη δραστηριότητα περιθωριακών στοιχείων. Οι παρεμβάσεις μας στο φως και στην αισθητική, ακόμα και μετά από 24 ώρες, είχαν υποστεί πάλι ζημιές, ενώ παράλληλα ήταν αδύνατο να βάλουμε φύλαξη από δημοτικούς υπαλλήλους διότι ούτε καν η αστυνομία δεν τολμούσε να το φυλάξει. Οι λάτρεις του Πάρκου είναι γνωστό ότι δεν μπαίνουν μέσα στο Πάρκο μόλις νυχτώσει. Ξέρω ότι πολλοί κινητοποιήθηκαν στο παρελθόν με αγαθές προθέσεις και κουβέντιασα μαζί τους εξαντλητικά, ενώ κάποιους δεν μπόρεσα να τους πείσω. Υπάρχουν όμως και κάποιοι που αντιτίθενται στο έργο παραπληροφορώντας για τους δικούς τους λόγους, για πράγματα που έχουν σχεδιάσει στο μυαλό τους. Τους έχει βρει μπροστά της η πόλη και στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο να εκπροσωπούν πολίτες, οι ίδιοι ακριβώς. Αυτοί θα με βρουν απέναντι»
Στη συνέχεια ο κ. Μοσχολιός έκανε μια αναδρομή στο παρελθόν των ενεργειών κατά της ανάπλασης του έργου αναφέροντας την προσφυγή στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων που τελικά γνωμοδότησε ότι δεν είναι διατηρητέο αλλά χρειάζεται άδεια μόνο για οικοδομικές εργασίες μέσα σε αυτό. Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε αυτό που συνηθίζεται να λέγεται «προηγούμενη μελέτη» για το Πάρκο -επί δημαρχίας Σώκου- και ήταν εκπόνηση έρευνας από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο το 2002 με κόστος 115.000 ευρώ, (παρότι ακούστηκε 1 εκατομμύριο ευρώ!). Το ερευνητικό πρόγραμμα αυτό ήταν η βάση για τη μελέτη που έκαναν μετά οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου. Τόνισε επίσης ότι υπάρχει η γνώμη του ΤΕΕ που δημοσιεύτηκε πρόσφατα και συμφωνεί με τον δήμο όπως και η δέσμευση για Ολοκληρωμένο Σχεδιασμό Ανάπλασης της περιοχής και όχι μόνο του εσωτερικού χώρου. Ξεκαθάρισε ότι πρόκειται αποκλειστικά για χρήματα που δίνονται μόνο για αναπλάσεις σε αστικό ιστό πάνω από 10.000 κατοίκους, ανταγωνιστικά με άλλες πόλεις στην Περιφέρεια(δηλ. σε όποιον έχει έτοιμη ώριμη μελέτη)και τα οποία δεν μπορούν να πάνε σε άλλη δράση
Πάνω από 3 χιλιάδες νέα δέντρα και φυτά!
Στη συνέχει παρουσιάστηκε  η αναλυτική εικόνα των παρεμβάσεων που πρόκειται να γίνουν:
Συνολικά θα προστεθούν 3.432 νέα δέντρα και φυτά από τα οποία 92 θα είναι μέσα στο Πάρκο και 500 στη γύρω περιοχή. Θα τοποθετηθεί γκαζόν σε περίπου 35 στρέμματα, θα φυτευτούν 400 τριανταφυλλιές και άλλα τόσα αρωματικά φυτά. Προβλέπεται δίκτυο Πυρόσβεσης, άρδευσης, αποχέτευσης και πρόσβασης σε ΑμεΑ που σήμερα δεν υπάρχουν καθόλου. Προβλέπεται να κοπούν 20 λεύκες στη οδό Ξυνοπούλου που είναι γερασμένες και ενοχλούν περίοικους με το χνούδι τους και άλλα 23 δέντρα στην Καζαντζάκη για να γίνουν τα έργα αντιστήριξης και να ξαναμπεί η πέτρα του τοίχου που σήμερα έχει υποχωρήσει και είναι επικίνδυνος. Όπου υπάρχει άσφαλτος θα αντικατασταθεί με χώμα, εκτός όπου προβλέπεται γκαζόν (αντίθετα με ότι έχει ακουστεί αυτές τις μέρες) και θα μπουν 180 φωτιστικά στο Πάρκο και 150 γύρω από αυτό. Από τσιμέντο στο σχέδιο υπάρχουν:  η υπόγεια δεξαμενή για την άρδευση, τα τρία συντριβάνια, μέρος των τοιχίων πριν ξαναμπεί η πέτρα, τα ρήθρα με 15 πόντους πάχος για να εγκιβωτιστεί το νέο χώμα και οι ράμπες για τους αναπήρους. Ακόμα υπάρχει πρόβλεψη για μια εσοχή στάθμευσης, σε 60 τ.μ. χώρο, για λεωφορεία που θα έρχονται για επίσκεψη στο Πάρκο. Τέλος θα μπουν εμπόδια για μηχανάκια και άλλα μηχανοκίνητα οχήματα ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι σε πολλά σημεία δεν πέφτει η μάντρα(κάτι που ακούστηκε πολύ). Όπου υπάρχει υψομετρική διαφορά η μάντρα θα διατηρηθεί.
