GAIA

GAIA

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Ενιαίο Κέντρο Εξυπηρέτησης στο Αγρίνιο

Με στόχο την απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών που αφορούν στην παροχή υπηρεσιών τουρισμού, λιανικού εμπορίου, εκπαίδευσης και κατασκευών, δημιουργούνται από το υπουργείο Εσωτερικών σε όλη την Ελλάδα τα Ενιαία Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.  
Μάλιστα, το Νέο Ενιαίο Κέντρο Εξυπηρέτησης για την Ηλεκτρονική Διεκπεραίωση Διαδικασιών θα είναι πραγματικότητα και για τους δημότες του Αγρινίου .
Τα νέα αυτά κέντρα, που συστήνονται βάσει κοινοτικής οδηγίας, αλλά και του μνημονίου, θα χρησιμοποιήσουν την υποδομή ορισμένων εκ των υπαρχόντων ΚΕΠ, τα οποία θα μετεξελιχθούν, ενώ θα παραλαμβάνουν ακόμη και ηλεκτρονικές αιτήσεις ή ερωτήματα από πολίτες, τα οποία θα διαβιβάζονται στις αρμόδιες υπηρεσίες και εν συνεχεία θα ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι.
Πιο συγκεκριμένα, στο Αγρίνιο το Ενιαίο ΚΕΠ αναμένεται να φιλοξενηθεί σε χώρο του υφιστάμενου ΚΕΠ στην οδό Ηλία Ηλιού, καθώς βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης, ώστε να είναι ευκολότερα προσβάσιμο στους πολίτες, ενώ παράλληλα είναι αρκετά μεγάλο για να στεγάσει και τα δύο Κέντρα
Ωστόσο, ο διαχωρισμός των δύο υπηρεσιών θα είναι απόλυτα διακριτός, ώστε να μην υπάρχει σύγχυση στους δημότες για το πού θα πρέπει να απευθυνθούν.
Ήδη γίνονται οι απαραίτητες διαδικασίες και εξασφαλίζεται ο επιπλέον εξοπλισμός για το Ενιαίο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών στο Αγρίνιο ενώ στελέχη του τοπικού ΚΕΠ θα μεταβούν για εκπαίδευση στην Αθήνα, έτσι όλα να είναι έτοιμα  στις αρχές του νέου έτους όπου αναμένεται η λειτουργία του..
Στο Νέο Ενιαίο Κέντρο Εξυπηρέτησης ο πολίτης θα μπορεί να διεκπεραιώνει ηλεκτρονικά και από απόσταση: Α) όλες τις αναγκαίες δηλώσεις, κοινοποιήσεις ή αιτήσεις για χορήγηση άδειας από τις αρμόδιες Αρχές, περιλαμβανομένων των αιτήσεων για την καταχώρηση σε μητρώα και βάσεις δεδομένων ή την εγγραφή σε επαγγελματικούς φορείς και συλλόγους, Β) τις αιτήσεις για χορήγηση άδειας για την άσκηση δραστηριοτήτων παροχής υπηρεσιών.
Επιπρόσθετα, υπάρχει η πιθανότητα, μέσω των Ενιαίων αυτών ΚΕΠ, να μην απαιτείται μελλοντικά η φυσική παρουσία του πολίτη στην υπηρεσία για να εξυπηρετηθεί, αλλά να γίνεται και μέσω του Διαδικτύου. Αυτό, όμως δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί εάν προβλέπεται στη διαδικασία της λειτουργίας τους.
Πάντως, στόχος, σύμφωνα με το υπουργείο, είναι ο πολίτης να εξυπηρετείται από ένα σημείο, στο οποίο δύναται να λαμβάνει πληροφορίες, αλλά και να υποβάλει αιτήματα για τη διεκπεραίωση συγκεκριμένων συναλλαγών.
Σημειώνεται επίσης ότι ο Δήμος Αγρινίου ανήκει στους πρώτους δήμους της Ελλάδας που έχουν επιλεχθεί από το υπουργείο Εσωτερικών για να λειτουργήσει πιλοτικά το Ενιαίο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών