GAIA

GAIA

Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΜΟΥΡΚΟΥΣΗ ΠΡΟΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗ

Αναβλήθηκε τελικά η συζήτηση του θέματος αλλαγής πλάτους των πεζοδρομίων του κεντρικού δρόμου (Κ. Λάσκαρη) στο Αιτωλικό, μετά από εισήγηση του δημοτικού συμβούλου Σπ. Βασιλείου του συνδυασμού «Το μέλλον είναι τώρα».
   Προηγήθηκε έντονη συζήτηση και επεισοδιακή ψηφοφορία, όπου οι μισοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, διαισθανόμενοι την σφοδρή αντίδραση των εμπόρων του νησιού, συντάχθηκαν με την αντιπολίτευση και το θέμα αναβλήθηκε.
   Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ζητούσε την τροποποίηση του σχεδίου πόλης στο κέντρο, ώστε να διαπλατυνθούν τα πεζοδρόμια, στα 220 εκατοστά από την μία πλευρά και στα 110 από την άλλη. Χωρίς να υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Αιτωλικού και χωρίς να υπάρχει έγγραφη γνώμη του Εμπορικού Συλλόγου και άλλων μαζικών φορέων.
   Κι όλα αυτά για να διορθωθεί ένα λάθος του πρώην δημάρχου Ν. Γαλάνη, που όπως τόνισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Κοταντάκης, με προφορική (!) εντολή του πέρασε τα υπογειωμένα καλώδια της ΔΕΗ όχι στο πεζοδρόμιο αλλά σχεδόν στη μέση του δρόμου!
   Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής του συνδυασμού Νίκος Μουρκούσης επεσήμανε ότι δεν είναι δυνατόν, σε ένα νησί εξαιρετικού φυσικού κάλλους όπως το Αιτωλικό, να γίνονται μόνιμες πολεοδομικές παρεμβάσεις από ανθρώπους που δεν ζουν εκεί, χωρίς να λαμβάνεται υπ’όψιν η γνώμη των τοπικών φορέων και της τοπικής κοινωνίας, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από το δημοτικό συμβούλιο Αιτωλικού.

   Επίσης για το επίκαιρο θέμα της μη καταβολής των μισθωμάτων από τα Λατομεία Γύψου του Αγ. Ηλία, μίλησε προ ημερησίας διατάξεως στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ι.Π. Μεσολογγίου της 3/8/11, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Το μέλλον είναι τώρα» Νίκος Μουρκούσης.
   Απαντώντας στην ανακοίνωση που εξέδωσε προ ημερών ο Δήμος και υπογράφει ο αντιδήμαρχος κ. Νούλας, ο Νικ. Μουρκούσης είπε τα εξής:
   «Είμαστε ικανοποιημένοι που η Δημοτική Αρχή, έστω και αργά, μετά την ανάδειξη του θέματος από τον συνδυασμό μας, ασπάσθηκε την πρότασή μας και προσέφυγε στη Δικαιοσύνη για την είσπραξη των μισθωμάτων ύψους 200.000 ευρώ περίπου. Τα έγγραφα που αποδεικνύουν τις παραπάνω οφειλές και τα οποία καταθέτω στα πρακτικά του Συμβουλίου, είναι :      1) ΟΡΟΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ μίσθωσης Λατομείου 7/3/2008 , το οποίο υπογράφει για λογαριασμό της εταιρείας ο Ηλίας Κωνσταντίνου και 2) ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΛΑΤΟΜΕΙΟΥ  19/11/2008 το οποίο υπογράφεται από τον πρώην Δήμαρχο Αιτωλικού Νικόλαο Γαλάνη και τον εκπρόσωπο της εταιρείας Γεώργιο Ταττά.
      Εμείς ως Δημοτικός Συνδυασμός, περιμένοντας την απόφαση του Δικαστηρίου, θα δημοσιοποιούμε οποιοδήποτε θέμα προκειμένου να υπερασπίζουμε τα συμφέροντα του Δήμου, παρότι αυτό ίσως ξενίζει κάποιους..»
   Η παρέμβαση στη συνεδρίαση του αρμόδιου αντιδημάρχου, ότι τελικά το διεκδικούμενο ποσό είναι 123 χιλ. ευρώ και παρά το γεγονός ότι μέχρι πρότινος ο ίδιος μιλούσε για 25 χιλ. ευρώ, αποδεικνύει ότι τα συμφέροντα του Δήμου, δηλαδή των δημοτών, δεν είναι και στα καλύτερα χέρια…