Παράλληλα υπάρχει ένα μεγάλο μέρος που αφορά τις περιοχές γύρω από το Πάρκο και είναι μέσα στο ίδιο έργο. Στο σχέδιο είναι φώτα, δέντρα και ανακατασκευές μέχρι την Ελευθερίου Βενιζέλου στο ύψος της Εργάνης αλλά και σε τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου ώστε να δείχνει η περιοχή ενιαία. Ο χώρος απέναντι από το Μουσείο που πάρθηκε από το Νοσοκομείο θα γίνει χώρος πρασίνου, ενώ θα ανακατασκευαστεί και η μικρή πλατεία δίπλα, παράλληλα με ένα οικόπεδο απέναντι από τον Παναιτωλικό που θα γίνει χώρος για skate. Συνολικά μαζί με την παιδική χαρά που θα φτιαχτεί σε υψηλά στάνταρντ πιστοποίησης οι παρεμβάσεις εκτιμάται ότι θα αφορούν 150 στρέμματα πυκνοκατοικημένης περιοχής. 
Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά το τέλος της παρουσίασης, ο κ. Μοσχολιός επεσήμανε ότι δεν υπάρχει καμιά εμπλοκή ιδιωτικών συμφερόντων για το Πάρκο και ότι φτιαχτεί θα είναι για δημόσια χρήση πλην του κέντρου που εκμισθώνεται σε ιδιώτη και το οποίο θα αλλάξει με άλλο έργο και άλλη χρηματοδότηση για να γίνει πιο ελκυστικό. Όπως ανέφερε δεν θα δοθούν άδειες για τραπεζοκαθίσματα όπως δεν δόθηκαν στην Παπαστράτου και δεν θα δοθεί κανένα μέρος του για κανενός είδους εκμετάλλευση. Σε άλλη ερώτηση απάντησε ότι δεν υπάρχει περίπτωση υπαναχώρησης και μπορεί όποιος θέλει μέσα στα νόμιμα πλαίσια να αντιδράσει- αλλά και να καταθέσει ιδέες, ακόμη και μετά τη δημοπρασία- τονίζοντας ότι δεν θα ανεχτεί καμιά έκνομη πράξη που θα συνιστά μποϋκοτάζ και που θα αλλοιώνει τις δημοκρατικά παρμένες αποφάσεις του Δ. Συμβουλίου. Και κατέληξε: «Δεν μπορώ να αποτρέψω κάποιον να πάει στο ΣτΕ αλλά αν το κάνει και χρειαστεί χρόνος στον οποίο θα χάσουμε οριστικά τα χρήματα του ΕΣΠΑ θα πρόκειται για έγκλημα κατά της πόλης. Δεν υπάρχει κάποιος από μας που θέλει να κάνει κάτι καταστροφικό, όπως δεν κάναμε σε καμιά ανάπλαση, γιατί ζούμε εδώ και ότι φτιάξουμε θα είναι για τα παιδιά μας, τις οικογένειες και την υστεροφημίας μας».

Γ.Σ.