GAIA

GAIA

Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

ΑΠ. ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ: ΘΕΑΜΑΤΙΚΗ Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΕΙΚΤΩΝ ΤΟΥ ΕΣΠΑ ΣΤΗ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ, ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΜΑΡΙΟ ΚΑΜΧΗ



Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Μ.Ο.Δ. (Μονάδα Οργάνωσης -Διαχείρισης) Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Μάριο Καμχή είχε σήμερα στο γραφείο του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας. Στη διάρκεια της συνάντησης έγινε μια συνολική επισκόπηση της πορείας του ΕΣΠΑ στη Δυτική Ελλάδα για την οποία ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι από τότε που η ευθύνη διαχείρισης του προγράμματος έχει περιέλθει στη δικαιοδοσία της αιρετής Περιφέρειας παρουσιάζεται θεαματική βελτίωση σε όλους τους δείκτες (εντάξεων, συμβάσεων και πληρωμών).

Άποψη την οποία υιοθέτησε και ο κ. Καμχής, χαρακτηρίζοντας την πορεία του ΕΣΠΑ στη Δυτική Ελλάδα «εξαιρετικά βελτιωμένη». Παράλληλα, στη συνάντηση έγινε εκτενής αναφορά και σε προβλήματα γραφειοκρατικής φύσεως και χρονοβόρων διαδικασιών που θέτουν προσκόμματα στην ομαλή υλοποίηση του ΕΣΠΑ και για τα οποία, όπως επεσήμανε ο κ. Κατσιφάρας, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δίνει σε καθημερινή βάση αγώνα με πρώτο και μείζονα στόχο «να μην χαθούν υπερπολύτιμοι πόροι για την ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας». Επ’ αυτού, με βάση όλες τις παρατηρήσεις που συλλέγονται απ’ τις περιφερειακές αρχές θ’ ακολουθήσει σύντομα μια κεντρική συζήτηση ώστε να βρεθούν τρόποι γρηγορότερων ρυθμών στην παραγωγή έργου.


Οι κ.κ. Κατσιφάρας και Καμχής συζήτησαν, επίσης, για την προετοιμασία και τον σχεδιασμό ενόψει της Πέμπτης Προγραμματικής Περιόδου (2014-2020), με βάση τις νέες κατευθυντήριες γραμμές που ενισχύουν σε σημαντικό βαθμό τα περιφερειακά προγράμματα με την πρόβλεψη μεταβίβασης πόρων που έως τώρα κατευθύνονταν στα τομεακά προγράμματα Υπουργείων, κυρίως του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Υπουργείου Εργασίας κ.α. Επ’ αυτού στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει προηγηθεί μια σημαντική προεργασία, με βάση το Τριετές Αναπτυξιακό Πρόγραμμα.  

Όπως είναι γνωστό, για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας) το συνολικό ύψος του ΕΣΠΑ ανερχόταν στα 404,1 εκατ. ευρώ. Την 1η Ιουλίου 2011, όταν και η ευθύνη του προγράμματος περιήλθε στη διαχείριση της αιρετής Περιφέρειας είχαν ενταχθεί συνολικά 80 έργα προϋπολογισμού 224,5 εκατ. ευρώ (55,4% επί του συνόλου), είχαν συμβασιοποιηθεί έργα ύψους 71,8 (17,8% επί του συνόλου) και είχαν εκταμιευτεί 38,1 εκατ. ευρώ (9,4% επί του συνόλου).

«Αυτήν τη στιγμή που μιλάμε τα βασικά μεγέθη για το ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας αναφέρουν ότι έχουμε εντάξεις 164 έργων συνολικού προϋπολογισμού 430,7 εκατ. ευρώ (111,9%). Η ‘υπέρβαση’ που σημειώνεται στα ενταγμένα έργα σε σχέση με το συνολικό ύψος του προγράμματος οφείλεται στο γεγονός ότι αναμένονται εκπτώσεις κατά τη διαδικασία δημοπράτησης των έργων», ανέφερε σε δήλωση του μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Κατσιφάρας. Και πρόσθεσε: «Από το σύνολο των ενταγμένων έργων και δράσεων, έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί έργα ύψους 122,2 εκατ. ευρώ (31,7% επί του συνόλου) ενώ οι συνολικές πληρωμές έχουν ανέλθει στα 74,8 εκατ. ευρώ (19,8% επί του συνολικού ποσού)». 

«Από τους αριθμούς που παρατέθηκαν πιο πάνω προκύπτει μια σαφής επιτάχυνση στις διαδικασίες υλοποίησης του προγράμματος τους τελευταίους έντεκα μήνες, χωρίς όμως τούτο να επιτρέπει την παραμικρή επανάπαυση», τόνισε ο Περιφερειάρχης. Και συνέχισε: «Απεναντίας βρισκόμαστε σε κατάσταση μόνιμου συναγερμού προκειμένου τα μεν ενταγμένα έργα να συμβασιοποιηθούν, για όσα έχουμε συμβάσεις να περάσουμε στις δημοπρατήσεις και στην έναρξη των εργασιών και για όσα βρίσκονται σε φάση υλοποίησης να έχουμε την έγκαιρη και ποιοτική τους ολοκλήρωση».

Τέλος ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε: «Στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που περνάμε ο τόπος και οι πολίτες, η αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ στο 100% είναι η ελάχιστη υποχρέωσή μας. Για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι παραπάνω από αναγκαία η εντατική προσπάθεια όλων. Η Περιφέρεια έχει αναπτύξει έναν πολύ γρήγορο βηματισμό αλλά από εκεί και ύστερα χρειάζεται αντίστοιχη ενεργοποίηση και απ’ τους φορείς υλοποίησης και τους δικαιούχους των έργων (Δήμους, ΔΕΠΑΝΟΜ, Νοσοκομεία κ.α.). Η προσπάθεια είναι δύσκολη και είναι συλλογική και όλοι οφείλουν ν’ αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν».