GAIA

GAIA

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Η διημερίδα της Συνεταιριστικής Επιχείρησης Φαρμακοποιών Δυτικής Ελλάδος.


Στη Λευκάδα, στις 1 και 2 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η φετινή διημερίδα της Συνεταιριστικής Επιχείρησης Φαρμακοποιών Δυτικής Ελλάδος.
Το Σάββατο 1 Οκτωβρίου, ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο καθηγητής του Εργαστηρίου Ενόργανης Φαρμακευτικής Ανάλυσης του τμήματος της Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών κος Κοντογιάννης Χρίστος  και η Λέκτορας Μαλβίνα Όρκουλα  του ίδιου τμήματος.
Μετά από το χαιρετισμό του προέδρου της ΣΕΦΑΡ κου Πανουκλιά, το λόγο πήρε η κα Όρκουλα η οποία αναφέρθηκε στα γεννόσημα και στον πολυμορφισμό των δραστικών ουσιών τα οποία αποτελούν ένα νέο πρόβλημα για το φάρμακο μιας και όλο και περισσότερα σκευάσματα περιέχουν ως δραστική ουσία πολύμορφα των πρωτοτύπων. Αυτό σημαίνει ότι ο φαρμακοποιός καλείτε πλέον να είναι συνεχώς ενημερωμένος για το είδος του πολυμόρφου που περιέχει ένα σκεύασμα αλλά και για τις ιδιαιτερότητες που αυτό μπορεί να έχει όπως η θερμοκρασία φύλαξης και η διάρκεια ζωής του. 
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο καθηγητής κος Κοντογιάννης ο οποίος αναφέρθηκε στη δυνατότητα της παρασκευής και της κυκλοφορίας καλλυντικών με το εμπορικό σήμα του φαρμακείου. Αρχικά ανέλυσε τις δυσκολίες της παρασκευής καλλυντικών στο φαρμακείο. Στη συνέχεια παρουσίασε όλα τα στάδια υλοποίησης της διαδικασίας από τη στιγμή που θα υπάρξει μια ιδέα για κάποιο καλλυντικό έως και τη διάθεσή του. Το συμπέρασμα ήταν πως η παρασκευή και διάθεση φυσικών καλλυντικών με το εμπορικό όνομα του φαρμακείου είναι εφικτή και πολλά υποσχόμενη διέξοδος στα σημερινά αδιέξοδα που αντιμετωπίζει το ελληνικό φαρμακείο.
Ακολούθησε η ομιλία της κας Ελένης Καναβού, Υπεύθυνης Πωλήσεων Εταιρίας Παραφαρμακευτικών Ειδών με θέμα: «Τα γαληνικά σκευάσματα ως στοιχείο διαφοροποίησης για το φαρμακείο του αύριο».
Την Κυριακή 2 Οκτωβρίου ομιλητές ήταν ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κος Αμπατζόγλου Θεόδωρος και ο πρόεδρος της ΟΣΦΕ κος Γαλανόπουλος Ανδρέας. Όπως ήταν αναμενόμενο τη συζήτηση μονοπώλησαν οι ραγδαίες εξελίξεις στο χώρο του φαρμακείου. Έγινε αναφορά στο πρόσφατο παρελθόν και στις κινήσεις του ΠΦΣ σχετικά με τις όποιες εξαγγελίες του Υπουργείου Υγείας καθώς επίσης και στις διάφορες συσκέψεις που έχουν γίνει μεταξύ των δύο φορέων. Ο πρόεδρος του ΠΦΣ ανέπτυξε τις θέσεις του για όλα τα θέματα που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν το σύνολο των φαρμακοποιών. Από την άλλη ο πρόεδρος της ΟΣΦΕ κος Γαλανόπουλος αναφέρθηκε με  οικονομικά στοιχεία στη βιωσιμότητα των φαρμακείων στα νέα δεδομένα και στην προοπτική που δίνει το ¨συνεταιρίζεσθαι¨ και το συνεταιριστικό κεφάλαιο στα 6000 συνεταιρισμένα φαρμακεία πανελληνίως.
Η προσέλευση των μελών της ΣΕΦΑΡ ήταν πέραν του αναμενόμενου και παρευρέθηκαν μέλη από όλη τη Δυτική Ελλάδα.
Η επιστημονική διημερίδα πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη των Εταιρειών: NOVARTIS HELLAS AEBE, ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ Α.Ε., FREZYDERM AEBE, ADCO ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΑ ΕΠΕ, KΑΡΑΜΠΙΝΗΣ MEDICAL ΑΕ, SANOFI AVENTIS AEBE, ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ ΛΙΛΛΥ Α.Ε.Β.Ε., MEDICAL PHARMAQUALITY, ΖΑΡΜΠΗ Ε Ι & ΣΙΑ ΕΕ.