GAIA

GAIA

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Αλλαγή θέσης για το «Δημοτικό Λαχανόκηπο»

Ο Δήμος Αγρινίου από το 2012 λειτουργεί «Δημοτικό Λαχανόκηπο» σε Δημοτική έκταση 10 στρεμμάτων περίπου που βρίσκεται στα όρια της Δημοτικής Κοινότητας Αγρινίου με την Τοπική Κοινότητα Δοκιμίου.

Ο Δημοτικός Λαχανόκηπος λειτούργησε στη θέση αυτή για 2 συνεχόμενες χρονιές κατά τις οποίες το κυριότερο πρόβλημα που δημιουργήθηκε ήταν η μεγάλη απόσταση από το κέντρο της πόλης και η αδυναμία πρόσβασης των ενδιαφερομένων χωρίς ΙΧ αυτοκίνητο.


Μετά από έρευνα στα ακίνητα του Δήμου που βρίσκονται εντός του αστικού ιστού αποφασίστηκε η αλλαγή της θέσης του Δημοτικού Λαχανόκηπου και η μεταφορά του σε οικόπεδο του Δήμου έκτασης 10 στρεμμάτων περίπου που βρίσκεται στην περιοχή «Ρουπακιά» .

Το προτεινόμενο οικόπεδο πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την επιτυχή λειτουργία ενός Λαχανόκηπου, είναι εύκολα προσβάσιμο με αυτοκίνητο, ποδήλατο, αστική συγκοινωνία, ακόμη και με τα πόδια.

«Το Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής του δήμου Αγρινίου ξεκίνησε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την διευθέτηση των θεμάτων που μπορεί να προκύψουν από την αλλαγή θέσης του Δ. Λαχανόκηπου .Θεωρώ πως σε λίγες ημέρες θα είμαστε πανέτοιμοι» ανέφερε σε δηλώσεις του, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Γιώργος Μελιάδης.

Nα υπενθυμίσουμε ότι σκοπός της λειτουργίας του Δημοτικού λαχανόκηπου είναι η παραγωγή συμπληρωματικών υγιεινών τροφίμων για το σπίτι. Είναι μία δράση χαμηλού κόστους που φέρνει κοντά άτομα από διάφορα κοινωνικά στρώματα, ηλικίες, επαγγέλματα, κουλτούρες, δημιουργώντας παράλληλα νέες κοινωνικές σχέσεις και ισχυροποιώντας τις υπάρχουσες. Προσφέρει άσκηση, θεραπεία και εκπαίδευση καθώς και διατήρηση τοπικών ποικιλιών που ανταποκρίνονται καλύτερα στις τοπικές συνθήκες και συνήθειες. Οι μικροπαραγωγοί τείνουν να καλλιεργούν μεγαλύτερη ποικιλία φυτών, διατηρώντας σπάνιες ποικιλίες που διαφορετικά θα εξαφανιζόταν. Η λειτουργία του Δημοτικού Λαχανόκηπου θα στοχεύει, πέραν του κοινωνικού του χαρακτήρα και σε φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις, όπως:

•Ανάπτυξη Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

•Δημιουργία χώρου ανάπτυξης ορθών περιβαλλοντικών πρακτικών στη γεωργία σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς (Πανεπιστήμια, Δ/νσεις Αγροτικής Ανάπτυξης κτλ).

•Διοργάνωση εκδηλώσεων περιβαλλοντικού αντικειμένου.

Για τους παραπάνω σκοπούς, προβλέπεται στο χώρο η ανάπτυξη κατασκευών αναψυχής και οργάνωσης υπαίθριων εκδηλώσεων με επίκεντρο περιβαλλοντικά θέματα.