GAIA

GAIA

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Με εκχέρσωση απειλείται δασική περιοχή στη Βελβίνα Ναυπακτίας

ΑΣΤΟΧΗ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΓΙΑ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΧΥΤΑ ΑΔΡΑΝΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΗ «ΜΠΟΥΣΟΥΛΟΛΑΚΚΑ ΤΗΣ ΒΕΛΒΙΝΑΣ




Με εκχέρσωση απειλείται δασική περιοχή με χαλέπιο και τραχεία πεύκη στη Βελβίνα Ναυπακτίας, εάν ο Δήμος Ναυπάκτου υλοποιήσει τα σχέδιά του για την κατασκευή  χώρου υγειονομικής ταφής αδρανών στη θέση «Μπουσουλόλακκα» Η συγκεκριμένη περιοχή που επιλέχτηκε  από το Δήμο δεν πληροί τα κριτήρια χωροθέτησης ενός τέτοιου έργου και η εμμονή του Δήμου για τη συγκεκριμένη τοποθεσία ίσως μπλοκάρει (νομικά κλπ) ένα έργο, η κατασκευή του οποίου θεωρούμε πως είναι ιδιαίτερα σημαντική και θα συμβάλει στην αποτροπή της ανεξέλεγκτης διάθεσης μπάζων σε ρέματα και άλλες περιοχές.

Η Οικολογική Κίνηση Πάτρας, μετά από καταγγελία κατοίκων της περιοχής πραγματοποίησε επιτόπια επίσκεψη και αυτοψία στην εν λόγω περιοχή και διαπίστωσε πως στην συγκεκριμένη θέση, η ιδιωτική έκταση του γηπέδου δεν ξεπερνάει τα 5 στρέμματα, ενώ για την υπόλοιπη έκταση, η οποία είναι δημόσια δασική, απαιτείται η παραχώρηση του περιμετρικού χώρου από τη δασική υπηρεσία με την εκχέρσωση μεγάλης δασικής έκτασης πεύκης (χαλέπιος πεύκη Pinus halepensis, τραχεία πεύκη Pinus brutia) που είναι παράνομη.  Ενημερωτικά σημειώνουμε ότι το 1984-1985 το δασαρχείο Ναυπάκτου με κρατικά κονδύλια πραγματοποίησε δεντροφυτεύσεις στη συγκεκριμένη χαρακτηρισμένη δασική περιοχή και αυτή δεν μπορεί να αλλάξει χαρακτήρα.

Η  ΟΙΚΙΠΑ  με αναλυτικό υπόμνημα προς το Δήμαρχο Ναυπακτίας κ. Ιωάννη Μπουλέ και  τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου τους ενημερώνει πως η επιλογή της παραπάνω θέσης (Θ8) πρέπει  να απορριφτεί ως περιβαλλοντικά άτοπη και άστοχη και προβληματική για τη βιωσιμότητα και τη λειτουργία του έργου και τους παρακαλεί να προχωρήσουν σε νέα  επιλογή που δεν θα θίγει το περιβάλλον, την αισθητική και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Ναυπακτίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:





Εν αιθρία-ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΑΤΡΑΣ

Βύρωνος 20Α, 26224 ΠΑΤΡΑ
Τηλ – fax: 2610 321010

Πάτρα ,    17/05/2011

Προς
Δήμαρχο Ναυπακτίας κ. Ιωάννη Μπουλέ
Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ναυπακτίας
Εκπολιτιστικό Σύλλογο Απανταχού Βελβινιωτών «Η Αγία Τριάδα»


Σύμφωνα με πληροφορίες που έφτασαν στην περιβαλλοντική μας οργάνωση η θέση Μπουσουλόλακκα Βελβίνας του Δήμου Ναυπάκτου φέρεται να επιλέγεται για την κατασκευή Χ.Υ.Τ. Αδρανών κατόπιν σχετικής μελέτης «Μελέτη περιβαλλοντικής αξιολόγησης και γεωλογικής καταλληλότητας περιοχών εντός Δ.Δ. Ναυπάκτου για την επιλογή θέσης κατασκευής χώρου υγειονομικής ταφής αδρανών».

