GAIA

GAIA

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ Η΄ ΕΘΝΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ


Και ξαφνικά δημοψήφισμα! Από την αναζητούμενη εθνική συναίνεση αιφνιδίως στην Εθνική περιπέτεια. Όχι γιατί το δημοψήφισμα συνιστά δυσάρεστο προάγγελο, απεναντίας ως υπέρτατος θεσμός της άμεσης δημοκρατίας, προβλέπεται άλλωστε και στο Σύνταγμα μας, επ΄ουδενί επιτρέπεται να ευτελίζεται και να επισείεται ως εκβιαστική διαδικασία επιβολής δυσβάστακτων δημοσιονομικών αντιλαϊκών μέτρων. Το Σύνταγμα μας, για όσους ακόμα πιστεύουν πως είναι αναγκαίος καταστατικός χάρτης της χώρας, στο άρθρο 44 παρ.2 ορίζει πως, δημοψήφισμα προκηρύσσεται για κρίσιμα εθνικά θέματα ή για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα –εκτός από το δημοσιονομικά –και πως στην ψηφιζόμενη πρόταση πρέπει να προσδιορίζεται με σαφήνεια το ερώτημα ή τα ερωτήματα στα οποία θα απαντήσει ο λαός. Τα όσα ακούστηκαν μέχρι σήμερα, τόσο από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών, όσο και από συνεργάτες του Πρωθυπουργού, πως και ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος  κατά τη συνεδρίαση (23-5-2011) Υπουργικού Συμβουλίου και μάλιστα με τα ερωτήματα: Διάσωση με μεγάλο κόστος  ή χρεοκοπία, ευρώ ή δραχμή, μέσα ή έξω από την Ευρώπη, συνιστούν επικίνδυνη παιδαριώδη αφέλεια. Αλήθεια τι περιμένουν να απαντήσει ο λαός, σε παρόμοια ερωτήματα; ΟΧΙ, μα αυτό συνιστά χρεοκοπία! ΝΑΙ, μα και αυτό συνιστά κοινωνική χρεοκοπία! Δεν αντιλαμβάνονται οι επαΐοντες πως με τέτοιες μεθοδεύσεις και πολιτικές  οδηγούν την Ελληνική Οικονομία σε ολοσχερή κατάρρευση και τη χώρα σε Εθνική περιπέτεια; Ακόμα δεν αντελήφθηκαν οι Κυβερνώντες πως το μείζον πρόβλημα δεν είναι πλέον μόνο τα ελλείμματα  και το Δημόσιο χρέος αλλά η καταστροφική εφαρμογή του μνημονίου και προπαντώς οι απαράδεκτοι και οι αποικιοκρατικοί όροι της δανειακής σύμβασης. Η συνταγή που μας δόθηκε είναι λάθος και το φάρμακο έχει ολέθριες παρενέργειες. Έχει υποθηκευθεί η Κρατική και Δημόσια περιουσία. Έχει καταργηθεί η Κρατική ασυλία.  Έχει κατασυκοφαντηθεί η Ελληνική Οικονομία. Έχουν απαξιωθεί τα πάντα και έχει πληγεί ανεπανόρθωτα η Εθνική αξιοπρέπεια. Το παιχνίδι το καθορίσουν πλέον οι δανειστές και οι κερδοσκόποι. Αυτοί αποφασίζουν πλέον σε ποιο χρόνο θα προτείνουν επιμήκυνση, αναδιάρθρωση, αναδιάταξη, όπως αποφασίσουν και τώρα για ποια μέτρα θα επιβληθούν, πότε και ποιες ιδιωτικοποιήσεις θα γίνουν, πότε και πόσο θα ανέβουν τα sprend και τα CDS. Οι «ερωτοτροπίες»του Πρωθυπουργού με τα δημοψηφίσματα έπρεπε να εκδηλωθούν τότε που ο κ. Παπανδρέου υπέγραφε το καταστροφικό για τη χώρα μνημόνιο. Τώρα είναι αργά το πουλάκι πέταξε! Στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα των 28 δις που προτείνει η Τροΐκα και προσυπογράφει το Υπουργικό Συμβούλιο δεν μπορεί να υπάρξει καμία συμφωνία κορυφής, για τον απλούστατο λόγο, ότι δεν συναινεί ο λαός!
