Στη σύσταση και συγκρότηση Επιτροπής Ανάπτυξης και Κοινωνικής Πολιτικής προχώρησε κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας ύστερα από εισήγηση του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα.
Πρόεδρος της Επιτροπής εξελέγη, ύστερα από πρόταση της πλειοψηφίας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Αγγελόπουλος ενώ μέλη της Επιτροπής εξελέγησαν, από την παράταξη της πλειοψηφίας οι Γιώργος Χριστόγιαννης, Αναστασία Κωνσταντοπούλου, Χρήστος Πετρόπουλος, Γεράσιμος Φεσσιάν, Ντία Ζαχαροπούλου, Κώστας Μπουγάς και Δημήτρης Βάλαρης και από τις παρατάξεις της μειοψηφίας οι Πάνος Σακελλαρόπουλος, Ανδρέας Σκαρτσιάρης, Νεκτάριος Φαρμάκης, Γεωργία Ντάτσικα και Νίκος Καραθανασόπουλος.
Στην εισήγηση του ο Περιφερειάρχης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, παρά τα ισχυρά αναπτυξιακά της πλεονεκτήματα, εξακολουθεί να υστερεί σε ρυθμούς ανάπτυξης και να καταγράφει χαμηλές επιδόσεις σε βασικούς δείκτες. Επιδόσεις που συνήθως υπολείπονται του εθνικού μέσου όρου και αντανακλούν την ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουν μεγάλες ομάδες του πληθυσμού. Για δεκαετίες, ένας συνδυασμός από παθογένειες, λάθος νοοτροπίες, κακές επιλογές και παραλείψεις συνέτεινε ώστε να χαθούν σημαντικές ευκαιρίες, να εγκαταλειφθούν στόχοι και η Δυτική Ελλάδα να υποχωρήσει ακόμη και στην τελευταία θέση κατάταξης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ».
«Σήμερα», συνέχισε ο κ. Κατσιφάρας, «σε πείσμα της εξαιρετικά δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, χρέος και ευθύνη όλων μας είναι να δημιουργήσουμε ένα νέο περιβάλλον ανάπτυξης, με γνώμονα τις ανάγκες αλλά και τις προοπτικές της Δυτικής Ελλάδας και των πολιτών της. Οφείλουμε να στρέψουμε την πλάτη σε όσους προκρίνουν λογικές συμβιβασμού και αμυντικών στάσεων και να απαντήσουμε επιθετικά στην κρίση, με ρεαλισμό, γνώση των συνθηκών, σχέδιο, σκληρή δουλειά και μετρήσιμους κάθε φορά στόχους. Οφείλουμε να διατάξουμε τις δυνάμεις μας, να διαμορφώσουμε όρους παραγωγικής ανασυγκρότησης, ενίσχυσης των υποδομών και αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων μας με κεντρική κατεύθυνση την αναθέρμανση της τοπικής οικονομίας, την στήριξη του εισοδήματος των πολιτών, την δημιουργία θέσεων εργασίας και την συγκρότηση ενός ισχυρού πλαισίου κοινωνικής πολιτικής».
Και κατέληξε: «Η ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας θα έρθει μέσα από τον συγκερασμό τριών βασικών παραμέτρων: Της παραγωγικής ανασυγκρότησης και της καταπολέμησης της ανεργίας, της ενίσχυσης των υποδομών και της υποστήριξης των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων. Στο πλαίσιο αυτό, και με βάση την δυνατότητα που μας δίνει ο ιδρυτικός νόμος της αιρετής Περιφέρειας, προτείνουμε την συγκρότηση Επιτροπής Αναπτυξιακής και Κοινωνικής Πολιτικής, έργο της οποίας θα είναι η διαμόρφωση τεκμηριωμένων θέσεων και προτάσεων για ζητήματα μείζονος αναπτυξιακού χαρακτήρα και παράλληλα η χάραξη πολιτικών για την ενίσχυση των κοινωνικών δομών και των θεσμικών παρεμβάσεων στους τομείς της Αλληλεγγύης και της Πρόνοιας. Η Επιτροπή Αναπτυξιακής και Κοινωνικής Πολιτικής θα έχει σημαίνοντα ρόλο στις πολιτικές μας επιλογές, θα εισηγείται και θα γνωμοδοτεί προς το Περιφερειακό Συμβούλιο και θα συνθέτει όλες τις προτάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα για την Δυτική Ελλάδα».
* Νωρίτερα, συζητήθηκε επερώτηση που κατέθεσε στο Σώμα ο περιφερειακός σύμβουλος και Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Κώστας Παπακωνσταντίνου για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφερειακής Ενότητα Ηλείας. Απαντώντας ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι στην Ηλεία δεν υπάρχει οργανωμένος και ελεγχόμενος ΧΥΤΑ, ωστόσο για τη λύση του προβλήματος έχει δρομολογηθεί το έργο «Εργοστάσιο Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων, Μονάδα Παραγωγής Ενέργειας και Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων», στη θέση Τριανταφυλλιά.
Για το έργο έχουν κατατεθεί στα αρμόδια Υπουργεία οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και η τεχνική προμελέτη. Έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και κατασκευαστεί το έργο έχει ζητηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών να διαθέσει χρηματοδότηση για την προμήθεια και εγκατάσταση δεματοποιητή που θα εξυπηρετήσει τους Δήμους Ήλιδας, Πηνειού και Ανδραβίδας – Κυλλήνης ενώ για τις υπόλοιπες περιοχές της Ηλείας (Δήμοι Πύργου, Αρχαία Ολυμπίας, Ανδρίτσαινας – Κρεστένων και Ζαχάρως) ήδη υπάρχει σε λειτουργία δεματοποιητής.