GAIA

GAIA

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας σε μήνυμα του για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, την Κυριακή 5 Ιουνίου, ανέφερε τα εξής: 
«Από το 1973 που καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων από όλον τον κόσμο, συμμετέχουν σε αυθόρμητες ή και οργανωμένες εορταστικές εκδηλώσεις, αποδεικνύοντας ότι όσο μικρές και ασήμαντες και αν φαντάζουν οι πράξεις του καθενός από εμάς στην αντιμετώπιση του παγκόσμιου προβλήματος του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής, όταν οι πράξεις αυτές συναντιούνται για την επίτευξη ενός κοινού σκοπού, τότε η δυναμική είναι τεράστια και τα αποτελέσματα ορατά.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος συμμετέχει και εφέτος στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος που συμπίπτει με το Παγκόσμιο Έτος Δασών, υποστηρίζοντας μια σειρά δράσεων και εκδηλώσεων και καλεί όλους τους πολίτες να συμμετέχουν σε αυτές.
Η σημερινή περιβαλλοντική κρίση έχει φέρει την ανθρωπότητα στο μεταίχμιο. Δεν έχουμε την πολυτέλεια της καθυστέρησης και των δεύτερων σκέψεων. Επιβάλλεται η αλλαγή τόσο του μοντέλου ανάπτυξης όσο και της καθημερινότητάς μας, ώστε να κυριαρχήσει η πράσινη διάσταση.
Παρότι οι εκδηλώσεις και οι δράσεις για το περιβάλλον αναπτύσσονται ολόκληρο το έτος, κλιμακώνονται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, προσπαθώντας να συμπεριλάβουν και να παρακινήσουν όλους μας. Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος είναι μια ευκαιρία για να κινητοποιηθούμε όλοι μας για ένα καλύτερο, καθαρότερο και πιο ‘πράσινο’ αύριο, τόσο για τους εαυτούς μας όσο και για τις μελλοντικές γενιές.
Σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα (Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Ηλεία) της Περιφέρειας μας, διοργανώνονται υπό την επίβλεψη του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη μια σειρά δράσεων. Ο καθένας μας είναι σημαντικός ώστε η πρωτοβουλία αυτή να είναι επιτυχής και να ενισχύσει την ευαισθητοποίηση και να εστιάσει το ενδιαφέρον σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον, τη διάσωση του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή».


Όπως είναι γνωστό η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με την συνεργασία Δήμων, φορέων και περιβαλλοντικών οργανώσεων, έχει προγραμματίσει μια δέσμη δράσεων που κορυφώνεται την Κυριακή 5 Ιουνίου, με στόχο την μεγαλύτερη δυνατόν ευαισθητοποίηση των πολιτών σε ζητήματα που αφορούν στο περιβάλλον και στην κλιματική αλλαγή. Ενημερωτικές ημερίδες, δενδροφυτεύσεις, καθαρισμοί ακτών, πεζοπορίες και ποδηλατοδρομίες σε ειδικά χαραγμένες διαδρομές εντάσσονται στο φετινό πλαίσιο εκδηλώσεων της Περιφέρειας για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.   

«Η σημερινή περιβαλλοντική κρίση», αναφέρει στο μήνυμα του για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας «έχει φέρει την ανθρωπότητα στο μεταίχμιο. Δεν έχουμε την πολυτέλεια της καθυστέρησης και των δεύτερων σκέψεων. Επιβάλλεται η αλλαγή τόσο του μοντέλου ανάπτυξης όσο και της καθημερινότητάς μας, ώστε να κυριαρχήσει η πράσινη διάσταση. Παρότι οι εκδηλώσεις και οι δράσεις για το περιβάλλον αναπτύσσονται ολόκληρο το έτος, κλιμακώνονται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, προσπαθώντας να συμπεριλάβουν και να παρακινήσουν όλους μας. Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος είναι μια ευκαιρία για να κινητοποιηθούμε όλοι μας για ένα καλύτερο, καθαρότερο και πιο ‘πράσινο’ αύριο».