Ύστερα από την επιτόπια επίσκεψη μέλους της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας στη θέση Μπουσουλόλακκα Βελβίνας διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα που μας οδηγούν σε αρνητική θέση στην ενδεχόμενη χωροθέτηση ενός τέτοιου έργου στο συγκεκριμένο σημείο που δεν πληρεί τα κριτήρια χωροθέτησης. Παρακαλούμε άμεσα για την απόρριψη της!

Σύμφωνα με τις ανάγκες του Δήμου Ναυπάκτου εκτιμάται ότι για την εγκατάσταση Χ.Υ.Τ. Αδρανών στη θέση Θ8 Βελβίνας Ναυπάκτου απαιτείται μια έκταση τουλάχιστον 20-25 στρεμμάτων. Στην συγκεκριμένη θέση η ιδιωτική έκταση του γηπέδου δεν ξεπερνάει τα 5 στρέμματα ενώ ο ιδιοκτήτης είναι αμφίβολο κατά πόσο παραχωρεί την έκταση του για μια ενδεχόμενη δραστηριότητα. Για την υπόλοιπη έκταση η οποία είναι δημόσια δασική απαιτείται η παραχώρηση του περιμετρικού χώρου από τη δασική υπηρεσία με την εκχέρσωση μεγάλης δασικής έκτασης πεύκης (χαλέπιος πεύκη Pinus halepensis, τραχεία πεύκη Pinus brutia) που είναι παράνομη. Ενημερωτικά σημειώνουμε ότι το 1984-1985 το δασαρχείο Ναυπάκτου με κρατικά κονδύλια πραγματοποιήσε δεντροφυτεύσεις στη συγκεκριμένη χαρακτηρισμένη δασική περιοχή και αυτή δεν μπορεί να αλλάξει χαρακτήρα. Από τα κριτήρια καταλληλότητας ΧΥΤΑ προκύπτει ότι η ελάχιστη απόσταση από τα δάση θα πρέπει να είναι στα 200m ενώ στη εξεταζόμενη περιοχή είναι μόλις ορισμένα μέτρα.

Στη Βελβίνα έχει αναπτυχθεί σήμερα ένα πυκνό δάσος πλούσιας αισθητικής και περιβαλλοντικής οικολογικής αξίας με τραχεία πεύκη (Pinus brutia), χαλέπιο πεύκη (Pinus halepensis) και άλλων ειδών ενώ είναι ιδανικός χώρος για ξεκούραση, αναψυχής, άθληση και παράλληλα εξασφαλίζει καλές συνθήκες για την πανίδα και τη χλωρίδα. Επιπλέον, εκεί πραγματοποιούνται αγώνες mountain bike με τη συμμετοχή πολλών αθλητών ανά την Ελλάδα και τη συμβολή και υποστήριξη του Δήμου Ναυπάκτου. 

Όπως τονίζει ο μελετητής μειονέκτημα του εξεταζόμενου χώρου της Βελβίνας είναι η σχετικά μεγάλη απαίτηση για την κατασκευή σημαντικών έργων βελτίωσης του δρόμου πρόσβασης. Ο δασικός δηλαδή χωματίνος δρόμος μέχρι την είσοδο του χώρου θα πρέπει να ασφαλτοστρωθεί.
Η αισθητική υποβάθμιση της περιοχής θα είναι εμφανής σε μια ενδεχόμενη χωροθέτηση που βρίσκεται σε ευθεία οπτική παρατήρηση με το κάστρο της Ναυπάκτου που λειτουργεί ως τουριστικό αξιοθέατο για χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο και διακρίνοντας όλη τη Ναύπακτο, το Κορινθιακό κόλπο κτλ. 
Για τη πρόσληψη υλικού επικάλυψης, υλικού μόνωσης του πυθμένα του Χ.Υ.Τ και σε μεγάλο βαθμό υλικού επικάλυψης των αδρανών αποβλήτων η θέση που προτείνεται δεν ενδείκνυται μιας και υστερεί το υλικό όπως προτείνει και ο μελετητής.

