GAIA

GAIA

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Αλλαγές προς το χειρότερο στις 100 δόσεις


Με υπουργική απόφαση

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση με την οποία θα κωδικοποιούνται οι αλλαγές στους όρους και τις προϋποθέσεις που έχουν ψηφιστεί με το νέο Μνημόνιο.

Οι αλλαγές αυτές αφορούν 920.000 φορολογουμένους και επιχειρήσεις που έχουν ήδη ρυθμίσει τις οφειλές τους εξοφλώντας τα χρέη τους ακόμη και σε 100 μηνιαίες δόσεις.

Ετσι, με την υπουργική απόφαση:.........

1. Αυξάνεται στο 5% από 3% σήμερα το επιτόκιο για τη ρύθμιση των 100 δόσεων για όσους έχουν οφειλές άνω των 5.000 ευρώ. Ετσι, για παράδειγμα, αν κάποιος έχει ρυθμίσει οφειλή 10.000 ευρώ, ο ετήσιος τόκος ανεβαίνει στα 500 ευρώ αντί των 300 ευρώ σήμερα.

2. Για φορολογουμένους με χαμηλότερες οφειλές έως 5.000 ευρώ για να μην ισχύσει επιτόκιο 5% θα πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

● Ο οφειλέτης είναι φυσικό πρόσωπο το οποίο δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα,

● Η ακίνητη περιουσία του οφειλέτη σύμφωνα με το Ε9 είναι αντικειμενικής αξίας έως 150.000 ευρώ και

● Το ετήσιο εισόδημά του δεν υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ.

Στην περίπτωση που ένας φορολογούμενος εμπίπτει σε μια από τις παραπάνω περιπτώσεις, τότε αυτομάτως αυξάνεται το ποσό της μηνιαίας δόσης της ρύθμισης καθώς θα επιβαρύνεται με ετήσιο επιτόκιο 5%.

Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει ρυθμίσει μια οφειλή 5.000 ευρώ ενώ η εξόφληση του χρέους του μέχρι σήμερα είναι άτοκη, από τις 15 Οκτωβρίου και μετά η οφειλή του επιβαρύνεται με 250 ευρώ σε ετήσια βάση.

3. Χάνουν τη ρύθμιση όσοι οφειλέτες δεν έχουν πληρώσει ή ρυθμίσει τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές τους (ατομικές ή αυτές για τις οποίες υπάρχει ευθύνη καταβολής) μέσα σε τρεις μήνες από την προθεσμία πληρωμής.

Ετσι, όσοι άφησαν ή θα αφήσουν απλήρωτο φόρο εισοδήματος ή φόρο ακινήτων, θα βρεθούν εκτός ρύθμισης, εκτός αν σπεύσουν και υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων για να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους με την Εφορία.

Επίσης, κάποιοι θα υποχρεωθούν να εξοφλήσουν το χρέος τους σε πολύ λιγότερες δόσεις από όσες είχαν επιλέξει αρχικά.

Το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στη μείωση του αριθμού των δόσεων για τους οφειλέτες για τους οποίους θα διαπιστωθεί με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία ότι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν την οφειλή τους σε λιγότερες δόσεις από τις αρχικά χορηγηθείσες.


Αναδημοσίευση από τoν Άνεμο Αντίστασης, αρχική πηγή efsyn