GAIA

GAIA

Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Ένας γάμος απ' τα παλιά!(Φώτο & Βίντεο)




Τα γλέντια που στήνονταν από πραγματικούς μερακλήδες κάμποσα χρόνια πριν, θυμήθηκαν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Πρασιάς πριν λίγες ημέρες στο όμορφο Κυπαρίσσι.
Αιτία αυτών ήταν ο παραδοσιακός γάμος με τους συμπατριώτες μας Ηλία Χρυσαφογεώργο και Γιάννη Μυρισιώτη ,απ τον κεντρικό συνοικισμό του χωριού ,να ενώνονται με τα ιερά δεσμά του γάμου,αντίστοιχα με τις δύο αδερφές της οικογένειας Καρανίκα απο το Καταφύλλι Καρδίτσας .
Μέρες πριν το γάμο το χωριό ζούσε μεγάλες στιγμές.
Πλήθος νέων ανθρώπων και κατοίκων της Πρασιάς,σούβλισαν και έψησαν με παραδοσιακό τρόπο στην πλατεία του χωριού(φώτο) δεκάδες αρνιά για το τραπέζι.
Όλοι μαζί  μετά χόρεψαν και ξημέρωσαν κάτω απο τα πλατάνια.
Την ημέρα του γάμου πλήθος απο φίλους και συγγενείς συνόδεψαν τους γαμπρούς στο Καταφύλλι όπου μαζί τα δύο ζευγάρια αποφάσισαν να ανταλλάξουν όρκους αιώνιας αγάπης και αφοσίωσης στην κεντρική παλιά εκκλησία του χωριού.
Μπορεί το Κυπαρίσσι να έχει σήμερα λιγοστούς κατοίκους, την ημέρα όμως του γάμου η πλατεία που έγινε το τραπέζι “πλημμύρισε” από κόσμο που καιρό είχε να ζήσει κάτι ανάλογο και ξαναέζησε παλιές του δόξες....

Όλοι οι άνθρωποι του χωριού συμμετείχαν στη "γιορτή", έστρωσαν τα τραπέζια, έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στη διοργάνωση του γάμου και μαζί με τους νεόνυμφους  απόλαυσαν ένα γνήσιο Πρασιώτικο γλέντι.
Μολονότι σήμερα οι συνθήκες και ο τρόπος ζωής έχουν αλλάξει ριζικά και ο καταναλωτισμός έχει αγγίξει ακόμα και το πιο απόμακρο χωριό της Δυτικής Ευρυτανίας, ο θεσμός του παραδοσιακού θρησκευτικού γάμου επιβιώνει δυναμικά συγκινώντας ιδιαίτερα τους νέους.

Ειδικά στις μέρες μας που τα ελληνικά ήθη κι έθιμα αλλά και οι παραδόσεις μας περνούν αναμφισβήτητα μια κρίση που πληγώνει τις μνήμες αιώνων, γεγονότα σαν τον παραδοσιακό γάμο στο Κυπαρίσσι έρχονται να ταρακουνήσουν και πάλι τα νερά της παράδοσης ,να μαζέψουν τους Πρασιώτες και με την προετοιμασία του γάμου να δημιουργήσουν πραγματικά για άλλη μια φορά πολιτισμό.







Να ζήσουν οι νεόνυμφοι και πάντα να χαρίζουν όμορφες στιγμές και χαμόγελα στους λιγοστούς κατοίκους του χωριού.

Ευχαριστώ τον Χρήστο Ποτσιο για τις φωτογραφίες και την Θεο Χρυσαφογεώργου για το βίντεο.
prasiaonline