Εδώ και δέκα εννέα μήνες ο λαός, παρά τα επώδυνα οικονομικά, κοινωνικά, ασφαλιστικά, εργασιακά μέτρα, επέδειξε πρωτοφανή στα πολιτικά χρονικά, ανοχή και συναίνεση και ως αντάλλαγμα, η σοσιαλιστική κυβέρνηση, επιδιώκει με συμφωνίες κορυφής ή εκβιαστικά δημοψηφίσματα να επιβάλλει  νέες αβάσταχτες επιβαρύνσεις. Η νεόκοπη διαπίστωση του Πρωθυπουργού, όπως διατυπώθηκε σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα  ΕΘΝΟΣ «… πως αν δεν πάρουμε την πέμπτη  δόση δανείου θα χρεωκοπήσουμε…» τον απογυμνώνει από κάθε δυνατότητα επιβολής νέων μέτρων, γιατί, μέχρι τώρα διαβεβαίωνε με πανηγυρικούς τόνους, πως οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο και πως το δεύτερο εξάμηνο του 2011, άντε το πολύ το 2012, η οικονομία μας θα έχει θετικό πρόσημο και η χώρα θα βγει στις αγορές. Πότε τέλος πάντων λεγόταν η αλήθεια τότε ή τώρα;
Τα μέχρι τώρα ολέθρια λάθη της η Κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να τα φορτώνει ως αβασάνιστες πολιτικές ούτε στην κοινωνία, ούτε και στην προηγούμενη Κυβέρνηση Καραμανλή. Παρέλαβε ένα υψηλό έλλειμμα και χρέος, όχι όμως και την χώρα υπό πτώχευση.
Εάν ο κ. Παπανδρέου φοβάται αυτό το ενδεχόμενο ας αναζητήσει τους υπευθύνους στο κόμμα του και στην Κυβέρνησή του. Απ΄αυτούς και τους προθύμους του μνημονίου, να ζητήσει συναίνεση και συνευθύνη, γιατί αντί να μας σώσουν μας βούλιαξαν.
Με ανομολόγητα εκβιαστικά διλήμματα χρεοκοπίας και αναιτιολόγητα δημοψηφίσματα, ο λαός ούτε εκβιάζεται, ούτε πείθεται. Την ανικανότητα  της Κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις βουβές ενυπόγραφες δεσμεύσεις της απέναντι στην Τροΐκα, που κατά κοινή ομολογία συνιστούν βαρβαρότητα και τρομώδη σενάρια, κανένα δημοψήφισμα δεν μπορεί να επικυρώσει. Το Εθνικό χρέος της Κυβέρνησης και η καθολική απαίτηση του χειμαζόμενου Ελληνικού λαού είναι, να συγκροτηθεί πάραυτα μια Εθνική Επιτροπή με καταξιωμένους Έλληνες επιστήμονες, τεχνοκράτες και πολιτικούς προκειμένου να γίνει καταγραφή των ελλειμμάτων και του Δημοσίου χρέους (χρόνος γέννησης, διαμόρφωσης, χρόνος αποπληρωμής) και να συνταχθεί ένα ενιαίο Εθνικό στοχοποιημένο και κοστολογημένο πρόγραμμα ανάπτυξης, φορολογίας, αποκρατικοποιήσεων, επενδύσεων, αξιοποίησης πλουτοπαραγωγικών πηγών και Δημόσιας Περιουσίας, αλλαγών στη Δημόσια Διοίκηση και κωδικοποίηση νόμων. Αυτό το πρόγραμμα με την εγγύηση και χρηματοδότηση της Ε.Ε. θα εξασφαλίσει την αποπληρωμή των χρεών, της ανάπτυξης της χώρας και την αξιοπρέπεια των Ελλήνων.
Τα δημοψηφίσματα και τα Τροϊκανά μεσοπρόθεσμα προγράμματα δεν αποτελούν λύσεις Εθνικής αξιοπρέπειας. Εάν η Κυβέρνηση Παπανδρέου δεν κατάλαβε  ακόμα το βάθος και την έκταση του προβλήματος της χώρας και της κρίσης, το φρονιμότερο και δημοκρατικότερο είναι να δώσουν την ευκαιρία στο λαό να τους απαλλάξει από τις καταστροφικές αυτοδεσμεύσεις τους.

Απόστολος Κωστόπουλος
Οικονομολόγος-Νομικός
Πρώην Βουλευτής ΝΔ