Ξεκίνησε το Σάββατο η διήμερη εκδήλωση για το Α’ Forum ανάπτυξης της λίμνης Τριχωνίδας στο «Αρχοντικό της Λίμνης», ένα υπέροχο μέρος με θέα την μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας, τη λίμνη Τριχωνίδα. Ιδιοκτήτης του καταστήματος είναι ο κ. Τασούλης Κοσμάς και οι Αφοί Τασούλη πήραν το κατάστημα ύστερα από διαγωνισμό όταν ακόμη δήμαρχος Θεστιέων ήταν ο κ. Τραπεζιώτης....
Το πρωί του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε το άνοιγμα των επιχειρήσεων ενώ το απόγευμα το «Αρχοντικό» επισκέφτηκαν φορείς του Δήμου Αγρινίου και της Περιφέρειας αλλά και εξειδικευμένοι σε θέματα ανάπτυξης οι οποίοι και παρουσίασαν τις εισηγήσεις τους.

Ο κ. Παπαναστασίου σε δηλώσεις του ανέφερε:
Η Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Σταρακά δήλωσε:
Η Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Σταρακά δήλωσε:


«Πιστεύω ότι σήμερα είναι μια καλή αρχή για την ανάπτυξη της λίμνης Τριχωνίδας η οποία θα έχει και συνέχεια. Το Θέρμο στο μέλλον θα παίξει μεγάλο ρόλο και με συμμετοχή αλλά και με εισηγητές. Η λίμνη Τριχωνίδα μπορεί να αξιοποιηθεί αν συνδυαστεί και με τα υπόλοιπα έργα υποδομής όπως είναι οι δρόμοι αλλά και με την φροντίδα του προσχηματικού τουρισμού».
Ο αντιπρόεδρος του Α. Σ. «Ένωσης Αγρινίου» κ. Γιάννης Καλλίμορφος ανέφερε μεταξύ άλλων:
Ελπίζω η σημερινή εκδήλωση να αποτελέσει το ορόσημο, ώστε να περάσουμε, επιτέλους, από τη θεωρία στην πράξη. Θέλω να δηλώσω υπεύθυνα ότι η Ένωση Αγρινίου έχει την ουσιαστική βούληση να μετάσχει σε συνέργειες αναπτυξιακές, να συμβάλουμε όπου και όσο μπορούμε σε κάθε θετική για τον τόπο πρωτοβουλία. Και ναι, η λίμνη Τριχωνίδα και όλα όσα τη συνοδεύουν και την χαρακτηρίζουν, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τον πυρήνα αυτής της προσπάθειας. Με σεβασμό στο περιβάλλον, με σεβασμό στις επόμενες γενιές, αλλά και με σεβασμό στις ανάγκες του σήμερα.

«Η Τριχωνίδα αποτελεί ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αιτωλοακαρνανίας, είναι εφοδιασμένη με πολλά χαρακτηριστικά. Πρέπει να έχουμε μια οπτική μαζί με όλη την ενδοχώρα και να τεθεί και μια άλλη γωνία σε ένα επίπεδο τοποθέτησης. Η κατεύθυνση την οποία θα πρέπει να ακολουθήσουμε είναι ο σωστός παρεμβατισμός για την λίμνη, ένα πλαίσιο το οποίο θα είναι χωρίς επισφάλεια και παράλληλα θα είναι εύρυθμο και λειτουργικό για ο, τι αναπτυχθεί. Υπάρχει και ο κίνδυνος του ενθουσιασμού ωστόσο. Δυο εισηγήσεις αφορούν στο ότι η λίμνη Τριχωνίδα είναι μία ολότητα μαζί με την ενδοχώρα και πρέπει να δώσουμε σημασία στο ρόλο αυτό και τις υποδομές».
«Το σημερινό forum, πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός. Η λίμνη Τριχωνίδα αποτελεί το διαμάντι της περιοχής μας και παρέχει περεταίρω δυνατότητες από αυτές που μπορεί να προσφέρει. Η ανάπτυξη μιας περιοχής είναι κάτι το δύσκολο και υπεισέρχονται πολλοί παράγοντες προς αυτή την κατεύθυνση. Η Ένωση Ξενοδόχων δηλώνει την πρόθεσή της στην ανάπτυξη τόσο της Τριχωνίδας και της γύρω περιοχής της όσο και σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή. Πρέπει να υπάρξει ένα πλέγμα έργων και δράσεων με στόχο την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής με παράλληλη όμως προστασία του περιβάλλοντος. Μπορούν να αναπτυχθούν πολλές μορφές εναλλακτικού τουρισμού οι οποίοι μπορούν να διενεργηθούν μέσα από τους τοπικούς φορείς. Αντίστοιχη ανάπτυξη μπορεί να παρουσιάσει η Αιτωλοακαρνανία σε όλα τα μήκη και πλάτη της αλλά πρέπει να γίνουν πολλές κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση στην οποία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της η τοπική αυτοδιοίκηση. Ο δρόμος για την τουριστική ανάπτυξη είναι μακρύς και δύσκολος, αυτό δε μας απογοητεύει».

«Πρέπει κάποια στιγμή να δημιουργηθούν ορατά και απτά αποτελέσματα για την ανάπτυξη της λίμνης. Έχουν παρθεί πρωτοβουλίες και κατά το παρελθόν όπως στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού προγράμματος κατά το οποίο διενεργήθηκαν μελέτες που έμειναν στα συρτάρια. Δημιουργήθηκαν επίσης και κάποιες υποδομές που συντέλεσαν στο να αυξηθούν οι επισκέπτες στην περιοχή. Κι εμείς είχαμε δημιουργήσει κάποιες υποδομές όπως είναι και αυτός ο χώρος εδώ σήμερα. Θα πρέπει να αποσαφηνιστεί ο πολιτικός στόχος της περιοχής και πρέπει να στηριχθούμε σε 2 άξονες: τον αγροδιατροφικό τομέα και τον βιώσιμο τουρισμό. Και πιο συγκεκριμένα η ανάπτυξη του διαδικτύου για την ανάδειξη της περιοχής, οι επιχειρήσεις της περιοχής να προσφέρουν από εδώ τις πρώτες ύλες αλλά και την αναδιάρθρωση της αγροτικής περιοχής ώστε να αναδυναμώσει την τοπική οικονομία. Ο δεύτερος άξονας αφορά στην οριοθέτηση του αιγιαλού που θα οδηγήσει στην δημιουργία ενός βιώσιμου τουρισμού αλλά και στην δημιουργία τουριστικών υποδομών».
http://agrinioreport.com/