GAIA

GAIA

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Συνέντευξη τύπου του Διοικητή του Νοσοκομείου Αγρινίου κ. Δημήτρη Μιχάλη

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε την Τετάρτη το μεσημέρι ο νέος διοικητής του Νοσοκομείου 
Αιτωλοακαρνανίας Δημήτρης Μιχάλης. Στη εισηγήσεις του κυριάρχησαν τα θέματα που άπτονται  της υποστελέχωσης του Νοσοκομείου Αγρινίου. Ο κ. Μιχάλης σημείωσε πως πράγματι είναι  μεγάλες οι ελλείψεις σε προσωπικό, αλλά δεν ισχύει αυτό για όλα τα τμήματα του Νοσοκομείου,  χαρακτήρισε όμως τραγική την κατάσταση στην Καρδιολογική Κλινική του νοσοκομείου Αγρίνιο  και ευχαρίστησε τους τρεις καρδιολόγους που υπηρετούν σε αυτή λέγοντας πως «κρατούν  ζωντανό το νοσοκομείο».




Το πιο οξύ πρόβλημα είναι η λειτουργία της καρδιολογικής κλινικής
 «Βλέπετε όλοι ότι στα νοσοκομεία Αιτωλοακαρνανίας υπάρχουν διάφορα προβλήματα. Ένα από τα οξεία προβλήματα του νοσοκομείου Αγρινίου είναι η στελέχωση. Αυτό δεν είναι ...
αλήθεια για όλα τα τμήματα. Όλα έχουν δυσκολίες αλλά είναι τραγική αλήθεια για κάποια.  Χαρακτηριστικό είναι το καρδιολογικό, το οποίο σχεδόν αδυνατεί να λειτουργήσει και λειτουργεί στα όρια των γιατρών που το λειτουργούν. Υπάρχει ένας τεράστιος όγκος ασθενών και πάντα πρέπει να προστίθενται στον όγκο αυτών και ο αριθμός χειρουργείων. Αυτοί που θα μπουν χειρουργείο θα περάσουν από καρδιολογικό έλεγχο πλήρους καρδιολογικής εκτίμησης, που είναι χρόνος και ενέργεια που απαιτείται από τους γιατρούς. Τα λέω αυτά γιατί είναι χρέος μου να αναγνωρίσω ότι τρεις άνθρωποι και μάλιστα νέοι με χαμηλούς βαθμούς, ένας επιμελητής Β και δυο επικουρικοί καταφέρνουν να κρατούν ζωντανό το νοσοκομείο σε αυτούς τους καιρούς, από την πρώτη στιγμή που ήρθα αναγνώρισα και το δίκιο τους και τη συμβολή τους αλλά και την ηθική υποχρέωση που είχα να κυνηγήσω το θέμα και να προωθήσω τη στελέχωση αυτού του τμήματος πρωταρχικά χωρίς να παραγνωρίζω ότι και αλλού υπάρχουν ελλείψεις», τόνισε ο κ. Μιχάλης .
Μιλώντας για τις θέσεις γιατρών που προκηρύχτηκαν, καρδιολογίας, νεφρολογίας, παθολογίας, ΜΕΘ, ακτινολογίας, παιδιατρικής,  είπε μεταξύ άλλων ότι πλέον βρίσκονται σε διαδικασία κρίσεως, έχουν ολοκληρωθεί οι καταθέσεις υποψηφιοτήτων και «έχουμε δώσει τις προτάσεις μας για τα ονόματα και μέρα με τη μέρα δημοσιεύεται η συγκρότηση του συμβουλίου κρίσεως . Με το που θα συγκροτηθεί από την ΥΠΕ αμέσως φεύγουν οι φάκελοι για τους εισηγητές και εγώ θα κυνηγήσω τις διαδικασίες για να τηρηθούν στα ελάχιστα χρονοδιαγράμματα προκειμένου να έχουμε σύντομα κοντά μας τους γιατρούς. Δεσμεύομαι ενώπιον των συναδέλφων μου και των πολιτών ότι θα το κυνηγήσω στο έπακρο για να τελειώσουν οι διαδικασίες στον ελάχιστο χρόνο που προβλέπει η νομοθεσία».
