GAIA

GAIA

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

Σύσκεψη της Αν. Υπουργού Παιδείας, κ. Αναγνωστοπούλου Σίας, με συνδικαλιστικούς φορείς της Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Δ. Ελλάδας και εκπροσώπους Γονέων και Κηδεμόνων



Την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016 η Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας είχε την τιμή να δεχθεί στον χώρο της την επίσκεψη της Αναπληρώτριας Υπουργού Παιδείας, κ. Αναγνωστοπούλου Σίας.
Η επίσκεψη αυτή είχε ως αντικείμενο την ενημέρωσή της για τρέχοντα ζητήματα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αλλά και την υλοποίηση σύσκεψης με εκπροσώπους των Πρωτοβάθμιων Συνδικαλιστικών Οργανώσεων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας ....
Εκπαίδευσης της περιοχής, όπως επίσης και των Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων. Ο Περιφερειακός Δ/ντής εκπαίδευσης κ. Γιαννόπουλος Κων/νος, με αφορμή την επίσκεψη της Αν. Υπουργού σημειώνει τα εξής:
«Είναι μεγάλη τιμή για την Περιφέρειά μας η επίσκεψη της συντοπίτισσας Υπουργού στον χώρο μας. Την ευχαριστούμε θερμά για την παρουσία της, η οποία παρόλο το επιβαρυμένο της πρόγραμμα, μας ενέταξε, δείγμα του ενεργού και αμείωτου ενδιαφέροντος που έχει για τα τεκταινόμενα στον χώρο της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Στη συνάντηση αυτή είχαν προσκαλεστεί με έγγραφό μας από την Τρίτη 7 Ιουνίου όλοι οι πρόεδροι των Συλλόγων Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ΕΛΜΕ της Δυτικής Ελλάδας, καθώς επίσης και οι Πρόεδροι της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων της Αχαΐας και Ένωσης Γονέων της Αιτ/νίας. Επισημαίνουμε πως σε πρότερη επικοινωνία μας με ορισμένους εξ αυτών, ιδιαίτερα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κατά δήλωσή τους, είχαν θεωρήσει ιδιαίτερα θετική εξέλιξη τη συνάντηση αυτή και την ανέμεναν. Εξάλλου η σύσκεψη μαζί τους αποτελούσε και εκφρασμένη επιθυμία της ίδιας της Υπουργού σε παλαιότερη επίσκεψή της, η οποία για έκτακτους λόγους κοινοβουλευτικού έργου δεν είχε ως τώρα υλοποιηθεί. Οι εξελίξεις επίσης των τελευταίων ημερών σε σχέση με τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Κυβέρνηση στον χώρο της Παιδείας, έδιναν ένα προνομιακό πεδίο ανταλλαγής απόψεων, άμεσης ενημέρωσης της ίδιας της Υπουργού για την υποδοχή των μέτρων, τυχόν ενστάσεων ή αποδοχής μέρους ή του συνόλου των προτάσεών της, καθώς επίσης και καταγραφή άλλων θεμάτων τοπικού ενδιαφέροντος. Επισημαίνουμε πως δυστυχώς, δεν είναι συνήθης πρακτική στην ιστορία του πολιτικού μας βίου, Υπουργός να επιθυμεί να συνομιλήσει άμεσα και χωρίς διαμεσολαβητές απευθείας με εκπροσώπους των Πρωτοβάθμιων Σωματείων.
Οι φορείς όμως, πλην ορισμένων εξαιρέσεων, δεν προσήλθαν στην προγραμματισμένη επίσκεψη και αντ’ αυτού απέστειλαν υπομνήματα περί προσχηματικού διαλόγου ή απλά δεν εμφανίστηκαν. Άλλοι επικαλέστηκαν αποφάσεις των Διοικητικών τους Συμβουλίων, όπου με οριακές πλειοψηφίες αποφάσισαν να μην παραστούν, ενώ άλλοι το έκαναν χωρίς να το θέσουν καν υπόψη των οργάνων τους. Ορισμένοι μάλιστα καλούσαν τους εκπαιδευτικούς σε «μαζική» παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης αλλά το αποτέλεσμα ήταν μάλλον απογοητευτικό για αυτούς, αφού δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν ούτε καν έναν μικρό αριθμό «διαμαρτυρομένων».
«Λυπάμαι πολύ», αναφέρει ο Περιφερειακός Δ/ντής Εκπ/σης «για την εξέλιξη αυτή. Οι συζητήσεις και η ανταλλαγή απόψεων αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο του δημοκρατικού μας πολιτεύματος και μόνο οφέλη μπορούν να δώσουν. Βέβαια, είναι αναφαίρετο δικαίωμα των εκπαιδευτικών η διαμαρτυρία και οι κινητοποιήσεις τους. Θυμίζω ότι κατά τη διάρκεια του τρέχοντος σχολικού έτους ήμουν πάντα παρών στις παραστάσεις διαμαρτυρίας των Εκπαιδευτικών Σωματείων που έγιναν στην ΠΔΕ Δυτικής Ελλάδας και ποτέ δεν έκλεισα καμία πόρτα. Αντίθετα υποδέχθηκα όλους και τους άκουσα με την προσήκουσα στάση. Όπου δε καλούμουν ως Περιφερειακός Δ/ντής να παραστώ, πάντα ανταποκρινόμουν άμεσα. Σε ό,τι αφορά την Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Αχαΐας και την άρνησή τους να συμμετέχουν στη σύσκεψη δεν μπορώ παρά να το αποδεχθώ. Στο μέλλον τα όποια ζητήματα ανακύψουν με τους γονείς και κηδεμόνες θα τα διαχειριστώ απευθείας μαζί τους και χωρίς «διαμεσολαβητές», όπως εξάλλου γνωρίζουν όλοι όσοι ζήτησαν την επικοινωνία μαζί μου.
Τα προβλήματα της Παιδείας και οι προκλήσεις της εποχής απαιτούν να τα διαχειριστούμε με δημοκρατικό τρόπο και την μεγαλύτερη δυνατή υπευθυνότητα. Ως εκπαιδευτικός θα συνεχίσω να μάχομαι για το καλό της εκπαίδευσης και καλώ όλους να συμπορευτούμε σε κοινούς αγώνες».