Όσο αφορά τη δημόσια υγεία κατά τη φάση κατασκευής και λειτουργίας του έργου αέρια ατμοσφαιρική ρύπανση (εκπομπές λεπτής σκόνης) από τα αδρανή απόβλητα, αέρια απόβλητα από καυσαέρια οχημάτων, η ηχητική όχληση (θόρυβος) από τις εργασίες του ΧΥΤΑ και των οχημάτων από τα πυκνά δρομολόγια, ρύποι, η έκθεση στο θόρυβο από μηχανήματα κατασκευής του έργου και βάση κλιματολογικών συνθηκών και ανέμων οι οσμές-ρύποι-ηχορύπανση θα οδηγούν αναπόφευκτα μέσα στους οριοθετημένους οικισμούς και ίσως ακόμη και στον αστικό ιστό της Ναυπάκτου με αρνητικές επιπτώσεις προς τον άνθρωπο. 

Η ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ. αναγνωρίζει την ανάγκη να δημιουργηθεί ένας Χ.Υ.Τ. Αδρανών και προτείνουμε να επιλεγεί, ανάμεσα στις περιγραφόμενες στην ΜΠΕ θέσεις εγκαταλειμμένο ή ανενεργό λατομείο ή ενναλακτικά άλλη θέση με σχεδιασμό, τεχνολογία, τεχνικές διαχείρισης, υποδομές σύμφωνα με την νομοθεσία γιατί κανείς δεν θέλει να αντικρίζει μπάζα, χώματα, αδρανή υλικά, μείγματα σκυροδέματος και άλλα αδρανή απόβλητα ανεξέλεγκτα σε χειμάρους, ρέματα και στους οδικούς άξονες. Σύμφωνα όμως με τα παραπάνω είμαστε ενάντια σε μια τέτοια ενδεχόμενη χωροθέτηση στη Μπουσουλόλακκα Βελβίνας, στην αλλοίωση του τοπίου και στην αισθητική επέμβαση της εικόνα της περιοχής αλλά ζητάμε να μη βλαβεί το πευκοδάσος της Βελβίνας συμβάλλοντας έτσι στην προστασία και ανάδειξη της δασικής χαρακτηρισμένης έκτασης.

Υπογραμμίζουμε ακόμη, ότι ο Χ.Υ.Τ. αδρανών της Ναυπακτίας θα επιτελέσει την αποστολή του μόνο αν συνοδευτεί με την ίδρυση και λειτουργία εντός αυτού Μονάδας Επεξεργασίας και ανακύκλωσης Αποβλήτων Εκσκαφών και Κατεδαφίσεων, όπως προβλέπει η ισχύουσα από το καλοκαίρι του 2010  σχετική νομοθεσία, προκειμένου να παραλαμβάνονται χρήσιμα υλικά και να μειώνεται ο όγκος των προς ταφήν, πράγμα που θα οδηγήσει και στην επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του Χ.Υ.Τ. αδρανών.

Παρακαλούμε η επιλογή της εναλλακτικής θέσης Θ8 να απορριφτεί για τους παραπάνω λόγους ως περιβαλλοντικά άτοπη και άστοχη και προβληματική για τη βιωσιμότητα και τη λειτουργία του έργου και παρακαλούμε να προχωρήσετε σε νέα  επιλογή που δεν θα θίγει το περιβάλλον, την αισθητική και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Ναυπακτίας.


Με τιμή

Για την  ΟΙΚΙΠΑ

Γιώργος Κανέλλης
Μέλος Διαχειριστικής Επιτροπής