Ο διοικητής των διασυνδεόμενων νοσοκομείων μίλησε και για τους επικουρικούς γιατρούς τονίζοντας «παράλληλα με αυτούς είχαμε και θέσεις επικουρικών γιατρών οι οποίες δεν πήγαν καλά. Έχουμε 1 ακτινοδιαγνωστικής, 1 καρδιολογίας, 1 νεφρολογίας και 1 παθολογίας. Αυτές έχουν μείνει δυστυχώς σε εκκρεμότητα. Η μόνη που έχει ζητηθεί είναι του παθολόγου.  Δυστυχώς δεν υπήρξαν υποψήφιοι ενδιαφερόμενοι  που θα ενδιαφέρονταν να τις καλύψουν. Εάν υπήρχαν ήδη θα είχαμε καλύψει δυο θέσεις στο καρδιολογικό. Με το που θα εμφανιστεί ενδιαφερόμενος την άλλη μέρα θα είναι εδώ». Προχωρώντας  ένα βήμα ξάφνιασε ευχάριστα όταν ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι  για να έρθει καρδιολόγος σαν διοίκηση έχουν δεσμευτεί ότι θα διευκολύνουν τον άνθρωπο ακόμη και παρέχοντας του στέγη δωρεάν.
Αναφέρθηκε επίσης και στις κινήσεις της διοίκησης και του ιδίου για την προκήρυξη θέσεων για διευθυντή κλινικής στην καρδιολογική και στην Μονάδα Τεχνητού Νεφρού.
«Από τη στιγμή που ήρθα στο νοσοκομείο κυνήγησα με νύχια και με δόντια με τη βοήθεια των συνεργατών μου  και τη στήριξη  της 6ης ΥΠΕ, το λέω γιατί στο παρελθόν υπήρξαν οξύτητες με το νοσοκομείο  και την ΥΠΕ, το πνεύμα συνεργασίας είναι σε πάρα πολύ καλό δρόμο, να πείσουμε το υπουργείο υγείας να μας δώσει την έγκριση,  έχει ήδη υπογραφεί η απόφαση, για να προκηρύξουμε θέση διευθυντού καρδιολογικής κλινικής και Νεφρού».
Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού «χρειάζεται ενίσχυση»
«Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού επίσης έχει πολλά προβλήματα και χρειάζεται ενίσχυση για να αυξήσει τις βάρδιες και να δουλέψει πιο οργανωμένα. Κι εκεί δεν έχει εμφανιστεί ενδιαφερόμενος γιατρός αλλά εάν υπάρξει ενδιαφέρον θα τον προσλάβουμε αμέσως» είπε ο διοικητής ενώ θεωρεί μεγάλη επιτυχία όπως είπε «μέσα σε αυτή τη λαίλαπα να μας δώσουν δυο θέσεις διευθυντών και για τη  Μονάδα Τεχνητού Νεφρού η οποία έχει κοιλιάσει και  έχει μεγάλα προβλήματα, για να μπορέσουμε κάποια στιγμή να τροχοδρομήσουμε μια σύγχρονη και ολοκληρωμένη λειτουργούσα Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, αλλά βεβαίως για το πιο οξύ καθημερινό πρόβλημα που φαίνεται προς τα έξω το καρδιολογικό».
Οικονομικά προβλήματα και οφειλές προς τρίτους
«Παρά την οικονομική ασφυξία που υπάρχει έχουν δρομολογηθεί ευχάριστες εξελίξεις. Το υπουργείο κατάφερε να πάρει πιστώσεις τις οποίες θα διοχετεύσει σταδιακά στα νοσοκομεία για να αποπληρωθούν ληξιπρόθεσμα χρέη.  Είμαστε σε ένα πολύ καλό βαθμό. Όταν αυτό ολοκληρωθεί προς το Νοέμβριο θα έχουμε καταφέρει να έχουμε εξοφλήσει εμείς σαν νοσοκομείο Αιτωλοακαρνανίας περίπου ως τον Απρίλιο του 2016. Θα χρωστάμε μονάχα 4-5 μήνες.  Είμαστε έτοιμοι όταν μπούνε τα χρήματα αυτά στο λογαριασμό μας να τα διοχετεύσουμε στην αγορά.  Αυτό για το νοσοκομείο Αγρινίου μεταφράζεται σε 6,3 εκ και για το νοσοκομείο Μεσολογγίου σε 3,4 εκ ευρώ. Δηλαδή για τα δυο νοσοκομεία έχουμε 9. 713. 473 ευρώ. Είναι χρήματα που θα οδηγήσουν τα νοσοκομεία να αποπληρώσουν μέχρι και τον 4ο του 2016. Τώρα θα πάρουμε γύρω στα 3.200.000 για το Αγρίνιο και γύρω στα 1.700.000 για το Μεσολόγγι. Αυτά θα μας φτάσουν μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου για να έχουμε αποπληρώσει. Με αυτά τα χρήματα δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα στην προμήθεια υλικών και για τα δυο νοσοκομεία», είπε ο κ. Μιχάλης ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα στην αγορά υλικών στο μέλλον.
