GAIA

GAIA

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΟ ΠΛΕΟΝΑΖΟΝ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

                  «ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ»
          
                 Του συνεργάτη μας ΜΟΥΝΤΟΥΡΗ ΑΝΔΡΕΑ
                                 Συνταξιούχου εφοριακού.
                          e-mail: a.moudouris@gmail.com

           Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας έστειλε το μήνυμα: «Κανείς δεν νομιμοποιείται να πειράξει μια μικρή ή μία μεσαία σύνταξη».
……. Από το στόμα σου αγαπητέ Χρήστο και στου Ευάγγελου τ’αφτί, αν και πιστεύω πως το αφτί του χοντρούλη δεν ιδρώνει και πολύ, άλλα μας έλεγε κάποτε κι άλλα μας κάνει τώρα. Μας έχει στριμώξει στη γωνία και μας αναγκάζει σε συνεχείς κάμψεις. Αφού να φανταστείς, από τη μια η αναγκαστική δίαιτα από την άλλη η γυμναστική έχουμε γίνει όλοι μας μοντελάκια. Αδιαμαρτύρητα σκύβουμε και ξανασκύβουμε κι άχνα δεν ακούγεται………μα θα μου πείτε πονούν τα παλικάρια ;
Θυμήθηκα τον πρώην Υπουργό των Οικονομικών, τον καημένο το Γιώργο Παπακωνσταντίνου, που πέσαμε όλοι μας πάνω του, και πήγαμε να τον «φάμε» τον άνθρωπο. Που να ξέραμε όμως οι δύστυχοι, πως « η αχλάδα πίσω έχει την ουρά ».
Που να ξέραμε πως σε λίγο καιρό θα περπατάμε στους δρόμους και θα παραμιλάμε τραγουδώντας το λαϊκό άσμα :  « βαδίζω και παραμιλώ μ’ αυτή τη συμφορά μου » και θα επαναλαμβάνουμε και το ρεφρέν :  « Αχ ! Αμάν αμάν αμάν…… « κάθε πέρσι και καλύτερα ». Μέχρι που να φθάσουμε εκεί πίσω στις 10ετίες του 50 και του 60, τότε που δουλεύαμε ήλιο με ήλιο για να εξοικονομήσουμε τη «μαμαλίγκα» για τη φαμίλια. Αλλά κι αυτός ο Παπακωνσταντίνου ρε παιδί μου, κάθε φορά που ανακοίνωνε τα νέα μέτρα της ΤΡΟΙΚΑ μας «έκοβε τη χολή». Λέγονται αυτά τα πράγματα, έτσι απότομα ;  Χρειάζεται να έχεις τον τρόπο σου !  Δε βλέπετε τον Ευάγγελο ;  Αυτός μάλιστα ! Και ρητορική δεινότητα διαθέτει και περισσότερο επικοινωνιακός είναι, άσε κάθε φορά, που όταν πρόκειται να ανακοινώσει και κάποιο νέο χαράτσι, δε μας το σερβίρει έτσι ξεροσφύρι αλλά τα γαρνίρει με ατράνταχτα……
επιχειρήματα, όπως, προκειμένου να προχωρήσουν σε απολύσεις στο Δημόσιο και μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, ξέρετε τι είπε ;  Υπάρχει πλεονάζον δυναμικό και στον ευρύτερο και στον στενό δημόσιο τομέα και πως η Ελλάδα είναι μία Μερσεντές
που μπορεί να τρέξει με 200 χλμ. την ώρα, αλλά τρέχει μόνο με 40, επειδή έχει λάσπη στη μηχανή της. Έχει δίκιο ο κ. Υπουργός. Πράγματι υπάρχει πλεονάζον δυναμικό στο Δημόσιο και η Ελλάδα είναι μία Μερσεντές, μόνο που εγώ διαφωνώ σε δυό σημεία. Η μηχανή της Μερσεντές δεν έχει λάσπη, φταίει, ότι είναι παλιό μοντέλο, είναι του 1981, έχει δουλευτεί τόσο πολύ από κάτι αετονύχηδες……που τα πιστόνια της λασκάρουν και χρειάζεται ρεκτιφιέ. Όσο για το πλεονάζον δυναμικό εγώ φταίω γι’ αυτό ;  Κύριε Υπουργέ των Οικονομικών οι Κυβερνήσεις σας δεν προσέλαβαν 250.000 συμβασιούχους και το 2004, όταν ανέλαβε ο κ. Καραμανλής τη διακυβέρνηση της χώρας αντί να στείλει όλους αυτούς τους γλειψιματίες πίσω από εκεί που ήλθαν, έτρεξε και Κείνος να μονιμοποιήσει τους περισσότερους απ’ αυτούς για να μη χάσει την πελατεία ; Τότε η Μερσεντές ,πώς να μη γίνει «σακαράκα» ;

