GAIA

GAIA

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Η Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο

Το όραμα της Δημοτικής Αρχής για το πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) παρουσιάστηκε στο χθεσινοβραδινό δημοτικό συμβούλιο μέσω βιντεοπαρουσίασης – στα 76.200.000  ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός για το πρόγραμμα.



Την εισήγηση για το  θέμα της ΒΑΑ έκανε ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παπαναστασίου λέγοντας
αρχικά πως αν ήταν στο χέρι του θα προτιμούσε να είχε ΟΧΕ (Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις) και  δε θα ψήφιζε το συγκεκριμένο πρόγραμμα (ΒΑΑ), καθώς οι γύρω περιοχές αναμένεται να μείνουν εκτός ανάπτυξης, καθώς το ΒΑΑ αφορά αποκλειστικά τον αστικό ιστό. Ύστερα ακολούθησε αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος απο την κ. Ροντήρη.  κατά τη διάρκεια της οποίας γνωστοποιήθηκαν και τα ποσά του προϋπολογισμού. Η παρουσίαση αφορούσε στην κατασκευή πολλών διάφορων σημείων της πόλης μέσω πράσινης ανάπτυξης, μείωσης του κυκλοφοριακού και του καυσαερίου και γενικά στη δημιουργία μιας πόλης «φιλικής προς τον πολίτη».
Μετά το τέλος της παρουσίασης, ο κ. Παπαναστασίου παρακάλεσε όλες τις παρατάξεις να ψηφίσουν το θέμα καθώς πρόκειται για κάτι το πρωτοποριακό και το οποίο μόνο θετικά οφέλη μπορεί να φέρει στην πόλη.
Επί τούτου τοποθετήθηκαν όλες οι παρατάξεις, τόσο της μείζονος όσο και της ελάσσονος αντιπολίτευσης.
Σημαντικότερες παρεμβάσεις ήταν αρχικά του κ. Μοσχολιού ο οποίος συμφώνησε εν μέρει με το πρόγραμμα λέγοντας πως πρόκειται για μια χαμένη ευκαιρία για την περιφέρεια της πόλης του Αγρινίου και κατά συνέπεια οι πολίτες ανάγονται σε «δεύτερης κατηγορίας».
Ο κ. Τραπεζιώτης γνωστοποίησε πως τελικά η παράταξή του δεν θα δώσει έγκριση στο πρόγραμμα της ΒΑΑ αιτιολογώντας την απόφασή του. Συγκεκριμένα είπε πως το εν λόγω διάβημα οδηγεί σε νέο σφράγισμα μια κλειστή πόλη η οποία το καλοκαίρι «ουσιαστικά είναι εγκαταλελειμμένη από τους πολίτες της». 
Ο κ. Παπανικολάου από τη μεριά του διαφώνησε επίσης για το εν λόγω εγχείρημα ενώ ο κ. Μερμήγκης από το «Ανυπότακτο Αγρίνιο» τόνισε πως εδώ και πολύ καιρό υπάρχει έλλειψη υποδομών στην περιοχή και πως ένα τέτοιο πρόγραμμα δε θα φέρει κάτι το καινούργιο.
Τη διαφωνία του εξέφρασε επίσης ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Καζαντζής λέγοντας πως η πόλη είναι ήδη ιδιαίτερα αστική και πως μια τέτοια μελέτη δε θα είναι επαρκής από μόνη της αλλά θα χρειάζεται να υπάρξουν κι άλλες. 
Όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενο άρθρο, ο κ. Ρόκκος ψήφισε λευκό επί του θέματος δηλώνοντας παράλληλα και την ανεξαρτητοποίησή του από την παράταξη Παπαναστασίου.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Μπεσίνης είπε από την πλευρά του πως στην πόλη δε χωρούν άλλες πεζοδρομήσεις και ύστερα ακολούθησε η δευτερολογία του Δημάρχου και το κλείσιμο του θέματος.
Συγκεκριμένα ο κ. Παπαναστασίου τόνισε πως μερικοί επιθυμούν να πάνε την πόλη πίσω και δεν προσβλέπουν στο μελλοντικό εκσυγχρονισμό της.
Το θέμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης πέρασε τελικά κατά πλειοψηφία.