Νοσηλευτικό προσωπικό και προτεραιότητες
Για το νοσηλευτικό προσωπικό ο κ. Διοικητής είπε ότι υπάρχει πρόβλημα καθώς άνθρωποι δεν έχουν πάρει ακόμα και 40 ή 60 ρεπό, εξηγώντας ότι τώρα που αρκετά κεντρικά νοσοκομεία θα στελεχωθούν, έχει δοθεί εντολή από το Υπουργείο να ελευθερωθούν αιτήματα υπαλλήλων που θέλουν να πάνε στην επαρχία. Για τη περίφημη επανεξέταση της αξιολόγησης των προϊσταμένων ανέφερε ότι ερευνώνται οι περιπτώσεις μία προς μία και θα αξιολογηθούν άπαντες, όχι μόνο στις διοικητικές υπηρεσίες, ενώ για σύναψη συνεργασιών με ιδιωτικά κέντρα που υπήρχαν και ανακλήθηκαν θα υπάρξει πολιτική απόφαση, με τον ίδιο να εισηγείται συγκεκριμένες προϋποθέσεις λειτουργίας π.χ. για μονάδα τεχνητού νεφρού με κάλυψη δύο βαρδιών και συγκεκριμένες ιατρικές ειδικότητες. Για την βραχεία νοσηλεία τόνισε ότι οι ανάγκες της καλύπτονται από τις 15 κλίνες που υπάρχουν στα ΤΕΠ και ποτέ δεν είναι καλυμμένες(εννοώντας ότι δεν θεωρεί το θέμα πρωτεύον). Τόνισε ότι δεν έχει εισηγηθεί κάποια ανάκληση απόσπασης, ο ίδιος ξέρει όλους τους υποψηφίους για υποδιοικητές στο Μεσολόγγι αλλά δεν συμμετέχει στην  διαδικασία επιλογής τους και ότι δεν θέλει να σχολιάσει ΕΔΕ που είχε διαταχθεί για διαρροή εγγράφου, διότι κάτι τέτοιο δεν έγινε στη δική του θητεία. Σε ότι αφορά την εξωστρέφεια του νοσοκομείου προς τους πολίτες, τέλος, είπε ότι είναι κάτι που θέλει να το δει να συμβαίνει αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να το θέσει ως προτεραιότητα, λόγω περιορισμένων πόρων.«υπάρχουν άνθρωποι στο νοσοκομείο Αγρινίου που δεν έχουν πάρει και 40-50 μέρες άδεις και ρεπό.  Αυτό είναι πολύ σοβαρό. Αυτό έχει να κάνει με την αδυναμία του κράτους να είναι συνεπές και ανθρώπινο απέναντι στον εργαζόμενο. Θα δούμε με ποιους τρόπους θα το βοηθήσουμε ελπίζοντας ότι θα εισρεύσει ένα στελεχιακό δυναμικό στο νοσηλευτικό τομέα από μετακινήσεις από κεντρικότερα νοσοκομεία προς την περιφέρεια. Από τον υπουργό έχει δοθεί η εντολή οι καινούργιοι που θα πάνε στα κεντρικά νοσοκομεία Αθηνών Θεσσαλονίκης, θα απελευθερώνονται τα αιτήματα μετακινήσεων, μετατάξεων και αποσπάσεων, προς τα νοσοκομεία της περιφέρειας. Αισιοδοξούμε ότι θα έχουμε μια ροή ανθρώπων για να μπορέσουμε να ανακουφίσουμε και το νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό του νοσοκομείου». Μίλησε επίσης και για την καλύτερη διαχείριση του υπάρχοντος δυναμικού σε όλους τους τομείς. «Για αυτό και θα γίνουν μετακινήσεις ανθρώπων από τμήματα σε τμήματα. Οι λόγοι είναι γιατί κάποιοι θα απέδιδαν περισσότερο κάπου αλλού. Θ επανεξεταστούν και τα θέματα της αξιολόγησης των προϊσταμένων τμημάτων που