GAIA

GAIA

Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Δημήτρης Τραπεζιώτης: Υπαίθριο Μουσείο & Πάρκο Νερού


Δήμος Αγρινίου: Η γη των νερών 
και των ευαίσθητων οικοσυστημάτων
Ο Δήμος Αγρινίου σήμερα περιλαμβάνει δύο λίμνες την Τριχωνίδα (τη μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας) και τη Λυσιμαχεία, μέρος της λίμνης του Οζερού , τις τεχνητές λίμνες Καστρακίου, Στράτου και Κρεμαστών , τον παραπόταμο του Αχελώου Ταυρωπό ή Καμπύλο στην αρχαιότητα, καθώς και τη δυτική όχθη του Αχελώου. Όλες αυτές οι περιοχές είναι ευαίσθητες και οι περισσότερες ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο «Φύση 2000» και έτσι ο Δήμος Αγρινίου μπορεί εύλογα να χαρακτηριστεί ως «η Γη των Νερών και των ευαίσθητων οικοσυστημάτων».
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Σε μια τέτοια Γη η ανάγκη δημιουργίας Μουσείου Νερού γίνεται επιτακτικότερη, ειδικά στις ...
μέρες μας, για τη συνειδητοποίηση των πολιτών στη χρήση του νερού και την ανάπτυξη οικολογικής αντίληψης όσον αφορά το πολύτιμο αυτό στοιχείο της φύσης και ως εκ τούτου ένα τέτοιο Μουσείο μπορεί να λειτουργεί ως πρεσβευτής του νερού και της προστασίας του.
Το Μουσείο Νερού του Δήμου Αγρινίου μπορεί να συμπεριλάβει διάφορες εγκαταστάσεις: α) Το Υπαίθριο Μουσείο με τις παραδοσιακές επιχειρήσεις που λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή με υδροκίνηση (Μύλους, Μπατάνια κλπ), τα αντλιοστάσια και τα υδραγωγεία, τις ιαματικές πηγές , τα Φράγματα της ΔΕΗ κα. Όλα αυτά το Μουσείο μπορεί να τα αναδείξει με ένα πρόγραμμα τουριστικής και εκπαιδευτικής περιήγησης το οποίο θα περιλαμβάνει επίσης Εμπορικά Κέντρα (για πώληση παραδοσιακών προϊόντων , προϊόντα οικοτεχνίας κλπ)
β) Το Πάρκο Νερού με τη Μόνιμη Έκθεση αφιερωμένη στο νερό και στην ιστορία του όπου θα γίνεται και δημιουργική απασχόληση παιδιών. Επίσης, στον περιβάλλοντα χώρο θα υπάρχουν μικροκατασκευές και πίδακες καθώς και παιχνίδια που χρησιμοποιούν το νερό ως κινητήριο δύναμη.
Ο επισκέπτης θα ξεκινά από τη μόνιμη έκθεση αφιερωμένη στο νερό και την ιστορία του, καθώς και στη σχέση του ανθρώπου με το νερό. Στη συνέχεια θα εξελίσσεται η περιήγηση μέσα στο «Πάρκο Νερού».
OΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΚΘΕΣΗ
Θα περιέχει δύο ενότητες :
Η πρώτη ενότητα θα εκθέτει τα νερά του κόσμου με κύρια θέματα:
  1. τη σύσταση και τον κύκλο του νερού
  2. το νερό στο ανθρώπινο σώμα
  3. το νερό στις διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες
  4. οι χρήσεις του νερού
  5. πώς μοιράζεται το πόσιμο νερό στον πλανήτη
  6. η μόλυνση στις θάλασσες και τους Ωκεανούς
  7. το νερό ως σύμβολο-ένα από τα τέσσερα στοιχεία της ζωής
  8.  ιστορίες της σχέσης του ανθρώπου με το νερό ειπωμένες μέσω της τέχνης του βίντεο καθώς και διαδρασπκών εκθεμάτων που θα παρέχουν ένα πιο δυναμικό περιβάλλον για να καλλιεργηθεί μια αντίληψη για το νερό και τη σημασία του.
Η δεύτερη ενότητα θα εκθέτει τα νερά της Αιτωλοακαρνανίας και τα νερά που βρίσκονται εντός του διευρυμένου Δήμου Αγρινίου με κύρια θέματα:
  1. Ποτάμια: Ο Αχελώος ( ο Ταυρωπός), ο Εύηνος, ο Μόρνος .
  2. Λίμνες: Τριχωνίδα, Λυσιμαχεία, Οζερός, Αμβρακία, Βουλκαριά και Σαλτίνη
  3. Τεχνητές λίμνες : Καστρακίου, Κρεμαστών, Στράτου (και το ρόλο της ΔΕΗ)
  4. Δήμος Αγρινίου, η Γη των Νερών και των Ευαίσθητων Οικοσυστημάτων
    1. Χρήσεις του νερού στη ζωή των ανθρώπων της περιοχής ( το μουσείο θα ανάγει τη θεωρία σε πραγματικές ζωντανές εμπειρίες)
    2. Η προστασία του νερού
ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΝΕΡΟΥ
Μετά την επίσκεψη στον εκθεσιακό χώρο θα ξεκινά η περιήγηση (εκπαιδευτική περιήγηση) στο Πάρκο Νερού με ειδικά λεωφορεία στα οποία θα υπάρχει οικοξεναγός. Οι χώροι επίσκεψης θα είναι επιλεγμένοι και θα περιλαμβάνουν νερόμυλους , νεροτριβές, αντλιοστάσια , υδραγωγεία κλπ (μπορεί να υπάρξουν 3 ή 4 εναλλακτικές διαδρομές ούτως ώστε να υπάρχει ποικιλία παραστάσεων , με το ίδιο πάντα θέμα).