   Ερωτήσεις προς τον κ. Δήμαρχο Ι.Π. Μεσολογγίου
Δύο νέες επίκαιρες ερωτήσεις κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο επικεφαλής του συνδυασμού «Το μέλλον είναι τώρα» Νίκος Μουρκούσης, παρά το γεγονός ότι ο Δήμαρχος συνεχίζει να απαξιώνει την δημοκρατική λειτουργία του θεσμού και να μην απαντά, όπως οφείλει σύμφωνα με τον κανονισμό και το νόμο.
   Έτσι, ακόμη εκκρεμεί η απάντηση του κ. Κατσούλη:
·      Σχετικά με τον Γραμματέα της τοπικής κοινότητος Αγ. Γεωργίου, για την απομάκρυνση του οποίου διαμαρτύρεται ενυπογράφως σύσσωμο το χωριό
·      Για το πρόστιμο των 5 χιλ. που επέβαλε το ΙΚΑ στη ΔΕΥΑΜ και για το οποίο ζητήσαμε να καταλογισθεί σε όποιον το προκάλεσε, υπάλληλο ή αιρετό
·      Για την κοπή των θάμνων στους δρόμους και τις διασταυρώσεις των τοπικών κοινοτήτων, που προκαλούν ατυχήματα και εμποδίζουν την διέλευση πεζών.
Ελπίζουμε ο Δήμαρχος να καταλάβει ότι δεν μπορεί να αγνοεί τα αιτήματα των δημοτών και να μην απαντά στα ζητήματα που τίθενται στο Δημοτικό Συμβούλιο με όλους τους τύπους και τις νόμιμες προϋποθέσεις.
   Οι επίκαιρες ερωτήσεις είναι οι εξής:

1.    Ερώτηση για την πλάζ Λούρου
   Είναι σε όλους γνωστό ότι η πλαζ Λούρου Νεοχωρίου αποτελεί προορισμό για χιλιάδες συμπατριώτες μας από ολόκληρο το νομό αλλά και για πολλούς τουρίστες κάθε καλοκαίρι.
   Ο δρόμος που οδηγεί από Νεοχώρι προς Λούρο έχει πάμπολλες επικίνδυνες λακκούβες, με πιο σημαντικές εκείνες κοντά στο συσκευαστήριο ψαριών ΣΑΩ. Στην αρχή της σαιζόν έγινε η επούλωση κάποιων από αυτές, αφήνοντας όμως άλλες τόσες ανοικτές, που κυριολεκτικά εμποδίζουν την διέλευση των χιλιάδων οχημάτων και δημιουργούν συνθήκες σοβαρού τροχαίου ατυχήματος.
   Επίσης, οι χιλιάδες επισκέπτες του Λούρου φεύγοντας αφήνουν και από μία σακούλα απορριμμάτων, που λόγω έλλειψης κάδων, πετιούνται οπουδήποτε, ρυπαίνοντας και μολύνοντας το περιβάλλον. Τα απορρίμματα αυτά, που αποσυντίθενται με παραγωγή διοξινών, καταλήγουν τροφή των ζώων ελεύθερης βοσκής (βοοειδή και χοιρινά) που αφθονούν εκεί.
   Μάλιστα, τελευταία παρατηρείται μαζική απόθεση απορριμμάτων στον δίαυλο που οδηγεί νερό στο ιβάρι του Παλαιοπόταμου, προκαλώντας την εύλογη ανησυχία και αγανάκτηση των μελών του Συνεταιρισμού, για μαζική καταστροφή της παραγωγής από την μόλυνση.
   Σας ερωτούμε:
·        Γιατί δεν ολοκληρώθηκε η επισκευή του δρόμου προς Λούρο; Ποιος αποφάσισε να συνεχίσει το έργο «κατόπιν εορτής»;
·        Γιατί δεν τοποθετήθηκε μεγάλος κάδος απορριμμάτων, όπως τις προηγούμενες χρονιές και γιατί δεν γίνεται η τακτική αποκομιδή των απορριμμάτων αυτών;
Σας επισημαίνουμε ότι η δυσφήμιση για το Δήμο μας είναι τεράστια και η αγανάκτηση των συμπολιτών μας δίκαια.

     2. Που βρίσκεται το θέμα συνένωσης του Γαλατά-Περιθωρίου με το Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου;
   Προ μηνών, μετά και την σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπάκτου, αποφασίσαμε ομόφωνα να ζητήσουμε από το ΥΠΕΣ την διοικητική συνένωση των όμορων τοπικών Κοινοτήτων Γαλατά και Περιθωρίου, με το Δήμο μας.
   Ερωτούμε:
·        Πότε απεστάλη το αίτημα προς το Υπουργείο;
·        Έχετε ζητήσει συνάντηση με τον Υπουργό και τι ενημέρωση έχετε επί του θέματος;
Έχουμε τη γνώμη πως, αν δεν κινήσουμε επιτακτικά το θέμα, η κυβέρνηση, απασχολημένη αποκλειστικά με τον οικονομικό στραγγαλισμό των Ελλήνων πολιτών, δεν πρόκειται να ασχοληθεί ποτέ, παραπέμποντας το αίτημα στις καλένδες.