έχουν ταλανίσει αυτό το νοσοκομείο αρκετά και θα αντιμετωπιστούν με απόλυτα δίκαιο τρόπο, όπως ακριβώς προβλέπουν οι υφιστάμενες διατάξεις, έως ότου επιληφθούν τα υπηρεσιακά συμβούλια. Αλλά ως τότε δεν μπορεί να μην υπάρχει υπεύθυνος τμήματος και υπεύθυνοι τμημάτων προκειμένου να λειτουργούν. Θα επανεξεταστούν όλες οι τοποθετήσεις με κριτήριο τη δικαιοσύνη τη μοριοδότηση που προβλέπουν οι διατάξεις και την αντικειμενικότητα…»
Δημοσιογράφος έθεσε το θέμα της λειτουργίας της βραχείας νοσηλείας στο διοικητή και εκείνος σε πρώτη φάση σχολίασε «Φαντάζομαι το θέτετε επειδή το έθεσε σε κάποια ερώτηση του ο κ. Καραγκούνης πρόσφατα ή έχετε και κάτι άλλο στο μυαλό σας;» ρώτησε ο διοικητής. Ο δημοσιογράφος απάντησε «δεν μιλώ εκ μέρους  του κ. Καραγκούνη», για να απαντήσει ο διοικητής « δεν λέω ότι μιλάτε εκ μέρους του κ. Καραγκούνη απλά λέω αυτό διότι έχετε στο μυαλό σας αυτό που ανέδειξε»…
«Υπάρχει ένα τμήμα το οποίο τιτλοφορείται βραχεία νοσηλεία. Αυτό είναι ένα παντελώς ανεξάρτητο τμήμα που πραγματικά και γω δεν ξέρω γιατί περιελήφθη στον οργανισμό. Αυτό το τμήμα για να λειτουργήσει θέλει πλήρη ξεχωριστή στελέχωση, όπως κάθε τμήμα. Αυτό το τμήμα έτσι όπως είναι στον οργανισμό δεν μπορεί να λειτουργήσει. Δεν χρειάζεται να λειτουργήσει. Και δεν χρειάζεται να λειτουργήσει γιατί δεν χρειάζεται. Θα ,με ρωτήσετε δεν χρειάζεται βραχεία νοσηλεία; Σαφώς και χρειάζεται. Αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο έχει βραχεία νοσηλεία και έχει γύρω στις 15 κλίνες, οι οποίες ποτέ δεν είναι 100% καλυμμένες. Άρα αυτή τη στιγμή εξυπηρετούμαστε σε επίπεδο βραχείας νοσηλείας με το προσωπικό που έχουμε στα ΤΕΠ γιατί είναι παρακείμενη αίθουσα των ΤΕΠ και έτσι δεν χρειαζόμαστε άλλη στελέχωση, που αυτή τη στιγμή αδυνατούμε να την έχουμε.  Αυτή η βραχεία αυτή τη στιγμή ικανοποιεί τις ανάγκες που προκύπτουν στην καθημερινότητα του νοσοκομείου και κατά συνέπεια δεν απαιτείται επέκταση της.  Εάν τα δεδομένα δείξουν ότι χρειαστεί τέτοια επέκταση θα επανεκτιμήσουμε τα δεδομένα», απάντησε ο κ. Μιχάλης

ΕΔΕ για τη διαρροή εγγράφων
Το ξάφνιασμα του διοικητή, προκάλεσε η ερώτηση του AgrinioNet.gr για το εάν είναι ενήμερος για την ΕΔΕ που πραγματοποιεί η 6η ΥΠΕ για τη διαρροή εμπιστευτικών εγγράφων στον τύπο;
Ο διοικητής μετά από παύση μερικών δευτερολέπτων απάντησε « είμαι ενήμερος υπηρεσιακά από το νοσοκομείο. Όχι από την ΥΠΕ. Όχι υπηρεσιακά, πληροφοριακά. Υπηρεσιακά με την έννοια να μου εστάλει έγγραφο από την 6η ΥΠΕ όχι δεν είμαι ενήμερος. Δεν γνωρίζω. Πιθανόν να μην έχει ολοκληρωθεί.  Ξέρω ότι υπήρξε ένα τέτοιο θέμα διαρροής εμπιστευτικών εγγράφων».
