GAIA

GAIA

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

"Η Χάλκη δεν αποτελεί ζήτημα αμοιβαιότητας",λέει ο ΥΦΕΞ



To θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης στην Κωνσταντινούπολη ''δε συνιστά ζήτημα αμοιβαιότητας όπως κάποιοι μπορεί να ισχυρίζονται'' δήλωσε από την Πόλη ο Υφυπουργός Εξωτερικών στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντησή του και τις συνομιλίες που είχε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Ο κ Τσιάρας προσδιόρησε την.....
διάσταση του θέματος με σαφήνεια:'' Πολύ απλά, είπε όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις Μπαγίς ''Χάλκη αντί Τζαμιού στην Αθήνα'', θα μπορούσε κανείς να το δει και να το εντοπίσει σε δύο άξονες: στην, αν θέλετε, από όλους εκφρασμένη προσπάθεια καταγραφής και σεβασμού των θρησκευτικών ελευθεριών, αλλά ακόμη περισσότερο σε ένα ζήτημα που αφορά στην τουρκική πλευρά, και την ευρωπαϊκή της προοπτική. Αν κανείς δει το συγκεκριμένο θέμα μέσα από αυτούς τους δύο άξονες, είναι εύκολο να φτάσει στην απάντηση. Δεν είναι θέμα αμοιβαιότητας'', τόνισε για το αίτημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Χάλκη.

Ο κ Κ. Τσιάρας επισήμανε ότι ''έχει πολύ μεγάλη σημασία για όλους μας, η συνέχεια, η απρόσκοπτη συνέχεια της λειτουργίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου που αποτελεί το ζωντανό σύνδεσμο με όλο τον Ομογενειακό Ορθόδοξο Ελληνισμό, αλλά και του Οικουμενικού Πατριαρχείου που στην πραγματικότητα είναι ο θεματοφύλακας της θρησκευτικής μας πίστης.Έχουμε καταγράψει - τόνισε - τα θετικά βήματα που έγιναν από την τουρκική πλευρά το τελευταίο χρονικό διάστημα, σ’ αυτή την προσπάθεια της διασφάλισης των δίκαιων αιτημάτων που αφορούν τη συνέχεια της λειτουργίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου και θέλω να διαβεβαιώσω προς κάθε κατεύθυνση πως η Ελλάδα εξακολουθεί να στηρίζει τόσο τον Παναγιότατο Πατριάρχη του Οικουμενικού Θρόνου όσο και όλους τους Πατέρες που μαζί Του προσπαθούν σ’ αυτές τις δύσκολες πραγματικά εποχές.Είναι σημαντική προτεραιότητα της πολιτικής της Ελλάδος η στήριξη και η συνέχεια της λειτουργίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου''
Για το θέμα του Τζιαμιού στην Αθήνα ο υφυπουργός είπε ερωτηθείς σχετικά ότι ''η ελληνική πολιτεία στο τελευταίο διάστημα βλέπει θετικά το συγκεκριμένο αίτημα, αλλά βεβαίως προσπαθώντας να διασφαλίσουμε όλους εκείνους τους όρους και τις ικανές συνθήκες που οι άνθρωποι που θα θέλουν κάθε φορά να προσέλθουν προκειμένου να ικανοποιήσουν την όποια θρησκευτική τους αναζήτηση σε ένα τέμενος να μπορούν να το κάνουν χωρίς να δημιουργούνται άλλους είδους προβλήματα. Είναι μία, θα έλεγα, καταγραφή η οποία αντιμετωπίζεται θετικά το τελευταίο χρονικό διάστημα και είμαστε στην κατεύθυνση αναζήτησης λύσης'', πρόσθεσε.
Αύριο ο κ Τσίαρας θα επισκεφθεί τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, θα έχει συναντήσεις με ομογενειακές οργανώσεις όπως και με τον Νομάρχη Κωνσταντινουπόλεως.;
Την Παρασκευή το πρωί θα παρακολουθήσει τη Λειτουργία της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στον ναό του Πατριαρχείου για την οποία έγινε και η επίσημη επίσκεψη.