Και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας, με ευθύνη των Αντιπεριφερειαρχών Γρηγόρη Αλεξόπουλου, Βασίλη Αντωνόπουλου και Χαράλαμπου Καφύρα έχουν προγραμματιστεί δράσεις ενεργοποίησης των πολιτών και συμμετοχής τους σε περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες.

ΣΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ

Στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας διοργανώνεται διήμερο σεμινάριο στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Θέρμου. Το σεμινάριο θα ξεκινήσει σήμερα Παρασκευή, στις 5 το απόγευμα, με σύντομη εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας Βασίλη Αντωνόπουλου και θα ολοκληρωθεί το μεσημέρι του Σαββάτου. Το σεμινάριο διοργανώνει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, με την συμμετοχή της Περιφέρειας και του Δήμου Θέρμου.

Την Κυριακή, στη 1 το μεσημέρι, διοργανώνεται συζήτηση και ενημέρωση για την λίμνη Τριχωνίδα και παράλληλα καθαρισμός της παραλίας της λίμνης, στη Μυρτιά Θέρμου, από μαθητές της περιοχής, πολίτες και εκπροσώπους φορέων.

ΣΤΗΝ ΑΧΑΙΑ

Στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας οι δράσεις περιβάλλοντος ξεκινούν την Κυριακή, στις 10 το πρωί, με ενημερωτική εκδήλωση και κινητή έκθεση στο Κέντρο Πληροφόρησης Λάππα, με την συμμετοχή του Φορέα Διαχείρισης Στροφυλιάς – Κοτυχίου, του Δήμου Δυμαίων, της ΟΙΚΙΠΑ και της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και την διοργάνωση της Περιφέρειας.

Στις 12 το μεσημέρι θα ξεκινήσει καθαρισμός της περιοχής γύρω από το Τείχος Δυμαίων και αμέσως μετά ανάλογη δράση στην παραλία της Καλόγριας, με την συμμετοχή και μηχανημάτων της Περιφέρειας.

Επίσης, την Κυριακή 5 Ιουνίου, διοργανώνεται ανοικτή συζήτηση – ενημέρωση στο Κέντρο Πληροφόρησης Καλαβρύτων για το Εθνικό Πάρκο Χελμού – Βουραϊκού, με ώρα έναρξης 10 το πρωί. Θα ακολουθήσει φύτευση καλλωπιστικών φυτών και εκδηλώσεις για τα παιδιά.

ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας διοργανώνονται, επίσης, δύο δράσεις. Η πρώτη αφορά στο Δάσος Φολόης. Θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και θα ακολουθήσει πεζοπορία μέσα στο δάσος (σε απόσταση 14 χιλιομέτρων), σε ειδικά χαραγμένη περιοχή.

Στις 11.30 το πρωί θα ξεκινήσει ποδηλατοδρομία, σε ειδικά χαραγμένη διαδρομή και σε απόσταση 22 χιλιομέτρων. Παράλληλα, προβλέπονται δράσεις Κυνηγετικών Συλλόγων, όπως απελευθέρωση φασιανών και ορτυκιών, ενημέρωση για τα μανιτάρια της περιοχής και περίπατος με άλογα εντός του δάσους.

Η δεύτερη δράση έχει άξονα το Δάσος Θινών Βαρθολομιού και θα ξεκινήσει στις 10.30 το πρωί της Κυριακής, από το Τουριστικό Περίπτερο. Θα ακολουθήσει καθαρισμός των ακτών και των παραθαλάσσιων δασών της περιοχής.

Στον καθαρισμό συμμετέχουν, υπό τον συντονισμό της Περιφέρειας, η Διεύθυνση Δασών Ηλείας, τα Δασαρχεία Πύργου, Αμαλιάδας και Κρεστένων, το Εθελοντικό Σώμα Ελλήνων Πυροσβεστών – Αναδασωτών (Σταθμός Βαρθολομιού) το «Χαμόγελο του Παιδιού» και Κυνηγετικοί Σύλλογοι.

Το πλήρες και αναλυτικό πρόγραμμα των δράσεων έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας (www.pde.gov.gr).