GAIA

GAIA

Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Όλοι πολιτεύονται! Ακόμη και ο Πρόδρομος…

Όλοι πολιτεύονται. Και οι Άγιοι Ανάργυροι, που αφιέρωσαν την επιστήμη τους και τη ζωή τους στην υπηρεσία των συνανθρώπων τους. Και οι τοκογλύφοι, που καταληστεύουν τον παγκόσμιο πλούτο, για να καταδικάζουν εκατομμύρια ανθρώπων στο θάνατο. Και ο ασκητής που προσεύχεται στο Θεό για τα προβλήματα τα δικά του και των συνανθρώπων του. Και ο ιεραπόστολος, που πηγαίνει να μιλήσει στους ανθρώπους για το θέλημα του  Θεού....

Και ο Χριστός πολιτεύτηκε, όπως έχουμε γράψει. Και η Παναγία. Και οι Απόστολοι. Και οι μάρτυρες και οι βασανιστές τους. Και οι κληρικοί που στηρίζουν το καθεστώς του σιωνισμού και του ναζισμού. Κι αυτοί, που διώκονται, επειδή αγωνίζονται για την κοινωνική δικαιοσύνη. Αλλά και ο καθένας άνθρωπος πολιτεύεται, ανάλογα με το τι επιλέγει να κάνει ή να μην κάνει.
Συνεπώς το θέμα δεν είναι το αν κάποιος πολιτεύεται ή δεν πολιτεύεται. Το θέμα είναι το πώς πολιτεύεται….
Και το «πώς» δεν βρίσκεται στην πολυχρωμία των κομμάτων και των κινημάτων. Βρίσκεται, σε κάθε περίπτωση, στην επιλογή ανάμεσα στο καλό και στο κακό. Όπως στον αρχαίο μύθο του Ηρακλή, που βρέθηκε στο σταυροδρόμι της αρετής και της κακίας.
 Ο άγγελος, που προανήγγειλε τη γέννηση του Προδρόμου είπε στον πατέρα του ότι ο γιος του θα γινόταν «μέγας».
Και ασφαλώς ο Ζαχαρίας θα μπορούσε, ίσως, ανάλογα με τα μεγαλεία τα οποία προσδοκούσε για το γιό του, να τον στείλει ν’ ακολουθήσει το στρατιωτικό, το ρητορικό ή το φιλοσοφικό στάδιο. Προκειμένου να γίνει μεγάλος χασάπης των λαών, μεγάλος απατεώνας ή και μεγάλος διανοητής. Δηλαδή, «τυφλός οδηγός τυφλών», σύμφωνα με το Ευαγγέλιο…
Και όμως δεν  έπεσε σε καμιά π’ αυτές τις παγίδες.
 Γύρισε σε όλα και όλους την πλάτη του. Και αηδιασμένος απ' την ερημιά της ανθρώπινης κοινωνίας, τράβηξε κατά την έρημο. Για να φορέσει το καμωμένο από τρίχες καμήλου χιτώνα και να τραφεί με μέλι άγριο.  Για  να κάμει εκεί τις βασικές και «μεταπτυχιακές» του σπουδές.  Και να διατηρήσει, έτσι, την ηθική και πνευματική του αυθεντικότητα…Προκειμένου να ανακαλύψει την αληθινή πολιτεία.
Κι όταν την ανακάλυψε, έσπευσε να την αποκαλύψει στους συνανθρώπους του: Αφήστε, τους είπε, τους εστεμμένους κακούργους και τα πάσης φύσεως ανήθικα ηθικά τους στηρίγματα, που σας λεηλατούν και σας σφάζουν, κι ελάτε να υποδεχθείτε την πολιτεία του Θεού.
Και, καθώς τον ρωτούσαν τι έπρεπε να κάμουν, για να υποδεχτούν αυτήν την πολιτεία, εκείνος δεν τους παρέπεμψε σε πολύτομες βιβλιοθήκες, για να βουλιάξουν στην πολυδαίδαλη φλυαρία ατελέσφορων θεωριών και νομικών λαβυρίνθων, αλλά τους είπε μια και μοναδική λέξη: Μετανοήστε!
-Και τι σημαίνει αυτό! τον ρωτούσαν.
-Να πάψτε να είστε τέρατα. Και να γίνετε φυσιολογικοί άνθρωποι. Όπως σας έπλασε ο Θεός. Δεν σας έδωσε ο Θεός ένα σώμα να ντύσετε και ένα στομάχι να χορτάσετε; Εσείς γιατί σωριάζετε ενδύματα και τροφές και χρήματα και κτήματα, σάμπως να έχετε εκατοντάδες και χιλιάδες σώματα και στομάχια!
-Και, λοιπόν, τι πρέπει να κάνουμε;
-Ν’ ακολουθήσετε το δρόμο της δικαιοσύνης! Ν’ αρκείστε σ' αυτά, που σας χρειάζονται. Και τα υπόλοιπα να τα δίνετε σ' αυτούς, που δεν έχουν: Όποιος έχει δύο χιτώνες να δίνει τον ένα σ' αυτόν, που δεν έχει κανένα. Και αυτός, που έχει περισσεύματα τροφών, να δίνει σ' αυτόν, που δεν έχει καθόλου.
Στους τελώνες-τους εφοριακούς της εποχής του-έλεγε να μην γίνονται φοροληστές. Όπως δυστυχώς, είναι στις μέρες μας, όχι μόνο οι τοκογλύφοι, αλλά και οι πάσης φύσεως λακέδες και γλείφτες  του καθεστώτος της λαμογιάς, υπουργοί οικονομικών. Και οι συμπαρατρεχάμενοί τους, με τα ληστρικά φορολογικά τους συστήματα…
Στους στρατιωτικούς και αστυνομικούς συνιστούσε να μην τρομοκρατούν και να μην χαφιεδίζουν και συκοφαντούν το λαό. Όπως κάνουν στις μέρες μας τα διαβόητα ΜΑΤ. Κι ακόμη να μην πλιατσικολογούν. Τους φαρισαίους, όπως βέβαια αργότερα και ο Χριστός, τους χαρακτήριζε φίδια και οχιόπουλα. Για  να τους επισημάνει πως, αν δεν μετανοήσουν, το τσεκούρι του Θεού είναι έτοιμο να τους κόψει σύριζα και να τους πετάξει στη φωτιά.
Τέτοια και άλλα παρόμοια έλεγε ο Πρόδρομος. Και ο Ηρώδης, που ήταν ο εκπρόσωπος των κακούργων της εποχής του, τον αποκεφάλισε. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι, σε πολλές εικόνες του, παρουσιάζεται ο Πρόδρομος να κρατεί «την κεφαλήν του επί πίνακι». Σάμπως, δείχνοντάς μας το αιμόφυρτο κεφάλι του, να θέλει να φωνάξει στις ερμιές όλων των τόπων και όλων των εποχών:
Θέλετε να μάθετε ποιοι κρατούν στα χέρια τους τις τύχες του κόσμου;
Και πόσο σέβονται το δίκιο και την αλήθεια! Και ποιοι είναι οι νομομαθείς και οι προφέσορες και τα ιερατεία, με τα πάσης φύσεως φαρισαϊκά τους κατασκευάσματα, που τους στηρίζουν; Και ποιοι είστε σεις, που τους χειροκροτείτε και τους ζητωκραυγάζετε και τους ψηφίζετε, για να μπορούν να κακουργούν απεριόριστα και ασύδοτα:
Ιδού η απόδειξη!