Στην επιλεγμένη διαδρομή οι επισκέπτες θα συναντούν καταστήματα πώλησης ντόπιων παραδοσιακών προϊόντων, όπου θα μπορούν να κάνουν αγορές. Επίσης, στη διαδρομή θα συμπεριλαμβάνονται κέντρα εστίασης, τα οποία θα προσφέρουν στους επισκέπτες παραδοσιακή κουζίνα από τοπικά γνήσια προϊόντα. Όλες οι επιχειρήσεις που θα συμπεριληφθούν στο Υπαίθριο Μουσείο-Πάρκο Νερού θα πρέπει να έχουν υπογράψει ένα Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας με βάση το οποίο θα έχουν υποχρέωση να προσφέρουν υπηρεσίες και προϊόντα με συγκεκριμένες ποιοτικές προδιαγραφές ώστε να δημιουργήσουμε ένα ήθος προσφοράς στην περιοχή.
Σε επιλεγμένο σημείο της πόλης του Αγρινίου θα πρέπει να δημιουργηθεί Περίπτερο Πληροφόρησης , όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να πάρουν πληροφορίες και ανάλογο υλικό (φυλλάδιο και CD) για το Υπαίθριο Μουσείο- Πάρκο Νερού , τους χώρους εστίασης τα εμπορικά κέντρα, τους τόπους φιλοξενίας και διαμονής( ξενοδοχεία, ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια) , τους χώρους διασκέδασης.
Το Υπαίθριο Μουσείο με τη μόνιμη έκθεση , το Περίπτερο πληροφόρησης, το πάρκο νερού και τους χώρους διαμονής θα αποτελέσει έναν πραγματικό οικονομικό και τουριστικό μοχλό, έναν πόλο έλξης για την περιοχή. Οα προσελκύσει πολλούς επισκέπτες καθ” όλη τη διάρκεια του χρόνου που θα έρχονται για να απολαύσουν μια εναλλακτική μορφή τουρισμού σε ένα φιλόξενο τόπο. Με την κατάλληλη διαφήμιση από το Δήμο Αγρινίου αλλά και από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα καταφέρει να προβληθεί ως ένα πολύ δελεαστικό πακέτο για έλληνες και ξένους επισκέπτες και όσο η ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών παραμένει σταθερή και υψηλή τόσο περισσότερο όφελος θα υπάρχει για την εγχώρια αγορά, τις θέσεις εργασίας και την προστασία του περιβάλλοντος, ξεκινώντας από το πολυτιμότερο φυσικό αγαθό, το νερό.
1 (3)Η δημιουργία του Μουσείου Νερού είναι μια συνταγή φαινομενικά απλή που όμως αποτελεί μια πραγματική πρόκληση. Θα είναι το πάντρεμα ενός ποιοτικού εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών με την υποστήριξη της παράδοσης των ντόπιων, της πανεπιστημιακής γνώσης και
της συνεργασίας πολλών φορέων που έχουν ως απώτατο σκοπό την προστασία , τη διατήρηση και την αναβάθμιση, απαραίτητες αξίες της βιωσιμότητας.
Το Μουσείο Νερού θα έχει επίσης έναν διεθνή ρόλο αφού θα μπορεί να ενταχθεί στο παγκόσμιο Δίκτυο Μουσείων για το Νερό, ανταλλάσσοντας γνώσεις και εμπειρίες που θα βελτιώνουν κάθε φορά τις προδιαγραφές και αυξάνουν την προβολή και την επισκεψιμότητα.
Το Αγρίνιο μέχρι σήμερα δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει τη μνήμη του χώρου και του έργου των
ανθρώπων του ως καπνοπαραγωγική περιοχή, αφού δεν διεκδίκησε, ούτε δημιούργησε ένα
«Μουσείο Καπνού». Το Μουσείο Καπνού έγινε τελικά στην Καβάλα. Επίσης, το Αγρίνιο δεν
μπόρεσε μετά την παύση της παραγωγικής δραστηριότητας του καπνού  να αξιοποιήσει ένα άλλο
προϊόν , την ελιά, που συνδέεται άμεσα με την περιοχή μας και αποτελεί το
μοναδικό προϊόν που αποδίδει σήμερα ένα συμπληρωματικό εισόδημα στους κατοίκους της
περιοχής μας. Έτσι, το Μουσείο της Ελιάς έγινε τελικά στη Σπάρτη.
Η Νέα Δημοτική Αρχή του Δήμου Αγρινίου θα πρέπει να αξιοποιήσει τα πλούσια και ευαίσθητα υδατικά οικοσυστήματα που διαθέτει και να διεκδικήσει τη δημιουργία ενός Υπαίθριου Μουσείου- Πάρκου Νερού για να μη χαθεί μια ακόμη ευκαιρία, να δημιουργήσει ένα πόλο έλξης επισκεπτών και να καταστήσει έτσι το δήμο μας έναν ελκυστικό προορισμό. Η σημερινή απερχόμενη Δημοτική Αρχή απεδείχθη ότι δεν μπορεί.