«ΠΙΑΣΑΜΕ ΠΑΤΟ ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ»
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, όταν διαμηνύει στην Κυβέρνηση και στην ΤΡΟΙΚΑ, ότι στην ύφεση δεν αυξάνεις τους φόρους έχει απόλυτα δίκιο. Έχει επίσης δίκιο, όταν παραπέμπει για την ορθότητα του ισχυρισμού του στον οποιονδήποτε πρωτοετή φοιτητή των οικονομικών. Όμως η εμπειρία από την τελευταία κυβέρνηση της δικής του παράταξης δείχνει, ότι το αποτέλεσμα ήταν ακριβώς το αντίθετο. Το Καλοκαίρι του 2008 ο τότε υπουργός οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης δεν είπε από το βήμα της Βουλής το ανεπανάληπτο « πιάσαμε πάτο στα έσοδα ! ».
Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕ- Δ.Ο.Υ. χαρίστηκαν στις 50.000 μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας την 4ετία  (2005-2009) εννέα (9) δις. ευρώ από τη σταδιακή μείωση του συντελεστή φορολογίας των νομικών προσώπων από 35% σε 25%. Επίσης πολλά κρατικά έσοδα χάθηκαν με την αυτοτελή φορολόγηση των Γονικών Παροχών και Κληρονομιών με το Ν. 3634/2008, ο οποίος όριζε ενιαίο αναλογικό φορολογικό συντελεστή 1%. Δηλαδή, τον Λάτση και μένα μας φορολογούσαν με τον ίδιο φορολογικό συντελεστή. Το μεγαλείο της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επανέφερε το προηγούμενο καθεστώς με τις φορολογικές κλίμακες Α΄, Β΄. και Γ΄κατηγορίας και με προοδευτικούς φορολογικούς συντελεστές. Το αφορολόγητο όριο από 95.000 ευρώ έγινε 150.000 ευρώ. Πιστεύω, πως στη φορολογία Κεφαλαίου έγινε πολλή καλή δουλειά.
Πάντως εγώ προσωπικά σαν εφοριακός και με την εμπειρία στο χώρο 35 χρόνων, για τη σταδιακή μείωση του συντελεστή φορολογίας  από 35% σε 25% την 4ετία (2005-2009), θα συμφωνούσα απόλυτα και θα πρότεινα ακόμη και την κατάργηση του φόρου νομικών προσώπων, γιατί σύμφωνα με τους κανόνες της Δημόσιας Οικονομικής ο φόρος δεν έχει μόνο ταμιευτικό σκοπό, να μαζευτούν δηλαδή χρήματα για την κάλυψη των αναγκών του προϋπολογισμού, αλλά μέσω του φόρου ασκείται επί πλέον οικονομική και κοινωνική πολιτική. Τυχόν ελάφρυνση από τη φορολογία, θα βοηθούσε τις επιχειρήσεις ν’ ανακάμψουν, κι αυτό θα είχε ευεργετικά αποτελέσματα στην απασχόληση και στην ανάπτυξη, έπειτα και το Δημόσιο δε θα έχανε ούτε ένα ευρώ, εάν τα κέρδη των επιχειρήσεων επενδύονταν εντός των ορίων της ελληνικής επικράτειας. Όταν γίνονται νέες επενδύσεις και αυξάνεται η απασχόληση, το Δημόσιο εισπράττει έσοδα από άλλους φόρους, όπως φόρο εισοδήματος από μισθωτές υπηρεσίες, Φ.Π.Α. από τη διακίνηση και εμπορία  αγαθών και παροχή υπηρεσιών, Φ.Π.Α. και Φ.Μ.Α, κλπ, από την κατανάλωση του εισοδήματος των εργαζομένων κ.ο.κ.
Όμως, στην Ελλάδα συμβαίνει πολλές φορές, τα κέρδη ορισμένων ατόμων ή επιχειρήσεων να κατατίθενται σ’ Ελβετικές  τράπεζες ή να επενδύονται στο εξωτερικό, ενώ πολλές επιχειρήσεις δολίως να οδηγούνται στη χρεοκοπία αφού προηγουμένως έχουν εκποιήσει τα στοιχεία του ενεργητικού τους ,αφήνοντας ακάλυπτους τους πιστωτές και δανειστές τους.
Επειδή λοιπόν η ελληνική πραγματικότητα μου δίδαξε, ότι βρισκόμαστε σε μια χώρα. Όπου κυριαρχεί η υπερβολή, η ασυδοσία, ο άκρατος κομματισμός, η προχειρότητα.
Η « εμπορική πίστη » καθημερινά δοκιμάζεται. Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ φορολογούσης Αρχής και φορολογουμένων (δεν υπήρξε ποτέ ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, έστω 5ετίας) και το χειρότερο τα βασικά ιδεώδη και οι αρχές της Δημοκρατίας μας παραβιάζονται βάναυσα με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα έλλειμμα, το οποίο επιδρά δυσμενώς στην πολιτική, οικονομική  και κοινωνική μας ζωή. Γι’ αυτό λοιπόν δεν συναινώ στη μείωση της φορολογίας των νομικών προσώπων και θα πρότεινα την κρίση να πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες, αυτοί που επί σειρά ετών πλούτισαν στις πλάτες των εργαζομένων, βοηθούμενοι από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, οι οποίες ενθάρρυναν την φορολογική ασυδοσία, τη φοροδιαφυγή και τη φοροκλοπή.
Πρόσφατα ο πρόεδρος των Η.Π.Α. Μπαράκ Ομπάμα, προκειμένου να μειωθεί το χρέος της χώρας του πρότεινε την επιβολή φόρων 1,5 τρις. Δολαρίων, που θα επιβαρύνουν κυρίως τους εύπορους Αμερικάνους.
Στη χώρα μας λοιπόν είναι σωστό και δίκαιο να την πληρώνουν πάντα οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι ;  Πόσο άλλο ν’ αντέξουν ;