Ερωτηθείς τι πρόκειται να γίνει στην περίπτωση που διαπιστώσει ο ίδιος διαρροή εμπιστευτικών εγγράφων απάντησε « εάν διαρρέουν στο πεδίο που εγώ έχω την εποπτεία σαφώς και θα ξεκινήσω διαδικασία ΕΔΕ ο ίδιος. Όχι η ΥΠΕ. Δεν ξέρω πως ενεπλάκη  η ΥΠΕ. Ξέρω αυτά που συμβαίνουν στην εποχή μου και γι αυτά θα απολογηθώ. Εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο επί των ημερών μου θα ξεκινούσε μια ΕΔΕ και σαφώς δεν είναι αστείο πράγμα ένα έγγραφο που είναι εμπιστευτικό να διαρρέει. Ο καθένας θα πρέπει να τεθεί ενώπιον των ευθυνών του».
Ο κ. Μιχάλης ρωτήθηκε επίσης από το AgrinioNet.gr για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του ΠΕΔΥ που υπολειτουργεί και  τόνισε ότι με Παθολόγο από το ΠΕΔΥ θα λειτουργήσουν τα εξωτερικά ιατρεία και το διαβητολογικό, ενώ ήταν ιδιαίτερα επικριτικός στη περιπτώσεις γιατρών που αρνούνται να μετακινηθούν. «Είναι κατανοητό ότι, αν έχεις συνηθίσει σε μια άνετη δουλειά για χρόνια, σου είναι δύσκολο να δουλέψεις στο άγριο περιβάλλον του νοσοκομείου»  όμως πρόσθεσε με νόημα πως δεν μπορεί κάποιοι να «αερίζονται»... φέρνοντας ως παράδειγμα ειδικότητα στο ΠΕΔΥ που είναι άνευ αντικειμένου λόγω έλλειψης εργαστηρίων.

Οργανισμός, ΤΕΠ και επιστημονική στήριξη σε ιδιωτικές μονάδες
Ο Δ. Μιχάλης ερωτηθείς σχετικά με τον οργανισμό του νοσοκομείου αναφέρθηκε στη τοποθέτηση προϊσταμένων μετά από έγγραφο του Υπ. Υγείας και τόνισε ότι θα επανεξεταστούν οι τοποθετήσεις και πως ερευνώνται όλες περιπτώσεις μία προς μία και θα αξιολογηθούν άπαντες, όχι μόνο στις διοικητικές υπηρεσίες.
Σε σχετική ερώτηση του AgrinioNet.grμίλησε για «απόστημα» και έκανε λόγο για ερώτημα που θα σταλεί στο Υπουργείο σχετικά με τα παράνομα, όπως καταγγέλλονται, επιδόματα.
Στο θέμα της αυτόνομης λειτουργίας των ΤΕΠ τόνισε πως τα αυτόνομα ΤΕΠ σημαίνουν πως θα χάσουν την «εξουσία» τους οι κλινικάρχες...
Για επιστημονική στήριξη σε ιδιωτικές μονάδες και συγκεκριμένα τεχνητού νεφρού ανέφερε πως οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο δηλαδή, καθημερινή λειτουργία σε δύο βάρδιες και δύο μόνιμοι γιατροί αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν. Για το συγκεκριμένο θέμα και τις άδειες που δόθηκαν και κάποιες ανακλήθηκαν το προηγούμενο διάστημα σημείωσε πως ο ίδιος δεν μπορεί να δώσει κάποια εξήγηση και τόνισε ότι η όλη απόφαση σχετικά με τα ιδιωτικά κέντρα είναι «πολιτική απόφαση». 

Οφθαλμολογικό και χειρουργεία καταρράκτη
Ο κ. Μιχάλης  μιλώντας για την κατάσταση στο Οφθαλμολογικό τόνισε πως στο νοσοκομείο έχει ξεκινήσει η διαδικασία για προμήθεια των απαραίτητων υλικών ώστε να ξεκινήσουν τα ειδικευμένα οφθαλμολογικά χειρουργεία, λόγω όμως των χρονοβόρων διαδικασιών δεν είναι θέση να μιλήσει για κάποιο συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα. Ο διοικητής απάντησε και σε ερώτηση σχετικά με το ενεργειακό κόστος του νοσοκομείου και ανέφερε πως τα χρήματα για αυτούς τους σκοπούς από  ευρωπαϊκά προγράμματα όλο και λιγοστεύουν, αλλά μελετάται από τη διοίκηση ενέργειες που γίνονται με πετρέλαιο και ηλεκτρικό ρεύμα να αντικατασταθούν από φυσικό αέριο.

Με πληροφορίες αποAgrinioNet.gr